Bulduros atklāj "Viedo dobi"

​Bulduru Dārzkopības vidusskola kopā ar labākajiem nozares speciālistiem un zinātniekiem šobrīd aktīvi strādā pie digitālā dārza izveides, kas ir unikāls projekts ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas mērogā. Šobrīd ir noslēgusies šī projekta otrā kārta.

Publicitātes foto

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto

Pēc pirmās kārtas darbu pabeigšanas - autonomas digitālas laistīšanas sistēmas ierīkošanas, kuras darbi tika pabeigti šī gada pavasarī, nupat projekts noslēdza arī savu otro kārtu. 
 

Otrajā kārtā tika pabeigta viedā dārza (“i-Dārzs”) ierīkošana un augu stādīšana, lai nākampavasar dārza robots varētu sākt savu darbu.  Šobrīd dārzā ir izveidots laikmetīgs celiņu tīkls, augi izkārtoti pēc to prasībām, grupēti, lai būtu iespējami zinātniski pētījumi. Iestādītas vairāk nekā 250 augu šķirnes, un darbs vēl tiek turpināts.  



 
 

 

Viedais dārzs ir būtisks ieguldījums dārznieku, ainavu arhitektu kompetences paaugstināšanā, lai dekoratīvā dārzkopība kļūtu par eksportspējīgu nozari un Latvija ar cieņu nestu sakoptākās, daudzveidīgākās un zaļākās valsts vārdu pasaulē.
 

Reklāma
Reklāma

Bulduru Dārzkopības vidusskola vairāk nekā gadsimtu mācās dārzkopības nozares speciālisti, vienmēr ir bijusi slavena ar savu dārzu daudzveidību un krāšņumu. Jaunā projekta mērķis ir uzsākt mūsdienīgu un vēsturisku pagriezienu Latvijas dārzkopības nozarē informācijas uzkrāšanas un procesu digitalizēšanas virzienā. 

 

 

*Lauku atbalsta dienesta atbalstītā projekta “Autonoma robotizēta platforma Latvijas iDārzs – ilgtspējīgai stādaudzēšanas nozares attīstībai”, kas tiek finansēts Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas Lauku attīstības programmas 2014./2020.gadam pasākuma „Sadarbība” 16.1.apakšpasākuma “Atbalsts Eiropas Inovāciju partnerības lauksaimniecības ražīgumam un ilgtspējai lauksaimniecības ražīguma un ilgtspējas darba grupu projekta īstenošanai” ietvaros. Projekta “i-Dārzs” mērķis ir izstrādāt un praktiski ieviest robotizētu, autonomu platformu, kas nodrošinās augu monitoringa un kopšanas funkciju, kā arī ražošanas procesu automatizāciju un digitalizāciju.