Vai brīvdienās drīkstēs strādāt tirgus? Covid-19 iepirkšanās liegumi

Jaunākie Ministru kabineta izsludinātie ierobežojumi, ar kuriem paredzēts mazināt Covid-19 izplatību, ļoti specifiskā veidā skar virkni tirgotāju. Gan pircējiem, gan pārdevējiem jārēķinās, ka izmaiņas brīvdienās skars arī iecienītos pilsētu tirgus laukumus.

 

Arī pilsētu tirgi, bez šaubām, spēlē pietiekami lielu lomu ikdienā nepieciešamo lietu sagādē.

FOTO: Shutterstock.com

Arī pilsētu tirgi, bez šaubām, spēlē pietiekami lielu lomu ikdienā nepieciešamo lietu sagādē.

Jau vēstīts, ka, atbilstoši valdības 1. decembra lēmumam, ārkārtējās situācijas laikā brīvdienās un svētku dienās varēs darboties veikali, kuros drīkstēs tirgot tikai pirmās nepieciešamības preces, ar kurām tiek saprastas pārtikas preces, higiēnas preces un degviela, kā arī varēs darboties aptiekas, tostarp veterinārās aptiekas.

Piektdienas pēcpusdienā valdība pieņēma lēmumu atļaut tirgot arī vairākas nepārtikas preces - auto piederumus, preses izdevumus, dzīvnieku pārtiku un "e-talonus".

Savukārt negrozīts palika lēmums brīvdienās un svētku dienās veikalos aizliegt tirgot alkoholu un cigaretes.

Rīgas Centrāltirgus strādās, taču ar ierobežojumiem

Arī pilsētu tirgi, bez šaubām, spēlē pietiekami lielu lomu ikdienā nepieciešamo lietu sagādē, un jautājums par to darbību līdz pašreiz noteiktās ārkārtējās situācijas beigām – 11. janvārim – ir uzmanības vērts, ņemot vērā to, ka gadatirgu un šobrīd aktuālo Ziemassvētku tirdziņu organizēšana nu ir pilnībā aizliegta.

Rīgas Centrāltirgus Mārketinga un attīstības nodaļas vadītājs Gints Aksiks telefonsarunā ar Jauns.lv gan paskaidroja, ka galvaspilsētas lielā tirgus darbība nedēļas nogalēs nebūt neapstāsies.

“Tirgus strādās, ievērojot visus Ministru kabineta noteikumus. Pārdot drīkstēs tikai pārtiku un higiēnas preces, kas nozīmē, ka darbosies arī paviljoni,” pauda tirgus pārstāvis. Centrāltirgus darbalaiks brīvdienās būs no pulksten 7.00 līdz 17.00.

Jautāts par metodēm kā praksē nodrošināt Covid-19 drošības pasākumu ievērošanu, Centrāltirgus pārstāvis norādīja, ka tirgū jau labu laiku ir pastiprināta apsardze. Tirgū ir izvietoti arī paskaidrojumi un aicinājumi lietot sejas aizsargmaskas, ievērot distanci.

Reklāma
Reklāma

“Jāatzīst, ka sākotnējā periodā bija cilvēki, ar kuriem nācās veikt pārrunas, mudinot vilkt sejas maskas un ievērot distancēšanos. Taču nu jau labu laiku novērojam, ka izteikts vairākums tirgotāju un pircēju valkā maskas,” piebilda Aksiks.

Mainās pircēju paradumi

Līdzīga pieeja ir arī citu pilsētu tirgos. Cēsu tirgus valdes loceklis Arkādijs Suškins sarunā ar Jauns.lv norādīja, ka tirgus turpinās darbu, pārkārtojoties Ministru kabineta noteikumiem.

“Ievērojot norādi, ka nepieciešami 15 kvadrātmetri uz vienu personu, tirgū turpināsim pārdot pārtiku. Jau kopš marta tirgus teritorija ir pilnībā marķēta ar paziņojumiem par nepieciešamību distancēties un valkāt sejas aizsargmaskas,” pauda tirgus pārstāvis.

Cēsu tirgū apmeklētāju skaits gan ir manāmi samazinājies, taču Suškins norāda, ka novērota ir arī pircēju paradumu maiņa – cilvēki vairāk iepērkas ceturtdienā, neatliekot šīs aktivitātes uz nedēļas nogali.

 

Informācija no jauns.lv