Kādos gadījumos kredīts ir palīgs un kādos – apgrūtinājums?

Lai gan sabiedrībā nereti valda aizspriedumi pret aizdevumiem, vairumā gadījumu kredīts saistās ar pozitīvām pārmaiņām dzīvē. Latvijas Bankas Kredītu reģistra statistika liecina, ka lielākā daļa Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju aktīvi izmanto kredītpakalpojumus un vairumam (86%) nerodas pat īslaicīgas problēmas ar to atmaksu. Tomēr, lai neiekļūtu statistikas negatīvajā daļā, jāaizņemas pārdomāti un maksimāli izdevīgi.
Iegādājoties pašam savu mājokli, kredīts aizstās ikmēneša īri un šis maksājums ierasti ir pat zemāks nekā iepriekš maksātā īre.

FOTO: Publicitātes foto

Iegādājoties pašam savu mājokli, kredīts aizstās ikmēneša īri un šis maksājums ierasti ir pat zemāks nekā iepriekš maksātā īre.

Kredīts kā palīgs

Visbiežāk aizņēmums tiek ņemts sava dzīves līmeņa uzlabošanai. Tā var būt jauna auto vai mājokļa iegāde, dzīvokļa remonts, sapņu ceļojums vai pat kāzas. Šādos gadījumos kredīts palīdz, lai savu sapni vai ieceri īstenotu tagad, bet par to pakāpeniski maksātu nākotnē. Turklāt, iespējams ne tikai uzlabot savu dzīves līmeni, bet nereti pat ietaupīt. Tā, piemēram, iegādājoties pašam savu mājokli, kredīts aizstās ikmēneša īri un šis maksājums ierasti ir pat zemāks nekā iepriekš maksātā īre. Tāpat jāatceras, ka kredīts tad tiek maksāts par savu īpašumu – pēc kredīta atmaksas mājoklis būs jūsu, turpretim īrēts dzīvoklis vienmēr būs kāda cita īpašumā. Arī aizņemoties mājokļa remontam un to izremontējot pilnībā, remonta izmaksas mēdz būt zemākas, nekā darot darbus pakāpeniski.

 

Līdzīgi ir arī ar auto iegādi – vecas automašīnas uzturēšana un pastāvīga labošana var izmaksāt dārgāk nekā jaunākas iegāde. Jāņem vērā arī tas, ka vecākas automašīnas ne tikai patērē daudz degvielas, bet arī tiek apliktas ar augstākiem nodokļiem un pat apdrošināšana (OCTA) tām izmaksā dārgāk.  

 

Kāds ir galvenais aizņemšanās nosacījums?

Neapšaubāmi katrs ikmēneša maksājums atstāj iespaidu uz ģimenes budžetu. Tāpēc finanšu eksperti mudina neuzņemties saistības, kas pārsniedz 40% no ikmēneša ienākumiem. Tā, piemēram, ja ikmēneša alga pēc nodokļu nomaksas ir 700 eiro, tad saistībās nevajadzētu uzņemties maksāt vairāk par 280 eiro mēnesī. Jāņem vērā arī citi apstākļi – cik stabili ir ienākumi (un vai ir kādi papildu ienākumi), kādas ir ikmēneša izmaksas, vai aizņēmējam ir bērni u. c.  Lai arī īsāks aizdevuma termiņš nozīmē mazāku kopējo atmaksas summu, ikmēneša maksājumam jābūt tādam, par ko ir pārliecība, ka varēs samaksāt.  

 

Lai redzētu, kādi aizdevēji Latvijā ir pieejami un noskaidrotu, kāds varētu būt aptuvenais kredīta maksājums, ieteicams piedāvājumu salīdzināt, izmantojot bezmaksas kredītu salīdzināšanu Sortter platformā. Tajā ievadot sev vēlamo aizņēmuma summu un termiņu, vienuviet tiks apkopoti visi uzticamāko Latvijas aizdevēju piedāvājumi gan banku, gan nebanku sektorā.  

 

Reklāma
Reklāma

Kad nevajadzētu aizņemties?

Lai kredīts nekļūtu par apgrūtinājumu, īpaši svarīgi ir neaizņemties ar mērķi risināt savas finanšu problēmas (ienākumu trūkums, citi kredīti). Kredītu gadījumā – ja vien netiek veikta formāla pārkreditācija (kas var ļaut pat ietaupīt), viena kredīta apmaiņa pret citu, nereti - lielāku kredītu, var radīt nopietnas finanšu problēmas. Gadījumā, ja esošu kredītu nav iespējams atmaksāt, būtu jāvēršas pie aizdevēja ar vēlmi situāciju risināt un kopīgi meklēt risinājumus.

 

Tāpat svarīgi aizņemties, kad tas patiešām ir nepieciešams, nevis impulsu vadītam (piemēram, radusies vēlme pēc jauna TV). Tomēr, ja esat aprēķinājis, ka varat atļauties katru mēnesi maksāt noteiktu summu un īstenot ieceri traucē tikai tas, ka pašlaik nav pilnas summas, kredītam nevajadzētu kļūt par slogu.

 

Dažādi aizdevēji – dažādi nosacījumi

Tā kā tirgū pieejami daudzi aizdevēji, vienas un tās pašas summas un termiņa kredīts var būt gan izdevīgs, gan arī apgrūtinājums. Lai pārdomāti ņemts kredīts dotu vislielāko labumu aizņēmējam, svarīgi izvēlēties izdevīgāko piedāvājumu un apzināties savas iespējas kredītu atmaksāt. Aizdevuma līgumā noteikti jāpievērš uzmanība tādiem punktiem kā kopējā atmaksājamā summa, gada procentu likme, aizdevuma noformēšanas maksa, ikmēneša maksājums un līguma termiņš. Viennozīmīgi ir jāpievērš uzmanība arī līguma noteikumiem, kas stāsies spēkā tad, ja noteiktu iemeslu dēļ nebūs iespējams pildīt kredītsaistības.  

 

Latvijas kredītdevēju apskatus, visu veidu kredītu salīdzināšanu un interesantu lasāmvielu par aktuālām tēmām var meklēt www.sortter.com/lv-lv/ blogā.