Aug liekais svars un traumu risks - jaunatnes sportā rosina mīkstināt ierobežojumus

Par spīti ražīgajai ziemai, bērnu sporta nodarbības joprojām drīkst notikt tikai ārā. Lai aktualizētu problēmu, 12. februārī iepretim Ministru kabinetam treniņus aizvadīja jaunie pludmales volejbolisti, basketbolisti, florbolisti un futbolisti. Valdības pārstāvji šo zibakciju ar savu klātbūtni nepagodināja, kas vedina domāt, ka noteiktie ierobežojumi tik drīz pārskatīti netiks.
Treniņi sportam neatbilstošos apstākļos atstājuši ietekmi arī uz audzēkņu veselību.

FOTO: Shutterstock.com

Treniņi sportam neatbilstošos apstākļos atstājuši ietekmi arī uz audzēkņu veselību.

Latvijas Peldēšanas federācijas  prezidents Aivars Platonovs par fundamentālāko problēmu Latvijas Televīzijai nosauca ministriju neuzticēšanos ne sporta organizācijām, ne sporta sabiedrībai kopumā. Līdz ar to ministrijas neesot gatavas kompromisam un situācijas vērtēšanai kopumā. "Tā ir vilšanās," paskaidroja Platonovs.
 

Vairāki mēneši, kas pavadīti, sportojot nepienācīgos apstākļos, atstājuši bērnos ne tikai emocionālas, bet arī fiziskas sekas.

Platonovs pārliecinājies, ka ir bērni un jaunieši, kuri trijos mēnešos pieņēmušies svarā par 10-15%. "Vēl pēc 2–3 mēnešiem dažiem situācija būs pavisam traģiska," piebilda LPF prezidents. 

Bērnu aptaukošanos jau pēc pavasara dīkstāves novēroja arī volejbola trenere Inguna Minusa. Treniņi sportam neatbilstošos apstākļos atstājuši ietekmi arī uz audzēkņu veselību. 
 

"Risks iegūt traumu ir. Ja salīdzina, kas ir ar mūsu bērniem, ik pa brīdim kāds savaino cirksni, jo izslīd kāja, kādam [savainojas] ceļgals, jo ir cietāka virsma vai arī slidenāka, nenotur līdzsvaru. Tādas lietas notiek," teica Minusa.
 

Minusas volejbola skolā treniņus ārā apmeklē vairs tikai 20 no 120 audzēkņiem.
 

Reklāma
Reklāma

Minusa bija viena no aktīvistēm, kas izskatīšanai Saeimā iesniedza sporta pedagogu izstrādāto veselības drošības protokolu. Parlaments uz to reaģēja formāli, uzdodot valdībai nodrošināt bērnu sporta nodarbību nepārtrauktību, lai arī tās ne brīdi nav bijušas pārtrauktas. Minusas un pārējo aktīvistu galvenā vēlme ir, lai ierobežojumi atgrieztos vismaz rudens līmenī, kad bija atļautas individuālas nodarbības iekštelpās.
 

"Mēs mācējām piesaistīt vairākus trenerus vienlaicīgi, līdz ar to varējām uzņemt vairāk bērnu. Viņi visu laiku rotēja. Ievērojot šos noteikumus, kas bija rudens pusē, individuālie treniņi ar noteiktiem kvadrātmetriem uz katru bērnu – mēs varējām realizēt treniņus," pastāstīja Minusa. "Kāda daļiņa [bērnu] ārā, kāda daļiņa iekšā, un mainās. Būtībā visiem bija labi. Tas ir tas, ko vajadzētu arī tagad. Ievērojot šos drošības noteikumus, gribētos, lai atļauj tos pašus individuālos treniņus. Zāles jau ir – platības to atļauj."

Visu ziņu lasi sabiedrisko mediju portālā LSM.lv