Tiek mainīta kārtība, kādā ārsts izbeidz Covid-19 pacientu izolāciju

Sekojot jaunākajām Eiropas slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) rekomendācijām, kas balstītas uz pētījumiem, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) ir sagatavojis skaidrojošu materiālu* ārstiem par kārtību, kādā ārsts izbeidz izolāciju Covid-19 pacientiem. 

SPKC atgādina, ka, pārtraucot Covid-19 pacienta izolāciju, nav jāveic atkārtots tests.

FOTO: Shutterstock.com

SPKC atgādina, ka, pārtraucot Covid-19 pacienta izolāciju, nav jāveic atkārtots tests.

Turklāt dokumentā aktualizēta informācija par kontaktpersonu noteikšanu un mājas karantīnas izbeigšanu, t. sk. personām, kuras iepriekš pārslimoja Covid-19.

Lai gan Covid-19 pacienti ar vieglu slimības gaitu var būt infekciozi līdz 10 dienām pēc simptomu paradīšanās, pierādījumi liecina, ka vīrusa pārnešana jau ir ierobežota pēc piecām dienām kopš saslimšanas dienas. Ja Covid-19 saslimšana pacientam norit ar smagu klīnisko gaitu vai pacientam ir imūnsupresija, vīruss var izdalīties ilgāk (līdz 20 dienām). Lai lemtu par Covid-19 pacienta izolācijas izbeigšanu, ārsts izvērtē laiku kopš simptomu parādīšanās, slimības gaitu un laiku kopš simptomu izzušanas.

Ārstējošais ārsts pieņem lēmumu par izolācijas izbeigšanu un darba nespējas lapas noslēgšanu Covid-19 pacientam, balstoties uz šādiem pamatprincipiem:

    1. ja cilvēkam, kuram apstiprināta Covid-19 infekcija, nav novēroti slimības simptomi (bezsimptomu infekcija), izolāciju var pārtraukt 10. dienā pēc infekcijas laboratoriskās apstiprināšanas.

    2. ja Covid-19 infekcija norit ar simptomiem, bet slimība ir viegla vai vidēji smaga, tad izolāciju var pārtraukt 10. dienā no saslimšanas sākuma ar nosacījumu, ka simptomi (drudzis, u.c.  akūtas infekcijas  pazīmes) nav novēroti vismaz 3 dienas.  

    3. Ja Covid-19 infekcijas norise ir smaga, izolāciju var pārtraukt 20. dienā no saslimšanas sākuma ar nosacījumu, ka simptomi (drudzis, u.c.  akūtas infekcijas  pazīmes) nav novēroti vismaz 3 dienas.  

SPKC atgādina, ka, pārtraucot Covid-19 pacienta izolāciju, nav jāveic atkārtots tests. Tas nozīmē, ka ārsts pieņem lēmumu, kad cilvēks drīkst atsākt ikdienas gaitas, kā arī veikt darba pienākumus klātienē bez kontroles testa veikšanas.

*https://www.spkc.gov.lv/lv/arsta-lemuma-pienemsanas-algoritms-covid-19-pacienta-izolacijas-partrauksanu

Reklāma
Reklāma