Vai šogad ir gaidāma balta ziema? Laikapstākļu prognozes Ziemassvētkiem

Šajā ārkārtējā situācijā mums izpaliks lielās, publiskās Ziemassvētku svinības. Nebūs ne svētku tirdziņu, ne iešana ķekatās, ne koncerti, ne rotaļas ap lielajām eglēm pilsētu un pagastu laukumos, arī uz dievnamiem nevarēsim kuplā skaitā doties sastapties ar lielo brīnumu. Vienīgā cerība, ka mūs aplaimos Dabas māte ar baltu sniedziņu. Jauns.lv apkopoja laika ziņu un dabas vērotāju prognozes, kādus tad īsti šogad paredz ziemas saulgriežus? Vai varam sagaidīt baltu sniega segu?

Meteorologs secina, ka pašreizējās prognozes liecina - cerības uz baltiem Ziemassvētkiem Latvijā ir mazas.

FOTO: Shutterstock.com

Meteorologs secina, ka pašreizējās prognozes liecina - cerības uz baltiem Ziemassvētkiem Latvijā ir mazas.

Pazīstamais laika zīmju tulks Vilis Bukšs no Viļakas teic, ka Ziemassvētku laiks būs bez būtiskiem nokrišņiem. Vien Latvijas austrumos var izveidoties nenoturīga, īslaicīga sniega sega.

Temperatūra šajā laikā dienās būs no nulles līdz plus pieciem grādiem. Naktīs gan iespējams neliels sals līdz mīnus pieciem grādiem. Ceļi būs slideni. Lielāks sals vien gaidāms pēc Ziemassvētkiem – līdz mīnus 15 grādu atzīmei, kad brīžiem var arī putināt. Viņš pieļauj, ka, iespējams, Vecgada vakars daudzviet būs balts. Tas nu tāds mierinājums visdrīzāk pelēcīgajam Ziemassvētku vakaram - gadu mija līdz pat Zvaigznes dienai 6. janvārī mūs var iepriecināt ar sniedziņu.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs vēl oficiāli neprognozē Ziemassvētku laika apstākļus, jo nebalstās uz tautas ticējumiem, bet gan aktuāliem zinātniskajiem novērojumiem.

Savukārt meteorologs, LTV “laika ziņu vīrs” Toms Bricis sociālajā tīklā “Facebook” jau izteicis pieņēmumus par to, kāds laiks iespējams Ziemassvētkos un kāda sola būt gaidāmā ziema. Savos secinājumos gan viņš ir piesardzīgs un saka: “Es uzreiz varu atbildēt pavisam vienkārši, es nezinu, kādi būs laika apstākļi, bet varu apkopot un parādīt iespējamos scenārijus”.

Bricis domā, ka šomēnes Liepājā varētu pakāpeniski kļūt vēsāks, bet tas nekādā ziņā nebūs noturīgs. Rīgā temperatūra varētu būt ap nulli, bet Latvijas austrumiem gan ir cerības, ka temperatūra biežāk noslīdēs zem nulles. Meteorologs secina, ka pašreizējās prognozes liecina - cerības uz baltiem Ziemassvētkiem Latvijā ir mazas. Pēc Briča prognozēm, ziema solās būt silta un, iespējams, par noturīgu salu un sniegu šoziem jāaizmirst.

 

Reklāma
Reklāma

Arī ASV vadošā laika prognožu iestāde - Nacionālā okeānu un atmosfēras administrācija uzskata, ka decembra vidējā temperatūra Latvijā būs divus grādus augstākā nekā vidēji (LVĢMC dati liecina, ka decembra vidējā temperatūra mūsu valstī ir no mīnus 4,2 līdz mīnus 4,4 grādiem), bet janvārī atlantisko ciklonu dēļ tā būs par četriem grādiem augstāka virs normas (vidējā temperatūra janvārī: no mīnus 63 līdz mīnus 6,6).

Arī starptautiskās meteoroloģisko prognožu vietnes Rīgai Ziemassvētkos nesola ne salu, ne sniegu. Pogoda.ru: 24. decembris: naktī - +4 grādi; dienā - +6; neliels smidzeklis. Nuipogoda: 24. decembris: +6, 1. un 2. Ziemassvētkos - +8. World-weather: 24. decembris: +4+5; viegls smidzeklis; 25. un 26. decembris: +4, +5; bez nokrišņiem. Freemeteo: no 24. līdz 26. decembrim: 0, +2 grādi; 24. decembrī – mākoņains, 25. un 26. decembrī – sniegs. Gismeteo: Ziemassvētkos sola no +2 līdz +5, kā arī nelielu lietu gan pirmajos, gan otrajos Ziemassvētkos.

Mazliet ziemīgāks svētku vakars izskatās Latgales pusē. "Weather forecast" Daugavpilī 24. decembrī sola sniegu un 0 grādu temperatūru. Tomēr 25. decembrī jau būs lietus un plus divi grādi.

 

Informācija no http://jauns.lv