Mazos pacientus ārstē ar jaunu mazinvazīvu ķirurģisko aparatūru

Šogad Bērnu slimnīcas rīcībā nonākusi jauna, mūsdienīga endoskopiskās ķirurģijas aparatūra, ko izmanto, veicot ķermeņa dobumu operācijas, nosakot pacientu diagnozes, ņemot audu paraugus un citas procedūras. To slimnīcai dāvinājis Pētera Avena fonds “Paaudze”, un aparatūru ikdienā izmanto Bērnu ķirurģijas klīnikā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

“Mūsdienu prasībām atbilstošs tehniskais nodrošinājums ir izšķiroši būtisks, lai mēs varētu sniegt vislabāko veselības aprūpi bērniem.  Kā ikviena medicīniskā iekārta, arī endoskopiskās ķirurģijas aparatūra nolietojas un nozarē notiek izmantojamo tehnoloģiju paaudžu maiņa. Piemēram, fonda “Paaudze” dāvinājums Bērnu ķirurģijas klīnikas speciālistiem dod iespēju ikdienā strādāt ar modernu iekārtu, kas ļauj procedūru monitorēt 4K izšķirtspējā, un ārstēt precīzi un efektīvi,” stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes locekle Zane Straume.

Ar endoskopiskās ķirurģijas aparatūras palīdzību ķirurgs veic operācijas, piemēram, vēdera dobumā, krūškurvī vai urīnceļos. Šādu iekārtu priekšrocība ir iespēja specializētos instrumentus un monitora kameras pacienta ķermenī ievadīt caur pavisam nelieliem iegriezumiem, tādējādi procedūras ir mazāk invazīvas, pacienti ātrāk atveseļojas, turklāt visbiežāk pēc operācijas nepaliek arī rētas.
 

Šādu iekārtu priekšrocība ir iespēja specializētos instrumentus un monitora kameras pacienta ķermenī ievadīt caur pavisam nelieliem iegriezumiem, tādējādi procedūras ir mazāk invazīvas, pacienti ātrāk atveseļojas, turklāt visbiežāk pēc operācijas nepaliek arī rētas.

Reklāma
Reklāma

“Jau vairākus gadus ar prieku atsaucamies Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas aicinājumam dāvināt nepieciešamo ārstniecības aprīkojumu. Mūsu mērķis ir atbalstīt slimnīcu un nodrošināt mediķiem iespējami mūsdienīgus apstākļus pacientu ārstēšanai. Esam priecīgi dzirdēt, ka jau šobrīd dāvātā endoskopiskās ķirurģijas aparatūra tiek veiksmīgi izmantota un ir atbalsts mediķiem ikdienas darbā,” komentē Pēteris Avens, fonda “Paaudze” dibinātājs. 

Iepriekš Bērnu slimnīca no Pētera Avena fonda saņēmusi arī citus ļoti nepieciešamus un ikdienā pielietotus dāvinājumus. Tie kļuvuši par būtisku ieguldījumu epilepsijas un ķirurģijas jomās un Miega medicīnas centra attīstībā. Tā, piemēram, slimnīcā tiek izmantota elektroencefalogrāfiska iekārta, kas palīdz veikt ķirurģiskas procedūras bērniem, kas slimo ar epilepsiju, kā arī iekārta, ko izmanto parenterālās barības jaukšanai – tās ir barības vielas, kas pacienta veselības stāvokļa dēļ tiek ievadītas ar sistēmas palīdzību.