Jaunais veselības ministrs Daniels Pavļuts izdevis rīkojumu - sākt vakcinēt visus mediķus

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) izdevis rīkojumu, kas nosaka, ka no 11.janvāra tiks vakcinēti visi mediķi, informēja veselības ministra komunikācijas padomniece Lāsma Bindere.

No 11. janvāra tiks vakcinēti visi medicīnas darbinieki. FOTO: www.pexels.com

FOTO: Mammamuntetiem.lv

No 11. janvāra tiks vakcinēti visi medicīnas darbinieki. FOTO: www.pexels.com

 

Vakcinācijas process būs jāorganizē arī brīvdienās un svētku dienās, paredz ministra rīkojums.

 

Pavļuts norāda, ka līdz šim vakcinēja lielo slimnīcu darbiniekus, šodien sāk vakcinēt ģimenes ārstus, bet no pirmdienas šī iespēja būs visiem mediķiem - ārstiem, ārstu palīgiem, māsām, zobārstiem, vecmātēm un citiem. 

"Ārsts, kas neizmanto iespēju vakcinēties, to liedz kādam citam, kas nepacietīgi gaida savu vakcinācijas kārtu. Nevaram atļauties nepotēt tos, kas ir gatavi," saka  Pavļuts.

 

Viņš atzīst, ka Latvijas sabiedrības viedoklis par vakcinēšanos ir nogaidošs, un ļoti nepieciešams ārstu labais piemērs.

 

Ārstniecības iestādēm būs savās mājaslapās jāpublicē mediķiem viegli pieejama informācija par vakcinācijas kārtību un pieteikšanās iespējām. Vakcinācijas kabinetu adreses un kontaktinformāciju varēs atrast Nacionālā veselības dienesta (NVD) mājaslapā.

 

Vakcinācijas kabinetos būs jāveido elastīgas gaidīšanas rindas gadījumam, ja kāda no vakcinējamo personu pierakstā iekļautajām personām dažādu apstākļu dēļ nevarēs ierasties uz vakcināciju noteiktajā laikā.

 

Lai vakcinēties gribētājiem būtu vienkāršāk pieteikties, nākamajā nedēļā plānots rast risinājumu vienotai pieteikšanās sistēmai un meklēt risinājumus elastīgai rindu vadības sistēmai.

 

Rīkojumu ministrs izdevis saskaņā ar 1.decembrī valdībā apstiprināto informatīvo ziņojumu "Par Covid-19 vakcīnu ieviešanas stratēģiju". Rīkojums stāsies spēkā pirmdien, 11.janvārī.

 

Reklāma
Reklāma

Kā vēstīts, kopumā līdz šim vakcinētas 6076 personas, tajā skaitā 4602 ārstniecības personas un 1474 ārstniecības iestādes darbinieki.

 

Latvija līdz šim ir saņēmusi 23 400 farmācijas uzņēmuma "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas "Comirnaty" devas. Tās paredzētas kopumā 11 700 cilvēkiem, jo viena vakcinēšanai nepieciešamas divas devas. Tādējādi līdz šim vakcinēti 51,9% šo cilvēku, liecina aģentūras LETA aprēķini.

 

Kā ziņots, lai paātrinātu vakcinācijas pret Covid-19 tempu, Veselības ministrija (VM) kopā ar lielo slimnīcu vadību piektdien pieņēma lēmumu sākt brīvprātīgu visu ārstniecības personu vakcināciju, piektdien preses konferencē paziņoja Pavļuts.

 

Sestdien Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca un Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca uzsākušas ģimenes ārstu vakcināciju pret Covid-19.

 

18 FOTOLatviju sasniegušas pirmās "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās vakcīnas+14Skatīties vairāk

Tikmēr Latvijas Televīzija ziņo, ka viens no pirmajiem jau piektdienas vakarā Covid-19 vakcīnu saņēma lauku ģimenes ārsts Ainis Dzalbs un viss Staļģenes doktorāta kolektīvs. Saņēmuši uzaicinājumu veikt vakcināciju sestdien vai svētdien, staļģenieši sazvanīja Paula Stradiņa klīnisko universitātes slimnīcu un jau piektdienas vakarā tika pie vakcīnas.

 

Kā ziņots, pirmās farmācijas uzņēmuma "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas "Comirnaty" Latvijā tika nogādātas 26.decembra rītā. Pirmajā piegādē Latvija saņēma 9750 vakcīnu devas. Savukārt pēc nedēļas Valsts asinsdonoru centrā nogādāta arī otrā piegādes krava ar 13 650 "Pfizer" un "BioNTech" ražotajām vakcīnu "Comirnaty" devām.

 

Piektdien, 8.janvārī, valdība vienojās, ka Latvija iegādāsies papildu līdz 1,4 miljoniem "Pfizer" un "BioNTech" vakcīnas pret Covid-19 devu. Šāds lēmums tika pieņemts, jo piektdien Eiropas Komisija (EK) pieņēma lēmumu dalībvalstīm nodrošināt vēl papildu 300 miljonu "Pfizer" un "BioNTech" vakcīnas pret Covid-19 devu.

 

Avots: Jauns.lv