Viņa kā embrijs tika sasaldēta 1992.gadā: piedzimis pasaulē "vecākais" mazulis

Lai gan Mollija Gibsone šobrīd ir vien nedaudz vecāka par vienu mēnesi, patiesībā viņa varēja piedzimt jau pirms 27 gadiem. Viņas embrijs tika sasaldēts 1992.gadā un tāds palika līdz pat šī gada februārim, kad viņu par savu nākamo mazuli izvēlējās Tīna un Bens Gibsoni no Tenesī štata ASV, raksta CNN.

 

Kadrs no video - Mollija ar saviem vecākiem

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kadrs no video - Mollija ar saviem vecākiem

Tīna mazo Molliju dzemdēja šī gada oktobra beigās.

Tiek uzskatīts, ka Mollija līdz ar savu piedzimšanu ir uzstādījusi jaunu rekordu, kas iepriekš piederējis viņas vecākajai māsai Emmai - par visilgāk sasaldēto embriju, kurš gala rezultātā piedzimis kā mazulis.

Tīna Gibsone iznēsāju Emmu un Molliju, pateicoties Nacionālajam Embriju ziedošanas centram - ticībā balstītai bezpeļņas organizācijai Noksvilā, kas uzglabā sasaldētus embrijus, kas radušies ārpusķermeņa IVF (in vitro fertilisation) apaugļošanas rezultātā, kad olšūna tiek apaugļota ar spermu laboratorijas apstākļos, bet embriji audzēti speciālā inkubatorā. Centrs sniedz iespēju piedzimt tiem embrijiem, no kuriem pacienti atteikušies.

Ģimenēm, kuras dabīgā ceļā nespēj ieņemt bērniņu, ir iespēja adoptēt embrijus, kurus vēlāk "iestāda" sievietes dzemdē.

Gibsoni jau reiz veiksmīgi izmantojuši šo iespēju, kā rezultātā piedzimusi abu pirmā meita Emma. Viņa bija sasaldēta 24 gadus, kas nozīmē, ka teorētiski viņa bija tikai vienu gadu jaunāka par savu topošo māti, kurai tolaik bija 25 gadi. "Vai saprotat, ka man ir 25? Šis embrijs un es varējām būt labākie draugi," toreiz medijiem stāstīja Tīna Gibsone.

Mollijas vecākā māsa Emma Gibsone 2017.gadā (Foto: AFP/Scanpix)

 

Reklāma
Reklāma


Emma un Mollija ir ģenētiskas māsas
Pirms Emmas un pēcāk Mollijas piedzimšanas bija maz kas zināms par vecāku embriju dzīvotspēju. Pēc tam, kad Gibsoni 2017.gadā uzzinājuši, cik sens ir Emmas embrijs, viņi uztraucās, ka neizdosies mazuli iznēsāt. Centra vadītājs Džefrijs Kīnans norāda, ka Gibsonu pieredze ir apliecinājums tam, ka "vecus" embrijus nevajag utilizēt tikai tāpēc, ka tie ir seni. Centra darbinieki ir sajūsmā, ka Gibsonu pāris pieņēmis lēmumu iznēsāt arī Emmas māsu.

Apmēram 75% no visiem embrijiem izdzīvo pēc atkausēšanas un transplantēšanas procesa, un 25 līdz 30 procenti tiek veiksmīgi iznēsāti, 2017.gadā pēc Emmas piedzimšanas stāstīja centra laboratorijas direktore un embrioloģe Kerola Zommerfelta.

Gibsoni par jauno ģimenes pieaugumu ir neizsakāmi priecīgi. Abi ilgu laiku pirms pirmās meitas piedzimšanas cīnījušies ar neauglību un apsvēruši arī tradicionālās adopcijas iespējas, līdz uzzinājuši par specifisko embriju adopciju. Tīna un Bens joprojām nespēj noticēt, ka, pateicoties mūsdienu tehnoloģiju radītajām iespējām, abas mazulītes nu ir viņu.