Bērni ir mazāk infekciozi par pieaugušajiem, tāpēc par skolu slēgšanu vēl jādomā. Skaidro epidemiologs

Pēdējo divu nedēļu laikā novērojams pieaugums atklāto Covid-19 gadījumu skaitā vecuma grupā no 10 līdz 14 gadiem, medijiem tiešsaistes preses konferencē atklāja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs. 

Izglītības iestādēs šobrīd inficējas tikai 9% saslimušo.

FOTO: Shutterstock.com

Izglītības iestādēs šobrīd inficējas tikai 9% saslimušo.

Vērojot saslimstības pieaugumu, portāla Mammamuntetiem.lv lasītāji interesējas, vai tas varētu nozīmēt, ka pavisam drīz uz attālināto mācīšanos jāgatavojas arī mazāko klašu skolēniem.

Perevoščikovs pastāstīja, ka no sabiedrības veselības viedokļa skolu tālākās darbības jautājums ir ļoti svarīgs, bet jāņem vērā tas, ka kopumā bērni ir mazāk infekciozi nekā pieaugušie, kaut gan vīrusa daudzums, ko konstatē bērniem akūtā saslimšanas fāzē ņemtās iztriepēs, ir līdzīgs.  Tas nozīmē, ka faktiski no bērniem slimība var izplatīties, bet mazāk un retāk nekā starp pieaugušiem cilvēkiem. To apliecina gan virusologu veiktie pētījumi, gan citu Eiropas Savienības valstu pieredze. Lielākajā daļā ES valstu, neraugoties uz citādi ļoti stingriem ierobežojumiem, mazie skolēni dodas uz skolu un bērnudārzi turpina darbu. 
 

SPKC vēl veiks padziļinātu izpēti par saslimstību dažādās vecuma grupās, bet jau šobrīd ir redzams, ka izteikts saslimstības pieaugums ir tieši 11 un 12 gadus vecu bērnu vidū.


“Diezgan labi var novērot, kas notiek, kad tiek veikti ierobežojošie pasākumi. Piemēram, analizējot pusaudžu grupas vecumā 15 – 19 gadi, novērojams, ka saslimstība stabilizējās uzreiz pēc attālināto mācību uzsākšanas, bet pēc dažām nedēļām nedaudz pieauga, kamēr nebija izsludināti atkal jauni ierobežojumi. Tad saslimstība atkal stabilizējās. Šīs vecuma grupas izpēte liecina, ka jaunieši var inficēties ne tikai skolā. Viņiem ir plaši sociālie kontakti, viņu kontaktējas savā starpā ne tikai mācību iestādēs un inficējas ārpus skolas,” skaidro epidemiologs. Pusaudžiem saslimstības tendence šobrīd kopumā samazinās un stabilizējas. 
 
Viszemākais saslimstības pieaugums salīdzinot ar visām pārējām grupām ir grupā līdz 6 gadiem. Bērniem slimība norit daudz vieglāk, dažreiz var pat nepamanīt, kad bērns ir inficēts. Turklāt  mazuļus arī retāk ved uz testiem un izmeklēšanu, jo vecāki uzskata, ka procedūra ir nepatīkama.  Svarīgs faktors ir salīdzinoši neliels bērnu skaits grupās. Ja grupā ir 10 bērnu, ir daudz vieglāk ievērot distanci un vēdināt telpas nekā 30 cilvēku lielā klasē. Līdz ar to, ja kāds no bērniem klasē ir inficēts, saslimšanas iespējas citiem ir lielākas. 

Reklāma
Reklāma


Analizējot 47%, kuriem infekcijas avots tika atklāts, secināts, ka 38% no viņiem inficējušies ģimenes lokā, 19% - darba vietās, 17% - ārstniecības vietās, bet 9% - izglītības iestādēs. Tāpat pieaudzis to pacientu skaits, kuri inficējušies privātos pasākumos.

Kā uztraucošu aspektu Perevoščikovs izcēla to, ka 53% no jaunajiem ar Covid-19 inficētajiem cilvēkiem, nebija iespējams noskaidrot inficēšanās vietu. Mediķis norādīja, ka pats ir novērojis, ka publiskās vietās maskas netiek valkātas pareizi. Tāpat viņš skaidroja, ka gadījumos, kad infekcijas avotu nevar noskaidrot, jāpieņem, ka tas noticis vietās, kur cilvēki ir pulcējušies.