Siekalu tests vai iztriepe no aizdegunes? Kā notiek Covid - 19 testa veikšana bērniem

Bērnam ir jāveic Covid – 19 tests. Vecāki interesējas, vai ir iespējams izvēlēties mazāk nepatīkamo siekalu testu, lai mazuli mazāk mocītu? 

“Vecāki nevar izvēlēties, kuru no testiem izmantos bērna testēšanai. Ir specifiski apstākļi, kurus ņem vērā, nosakot analīžu ņemšanas metodi.

FOTO: Shutterstock.com

“Vecāki nevar izvēlēties, kuru no testiem izmantos bērna testēšanai. Ir specifiski apstākļi, kurus ņem vērā, nosakot analīžu ņemšanas metodi.

Centrālā Laboratorija vadītāja Jana Osīte portālam Mammamuntetiem.lv stāsta, ka testu patiešām ir iespējams veikt gan ņemot uztriepi no aizdegunes, gan palūdzot iespļaut speciālā barotnē. Tomēr, lai izlemtu, kāds tests tiks veikts, ir noteiktas vadlīnijas:  “Vecāki nevar izvēlēties, kuru no testiem izmantos bērna testēšanai. Ir specifiski apstākļi, kurus ņem vērā, nosakot analīžu ņemšanas metodi.”

Precīzāka analīze Covid – 19 infekcijas noteikšanai ir iztriepes paņemšana no aizdegunes un rīkles, bet, ja kaut kādu iemeslu dēļ to nav iespējams izdarīt, tad var veikt arī siekalu testu, kas gan ir mazāk uzticams. 

Nazofarengiālo iztriepju paņemšanas procedūra nav patīkama, bet nav arī sāpīga. Ja procedūra neizraisa nekādas emocijas, tad uzskatā, ka tā nav pareizi veikta, skaidro ārste. Testu ar nazofarengiālo iztriepi veic, ja ir saslimšanas simptomi vai arī ir paredzēta plānveida operācija vai jāstājas stacionārā ar jebkuru citu saslimšanu. Ģimenes ārsts izsniedz nosūtījumu un bērns ar vecāku dodas uz Covid – 19 analīžu ņemšanas punktu. Materiāla paņemšanas procedūra bērnam no pieaugušā neatšķiras – ar speciālu kociņu materiāls tiek paņemts no aizdegunes un no mutes. Ņemot vērtā bērna anatomiskās īpatnības, proti, deguna ejas maziem bērniem ir īsākas, izvēlas piemērota garuma testa kociņu. 
 

Precīzāka analīze Covid – 19 infekcijas noteikšanai ir iztriepes paņemšana no aizdegunes un rīkles, bet, ja kaut kādu iemeslu dēļ to nav iespējams izdarīt, tad var veikt arī siekalu testu, kas gan ir mazāk uzticams. 


Siekalu tests ir neinvazīva procedūra, kas neizraisa bērnam nekādas sajūtas. Viņš vienkārši iespļauj speciālā trauciņā ar speciālu barotni. Drīzumā būs pieejama arī bērniem īpaši paredzēta savākšanas ierīce, kas izskatās kā maska. Šāda veida procedūra materiāla paņemšanai vairumam bērnu pat patīk. 
Siekalu testus izmanto gadījumos, kad tiek veikta skrīninga testēšana, piemēram, visas bērnudārza grupiņas testēšana, lai noteiktu asimptomātiskus saslimšanas gadījumus vai arī tad, ja testu grib veikt pēc pašu vēlēšanās. Siekalu testus veic arī tad, ja ir bojāta, operēta vai šķības deguna starpsiena un tehniski ievadīt testa kociņi aizdegunē nav iespējams. 
“Ja bērnam bieži ir jānodod Covid – 19 analīzes dēļ kādas hroniskas saslimšanas dēļ vai tāpēc, ka viņš bieži dodas uz stacionāru, tad, lai viņu katru reizi nemocītu, ir pieļaujami siekalu testi”, skaidro Jana Osīte. 

Siekalu testu nevar veikt mazulim, kuram nevar paskaidrot, ko no viņa prasa. Piemēram, gadu vecs bērns  vienkārši nesaprot, ko nozīmē iespļaut trauciņā. 

Reklāma
Reklāma

Pirms siekalu testa veikšanas 2 stundas iepriekš nedrīkst dzert, ēst, nedrīkst sūkāt konfektes. Svešs biomateriāls var ietekmēt rezultāta ticamību. Ja pirms testa paņemšanas ir izskalota mute, vīrusa klātbūtni var neizdalīt, lai gan faktiski viņš ir. Uzskata, ka siekalu tests ir mazāk uzticams.  Ja pacientam ir vīruss, bet barotnē viņš nenokļūts, tad analīzes uzrādīsies negatīvas. 

Pirms procedūra sveikšanas vecākiem ir jāpaskaidro bērnam, kas tiks darīts: “Uzskatām, ka tāds 5 – 10 gadus vecs bērns jau ir pietiekami saprātīgs, lai pret viņu izturētos kā pret pieaugušo un arī tests viņam tiem veikts kā pieaugušajam cilvēkam.”
Laboratorija veic testus arī zīdainīšiem. Ja nepieciešams, tad laborants var aizbraukt arī uz mājām un testu paņemt uz vietas, lai ar pavisam mazu bērniņu nebūtu jādodas uz Covid – 19 analīžu nodošanas punktu. Šādi gadījumu gan nav daudz, jo mazi bērni slimo retāk. Ja ir nepieciešams stāties slimnīcā, arī zīdainim paņem Covid – 19 analīzes.  

Centrālā Laboratorija vadītāja Jana Osīte pastāstīja, ka visas pozitīvās analīzes pārbauda divas reizes, lai nebūtu kļūmes. “Pa dienu tiek veikta analīžu savākšana, bet nakts stundās tās tiek pārbaudītas”.