Attālinātā darba veicēji var saņemt 30 eiro kompensāciju

Par attālinātā darbu, sākot no šā gada, darbinieks no darba devēja var pieprasīt un saņemt kompensāciju līdz 30 eiro mēnesī, piemēram, elektrības un sakaru pakalpojumu apmaksai. Darbiniekam nekādi īpaši formulāri vai čeki par to nav jāiesniedz, atliek tikai vienoties ar darba devēju par šādas kompensācijas saņemšanu.
Attālinātā darba veicēji var saņemt 30 eiro kompensāciju

FOTO: Shutterstock.com

Pandēmijas apstākļos tūkstošiem darbinieku strādā mājās, un viņiem radušies papildu izdevumi, kurus darba devējs tagad var samaksāt kā kompensāciju, kurus neuzskata par ienākumiem, par kuriem jāmaksā algas nodoklis kā, piemēram, par komandējuma dienas naudu, kas pārsniedz valdības noteikumos minēto minimālo apmēru.

Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, Valsts ieņēmumu dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste, "Likumam un Taisnībai" skaidro:

 

“Priekšnoteikums ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa neapliekamu kompensāciju saņemšanai attālinātam darbam (darba līguma izpratnē) ir tāds, ka tam ir jābūt atrunātam darba līgumā vai noteiktam ar darba devēja rīkojumu. Kompensācijas piemēro pie darba devēja, pie kura ir iesniegta algas nodokļa grāmatiņa. Kompensāciju nosaka uz pilnu slodzi, ar attālinātā darba veikšanu saistīto izdevumu apmēri tiek noteikti proporcionāli slodzei un līgumā vai rīkojumā norādīto attālinātā darba dienu skaitam mēnesī.

Reklāma
Reklāma

Darba devējs neapliekamo kompensāciju deklarē VID, iesniedzot paziņojumu par fiziskajai personai izmaksātajiem ienākumiem. Darbiniekam papildus nekādas citas darbības nav jāveic.”

Pagaidām tas attiecas tikai uz 2021. gadu, bet Ilmārs Šņucins, Finanšu ministrijas valsts sekretāres vietnieks nodokļu, muitas un grāmatvedības jautājumos, paudis, ka esot doma šo iespēju saglabāt arī tālākā nākotnē kā pastāvīgu normu.