Māmiņa Anglijā brīdina citus vecākus: "Manam dēlam parādījās retas slimības simptomi"

Māmiņa Lielbritānijā Heilija Griksa brīdinājusi citus vecākus par slimību, kas pēkšņi skāra viņas dēlu. Zīmīgi, ka viņas aprakstītos simptomus piedzīvojuši bērni arī citās valstīs un tagad mediķi bažījas, vai gadījumā šie pacienti nav saistīti ar Covid-19 infekciju. 

Zēns bijis ļoti vārgs, temperatūra nekrita un viņa kakls bija sapampis, kājas un rokas bijušas spilgti sarkanas, bet acīs bijuši asinsizplūdumi. Attēlam ir ilustratīva nozīme.

FOTO: Shutterstock.com

Zēns bijis ļoti vārgs, temperatūra nekrita un viņa kakls bija sapampis, kājas un rokas bijušas spilgti sarkanas, bet acīs bijuši asinsizplūdumi. Attēlam ir ilustratīva nozīme.

BBC vēstī, ka sievietes trīsgadīgais dēls Mārlijs Grikss 17. aprīlī nogādāts slimnīcā. Puisēns vairākas dienas bijis slims, taču Lieldienās viņa stāvoklis pasliktinājās, tāpēc māte, raizējoties, ka dēla dzīvība ir briesmās, nolēma rīkoties ātri. 

“Viņš sāka sūdzēties par sāpēm kaklā, bet neizskatījās, ka tas būtu nopietni, tāpēc nodomāju, ka varbūt viņš to nogulējis miegā,” stāsta māmiņa, atklājot, ka ar katru dienu mazulim kļuvis sliktāk, parādījās caureja, vēdergraizes un paaugstināta temperatūra. Māte katru dienu ar telefona vai videozvana palīdzību kontaktējās ar savu ģimenes ārstu, taču pēc dažām dienām zēns jau bija tik slims, ka sieviete sāka nopietni raizēties. 

Zēns bijis ļoti vārgs, temperatūra nekrita un viņa kakls bija sapampis, kājas un rokas bijušas spilgti sarkanas, bet acīs bijuši asinsizplūdumi. Zēns arī ļoti ātri elpojis. Māte nolēma paļauties uz savu intuīciju un nogādāja zēnu slimnīcā, kur ārsti sāka veikt pārbaudes un analīzes. 

Mediķiem bija aizdomas, ka zēna stāvokli varētu būt izraisījuši vairāki iemesli, tostarp reakcija uz jauno koronavīrusu, tomēr Covid-19 tests bijis negatīvs, tāpēc ārstiem radās aizdomas, ka viņam ir Kavasaki slimība,

Mediķiem bija aizdomas, ka zēna stāvokli varētu būt izraisījuši vairāki iemesli, tostarp reakcija uz jauno koronavīrusu, tomēr Covid-19 tests bijis negatīvs, tāpēc ārstiem radās aizdomas, ka viņam ir Kavasaki slimība – tā ir salīdzinoši reti sastopama un pārsvarā skar bērnus līdz piecu gadu vecumam. Biežāk ar to slimo bērni Āzijas valstīs.

Mārlijs šobrīd ir atlabis un izrakstīts no slimnīcas, taču māte nolēma padalīties ar šo stāstu, cerot, ka tas palīdzēs citiem vecākiem, kuri redz, ka bērns ir sasirdzis, un nesaprot, kā pareizāk rīkoties. “Viss, ko es varu darīt, ir padalīties ar notikušo. Nekavējoties meklējiet palīdzību, ja jūsu bērns ir saslimis un jums ir sajūta, ka kaut kas nav labi. Jūs pazīstat savu bērnu,” viņa sacīja BBC. 

Jau ziņots, ka ārsti vairākās pasaules valstīs ir ziņojuši par reta, bet potenciāli nāvējoša iekaisuma sindroma pieaugumu bērnu vidū, ko saista ar jaunā koronavīrusa Covid-19 infekciju, vēstī “The Guardian”.

Vismaz sešās valstīs ir atklāti gandrīz 100 neparastas slimības gadījumi, tāpēc ASV, Francijas, Itālijas, Spānijas un Šveices ārsti izmeklē notikušo.

Vismaz sešās valstīs ir atklāti gandrīz 100 neparastas slimības gadījumi, tāpēc ASV, Francijas, Itālijas, Spānijas un Šveices ārsti izmeklē notikušo. Par pirmajiem gadījumiem kļuva zināms šonedēļ, kad Lielbritānijas Nacionālais Veselības aprūpes dienests brīdināja pediatrus, ka vairāki bērni nonākuši intensīvās terapijas nodaļās ar toksiskā šoka simptomiem kombinācijā ar Kavasaki slimību – iekaisumu, kas skar asinsvadus, sirdi un citus orgānus. Līdz šim Lielbritānijā reģistrēti 19 šādi pacienti.

