Dimanta: Tādu tempu kā lēmumos par Covid-19 gribētu redzēt arī paliatīvās aprūpes sakārtošanā

Covid-19 pandēmijas laikā valsts nauda atvēlēta gan dīkstāves pabalstiem, gan mediķu darbam. Organizācijas "Ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta šādu pašu tempu lēmumu pieņemšanā vēlētos redzēt arī paliatīvās aprūpes sakārtošanā.

 

Austrumu slimnīcas paliatīvā nodaļa

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Austrumu slimnīcas paliatīvā nodaļa

Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" Dimanta uzsvēra, ka Covid-19 krīze liecina - politiķi var pieņemt lēmumus, ja to grib. 

Politiķi un ministrijas iepriekš runāja par to, ka sakārtos vairākas lietas, kas traucē paliatīvajai aprūpei būt veiksmīgai: ātrāka invaliditātes status piešķiršana, bezdarbnieka pabalsts, aprūpējot tuvinieku mājās un citi. Par pirmo Veselības ministrija vēl spriež, jo saistībā ar Covid-19 nav bijis laiks. Par otro diskusijas varētu pastiprināties nākamā gada nogalē, norādīja Labklājības ministrijā.

Dimanta uzsvēra, ka vienmēr būs kāds attaisnojums, lai kaut ko nedarītu. Vienlaikus valstī ir jāizlemj - vai kaut ko darām, vai atstājam visu uz labdarības pleciem.
"Es lepojos, kā manā valstī tiek galā ar Covid-19, bet gribētu redzēt tādu pašu rīcību arī citās jomās," norādīja Dimanta.


Dimanta arī pastāstīja, ka pašlaik paliatīvajā aprūpē Covid-19 dēļ redzamas problēmas, jo aprūpes centri atrodas karantīnā. Radinieki tur netiek ielaisti, tāpēc pacienti jūtas kā cietumā. Vienlaikus radinieki bieži palīdzēja arī aprūpētājiem ar pacientu aprūpi, grozot un barojot viņus. Tagad aprūpētājiem, kuru daudzums ir pārāk mazs, jāiztiek bez palīdzības no ārpuses. Vēl problēma ir, ka karantīnas dēļ jaunus pacientus aprūpe centros nepieņem.

Reklāma
Reklāma

 

Visu rakstu var izlasīt portālā LSM.lv vai raidījuma "Krustpunkti" ierakstā.