Svarīga informācija visiem iedzīvotājiem, kuri saņēmuši "AstraZeneca" vakcīnu

Cilvēkiem, kuri saņēmuši zāļu ražotāja "AstraZeneca" vakcīnu pret Covid-19, divu nedēļu laikā pēc potes būtu jāvēro savs veselības stāvoklis un neparastu simptomu parādīšanās gadījumā nekavējoties jāvēršas pēc medicīniskās palīdzības, Latvijas Radio skaidroja Zāļu valsts aģentūras (ZVA) un Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) pārstāve Zane Neikena.
Svarīga informācija visiem iedzīvotājiem, kuri saņēmuši AstraZeneca vakcīnu

FOTO: Shutterstock.com

Pēc viņas teiktā, tas izriet no EZA trešdienas paziņojuma par "AstraZeneca" vakcīnas drošumu un iespējamu asins trombu veidošanos ļoti retos gadījumos pēc šī preparāta saņemšanas.

Neikena atgādināja, ka "AstraZeneca" vakcīnas pret Covid-19 sniegtie ieguvumi daudzkārt pārsniedz tās radītos riskus. Vienlaikus viņa norādīja, ka ir jābrīdina cilvēki par nepieciešamību nekavējoties vērsties pēc medicīniskās palīdzības, ja divu nedēļu laikā pēc "AstraZeneca" vakcīnas saņemšanas radušies neparasti veselības stāvokļa sarežģījumi, piemēram, stipras galvassāpes, elpas trūkums, sāpes krūtīs, kāju piepampums, ilgstošas vēdersāpes vai sīki asins plankumi ārpus injekcijas vietas.

 

"Tomēr vēlreiz gribu atgādināt, ka šīs ir ļoti, ļoti retas reakcijas, un EZA ir uzsvērusi, ka guvums, ko sniedz vakcinācija, joprojām atsver visus iespējamos riskus," atkārtoja Neikena.

Vaicāta, vai pēc trešdienas EZA lēmuma sekos arī kāds Latvijas atbildīgo iestāžu lēmums, ZVA pārstāve atbildēja, ka nacionālās iestādes "vispirms iepazīsies ar EZA veiktās vērtēšanas rezultātiem un, ja būs nepieciešams, veiks arī atbilstošas darbības Latvijā". Lūgta precizēt, vai Latvija, piemēram, līdzīgi Lielbritānijai varētu rekomendēt konkrēto preparātu neizmantot, vakcinējot personas līdz 30 gadiem, Neikena atbildēja, ka patlaban nav apstiprinājuma, ka "AstraZeneca" vakcīna radītu specifiskus riska faktorus tieši noteiktām vecuma vai dzimuma grupām. "Vienīgais, kas ir zināms - ka līdz šim šādi gadījumi [nevēlamas blakusparādības] galvenokārt novēroti sievietēm līdz 60 gadu vecumam divu nedēļu laikā pēc vakcinācijas," sacīja ZVA pārstāve.

EZA trešdien paziņoja, ka asins trombu veidošanās jāuzrāda kā ļoti reta "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnas blakne. Vienlaikus EZA atkārtoti norādīja, ka "AstraZeneca" vakcīnas sniegtie ieguvumi ir pozitīvi attiecībā uz tās radītajiem riskiem.

 

Pie ārsta javēršas,  ja divu nedēļu laikā pēc "AstraZeneca" vakcīnas saņemšanas radušies neparasti veselības stāvokļa sarežģījumi, piemēram, stipras galvassāpes, elpas trūkums, sāpes krūtīs, kāju piepampums, ilgstošas vēdersāpes vai sīki asins plankumi ārpus injekcijas vietas.

 

Reklāma
Reklāma

 

Kā pēc EZA Drošuma komitejas sēdes preses konferencē pavēstīja EZA vadītāja Emera Kuka, aģentūra ir atradusi "iespējamu saikni" starp "AstraZeneca" un retiem asins recekļu veidošanās gadījumiem.

Pēc viņas teiktā, "ticams" izskaidrojums asins trombu veidošanās gadījumiem ir imūnreakcija, un nav konstatēti konkrēti riska faktori, lai rastos trombi.

"Nav varēts apstiprināt tādus konkrētus riska faktorus kā vecums, dzimums vai medicīniskā vēsture, jo reti gadījumu novēroti visos vecumos," sacīja Kuka. "Ticams izskaidrojums šīm retajām blaknēm ir imūnrekacija uz vakcīnu."

 

"Covid-19 ir ļoti nopietna slimība ar augstu hospitalizācijas un nāves līmeni un katru dienu Covid joprojām izraisa tūkstošiem nāvju visā ES," norādīja Kuka.

Trešdien izplatītajā paziņojumā EZA nav noteikusi jaunus ierobežojumus vakcīnas lietošanai cilvēkiem vecumā virs 18 gadiem.