Francijas veselības ministrs Olivjē Verāns trešdien paziņoja, ka valstī ir vairāk nekā desmit bērni ar iekaisumu sirds apvidū. Lai arī nav pietiekamu pierādījumu, lai šo saslimšanu saistītu ar jauno koronavīrusu, ministrs norādīja, ka šie gadījumi tiek uztverti “ļoti nopietni”.

Verāns vietējā radio stāstīja, ka saņēmis brīdinājumu no Parīzes par aptuveni 15 dažāda vecuma bērniem, piebilstot, ka līdzīgi gadījumi fiksēti Spānijā, Itālijā un Šveicē. Viņš norādīja, ka novērotie simptomi ir drudzis, gremošanas problēmas un vaskulīts.

Ar līdzīgiem simptomiem Ņujorkā ārstējas vismaz trīs bērni vecumā no sešiem mēnešiem līdz astoņiem gadiem.

Reklāma
Reklāma

Ar līdzīgiem simptomiem Ņujorkā ārstējas vismaz trīs bērni vecumā no sešiem mēnešiem līdz astoņiem gadiem. Kolumbijas universitātes medicīnas centra speciālists Marks Goreliks sacīja, ka visiem pacientiem ir līdzīgi simptomi, norādot, ka šobrīd ārsti cenšas saprast, ko tas nozīmē. Goreliks uzskata, ka šajos gadījumos tā nav Kavasaki slimība, bet līdzīgs stāvoklis, proti, infekcija, kas izraisa imūno reakciju.

Savukārt Kalifornijā kāds sešus mēnešus vecs zīdainis nonāca slimnīcā ar Kavasaki slimību, bet vēlāk viņam tika diagnosticēts Covid-19.

“The Guardian” vēstī, ka vairākiem sasirgušajiem bērniem konstatēts jaunais koronavīruss, taču ne visiem. Tas varētu nozīmēt, ka šis sindroms nav saistīts ar Covid-19; slimnīcā nonākušie bērni jauno koronavīrusu jau ir izslimojuši vai arī testa rezultātos ieviesusies kļūda.

Pirmie zināmie šāda veida gadījumi Lielbritānijā parādījās pirms trim vai četrām nedēļām, bet ārsti tagad plāno pārskatīt intensīvās terapijas medicīniskos datus per iepriekšējiem periodiem, lai saprastu, vai kādi gadījumi netika izlaisti.

Dažiem ārstiem ir aizdomas, ka šis sindroms ir reakcija pēc inficēšanās, kuras laikā imūnsistēma infekcijas dēļ reaģē pārmērīgi. Tas šiem ārstiem liek domāt, ka dažiem bērniem slimība norit divās fāzēs – sākotnēja infekcija un imūnsistēmas reakcija, kas izpaužas vēlāk.

Kembridžas bērnu intensīvās terapijas ārste Nazima Patana sacīja, ka intensīvās terapijas nodaļās uzņemto ar Covid-19 saslimušo bērnu skaits ir salīdzinoši mazs, bet dažiem tika novērots stāvoklis, kas atgādināja toksiskā šoka sindromu un Kavasaki slimību. “Šiem bērniem bijusi smaga un ilgstoša iekaisuma reakcija uz Covid-19 infekciju, un atšķirībā no vairuma gadījumu pieaugušajiem, bērniem netika konstatēta smaga plaušu saslimšana,” viņa skaidroja.
Patana norāda, ka šie simptomi tika fiksēti vien nedaudzos gadījumos. Viņa norāda, ka tad, ja vecākiem ir aizdomas, ka bērnam kaut kas kaiš, svarīgi meklēt ārsta palīdzību.

“The Guardian” vēstī, ka informāciju par šo jauno sindromu otrdien attālinātās konferencēs ārsti pārrunāja arī ar Pasaules Veselības organizāciju (PVO).

Pirmie zināmie šāda veida gadījumi Lielbritānijā parādījās pirms trim vai četrām nedēļām, bet ārsti tagad plāno pārskatīt intensīvās terapijas medicīniskos datus per iepriekšējiem periodiem, lai saprastu, vai kādi gadījumi netika izlaisti.

Lai arī tika uzskatīts, ka bērnus jaunais koronavīruss skar mazāk nopietni nekā pieaugušos un vecāka gadagājuma cilvēkus, šie gadījumi satraukuši amatpersonas Lielbritānijā, vēstī "Reuters".

 

 

Avots: Jauns.lv

Saistītie raksti