Pašmāju slavenības pirms Ziemassvētkiem izaicina – "Būsim kā bērni!": FOTO

Pašmāju slavenības un mammas-influenceres kopā ar ģimenēm šonedēļ savos “Instagram” kontos publicējušas asprātīgu pirmssvētku izaicinājumu. Tādas sabiedrībā zināmas personības kā TV seja un pasākumu vadītāja Lelde Ceriņa, jūtūbere Baiba Mellenberga, basketbolista Aigara Šķēles sieva Beāte Katrīna Zeltiņa-Šķēle un influencere Santa Nīmane kopā ar ģimeni risināja rotaļlietu zīmola “Fisher-Price” uzdevumus, lai pirms svētkiem aicinātu savus sekotājus mazināt stresu un ieraudzīt pasauli bērna acīm. 

Influencere Santa Nīmane kopā ar ģimeni.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Influencere Santa Nīmane kopā ar ģimeni.

“Kad Tu pēdējo reizi no sirds smējies? Pētījumā noskaidrots, ka bērni dienas laikā smejas aptuveni 600 reizes, kamēr pieaugušie - vien piecas, labākajā gadījumā. Es ticu, ka šo statistiku ir iespējams un ir arī nepieciešams mainīt, jo, kā mēs zinām, smiekli pagarina mūžu. Šobrīd ikvienam Latvijas iedzīvotājam ir iespēja pavadīt vairāk laika savās mājās, tādēļ aicinu savus sekotājus uz kvalitatīvu kopīgu spēlēšanos, kas nāks par labu ne vien bērniem, bet arī pieaugušajiem!” saka Beāte Katrīna Zeltiņa-Šķēle.

 

Spēlēšanās pieaugušajiem ievērojami samazina kortizola un citu stresa hormonu līmeni un uzlabo pašsajūtu, veicinot endorfīna un oksitocīna jeb laimes hormonu izstrādi. 


Saskaņā ar Garīgās veselības fonda datiem 74% pieaugušo jūtas stresa nomākti, savukārt sieviešu starpā šis īpatsvars sasniedzis pat 81%. Meklējot veidus, kā mazināt stresa līmeni, rotaļlietu zīmola “Fisher-Price” aicinājumu ieraudzīt pasauli bērna acīm un no jauna iepazīt spēlēšanās prieku pieņēma sabiedrībā zināmas personības kopā ar ģimeni. 

Basketbolists Aigars Šķēle

Neskaitāmi pētījumi apskata spēlēšanās ietekmi uz bērnu attīstību, tomēr tas, kā rotaļāšanās ietekmē pieaugušos, ir pētīts ļoti maz. Uzsverot spēlēšanās lomu arī pieaugušo dzīvē, zīmols “Fisher-Price” uzsācis nesen veiktā unikālā pētījumā balstītu kampaņu “Būsim kā bērni”. Bērnu attīstības eksperte no Lielbritānijas, Dr. Žaklīna Hārdinga  pētījuma gaitā pierādīja, ka spēlēšanās pieaugušajiem ievērojami samazina kortizola un citu stresa hormonu līmeni un uzlabo pašsajūtu, veicinot endorfīna un oksitocīna jeb laimes hormonu izstrādi. Turklāt spēlēšanās rekomendēta arī vecāka gada gājuma cilvēkiem, jo tā var pat palēnināt kognitīvo spēju pavājināšanos vecuma ietekmē. Šie procesi norisinās atgriezeniskās saites dēļ, kas veidojas komunicējot spēlēšanās laikā.


Dr. Hārdinga dalās četros pavisam vienkāršos padomos, kā spēlēties kvalitatīvāk un patīkamāk:

    • Spēlēties ieteicams uz grīdas – tas palīdzēs pieaugušajam paskatīties uz lietām no cita skatu punkta un kaut nedaudz abstrahēties no ikdienas rūpēm, kā arī radīs atmosfēru vienlīdzīgai komunikācijai ar bērnu;

    • Viedtālruni un televizoru jāatstāj izslēgtu vai citā istabā – tas palīdzēs uzturēt ilgstošāku acu kontaktu un radīt bērnam drošības sajūtu, jo nekas nespēs iztraucēt kopā būšanas laiku;

    • Nav nepieciešams uzstādīt mērķi iemācīt bērnam krāsas vai ciparus – tas radīs lieku satraukumu gan bērnam, gan pieaugušajam. Turklāt atbrīvotā atmosfērā mācīšanās notiek pati no sevis;

    • Spēlēšanās laiks jāplāno regulāri – ņemot vērā, ka kopīga spēlēšanās veicina sirds ritma palēnināšanos un mierīgāku elpošanu, turklāt, darot to ilgstoši un regulāri, bērna un vecāku smadzeņu viļņi var sinhronizēties, ieteicams šai nodarbei veltīt kaut nedaudz laika katru dienu.

Reklāma
Reklāma

Rotaļļietu zīmols Fisher-Price, kampaņu “Būsim kā bērni” uzsācis, svinot uzņēmuma deviņdesmito jubileju. Zīmols radījis tādas plaši pazīstamas un ikoniskas rotaļlietas kā formiņu piramīda,  kā arī modernās “Mācies ar prieku” sērijas rotaļlietas, kas adaptētas latviešu valodā, piemēram, “Gudrais kucēns” un “Gudrā kucēna māsa”.