Pāvilostas bērnu veikums nedēļas garumā! Konkursa darbs

Lai veicinātu izpratni par plastmasas un mikroplastmasas kaitīgo ietekmi uz vidi un cilvēkiem, bērnudārzi aicināti piedalīties radošo darbu konkursā “Uzliec pauzi plastmasai!”. Pāvilostas PII “Dzintariņš”5 gadīgo bērnu grupa "Taurenīši" ir iesūtījuši savu pieteikumu konkursam.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tas bija kāds vēls septembra vakars, kad līdz Pāvilostai atlidoja ziņa par SIA Mammām un Tētiem organizēto konkursu "Uzliec pauzi plastmasai". Visu kārtīgi apdomājot mūsu sirsniņas aizdegās...

 

Pāvilostas pirmskolas izglītības iestādes "Dzintariņš" 5 gadīgo bērnu grupas "Taurenīši" audzinātāja, vienojoties ar bērnu vecākiem, izlēma piedalīties konkursā...

 

Tad visu pēc kārtas, kā mums gāja...

1.diena

Audzinātāja sagatavoja pasaku, un pirmo reizi bērnus ar to iepazīstināja pirms došanās gulēt.

Audzinātāja to nolasīja bērniem, taču nedaudz sabijās, ka tā ir tik nopietna un vai bērni patiešām visu saprata? Jautājumu bija gana daudz, tādēļ audzinātāja nogaidīja dažas dienas, lai bērni visu labi apdomā un tad sākās darbošanās...

 

2.diena

Audzinātāja atkal lasīja pasaku. Otrajā reizē viss likās daudz skaidrāks. Pasaka šķita saprotama un dzirkstelītes bērnu acīs vizuļoja.

Otrajā dienā darbošanās sākās ar pastaigu laukā. Bērni meklēja skaistākās, krāsainākās koku un krūmu lapas, kuras izmantot kopīgajam darbiņam. 

 

Šajā pašā dienā, nodarbību laikā, grupā bērni grieza lapiņām kātiņus, lai veiksmīgi pa brīvdienām varētu izžāvēt un saglabāt lapas skaistas krāšņas, lai varētu tās ievietot darbiņā.

 

Vislabāk ar šo darbiņu veicās mazajai Dārtai un Kristenai, taču ašais un rosīgais Kristers nespēja neiesaistīties procesā un veikli palīdzēja mazajām meitenēm gan ar padomu, gan arī lapu ievietošanu grāmatā.

 

Nodarbību laikā bērni krāsoja zāli un debesis, kurā kopīgi plānojām iestādīt mūsu "Pāvilostas koku".

 

3. diena

Svētku diena!!!! Pie mums bērnudārzā viesojas Santas mamma. Kopīgi šodien esam nolēmuši paveikt lielus darbus. Sadalījušies pa mazākām grupiņām darbojamies pa trim vai čertiem bērniem kopā.

Šodien taisām "PĀVILOSTAS KOKU". Tā, kā dzīvojam pie jūras  un Santas mammai patīk savos brīvajos brīžos kaut ko skaistu pagatavot, tā viņas krājumos ir jūras izskaloti, apmīļoti kociņi un stikla gabaliņi.

 

Pirmās drosmīgākās ir meitenes. Santa, Kristena un Ancīte gatavo lietus mākonīti un vēja putnu. Tos gatavojam no filca un jūras izskalotiem stikliņiem. 

Izrādās, ka griezt filcu ir gana sarežģīti un grūti. Taču meitenēm tas izdevās. Ar smiekliem un jokiem mums izdevās mākonīti un putniņu izveidot glītu un smaidīgu.

 

Nākamie drosmīgie bija puiši – Roberts, Kristers un Markuss, kuri mūsu Pāvilostas koku, kurš bija izaudzis no jūras apskalotiem kokiem, padarīja to vērīgu ar actiņām un smaidīgu, lai gluži, kā pasakā, tas spētu ieraudzīt un izvērtēt, kas dabā notiek kā nākas un kas, ne tā, kā pienākas... Lai spētu atšķirt veldzējošu ūdens lietu no mirdzoša, nejauka, plasmasas pilienu kreļļu lietus...

 

Pēteris, Rolands un Juris iedveš kokam dzīvību un līmē kokam lapas un lietus lāsītes no jūras apskalotiem stikliņiem.

 

Darbs ir gana laikietilpīgs, tādēļ palīgā nāk arī Ralfs, Dārta, Leonards un Ernests.

 

Reklāma
Reklāma

Šodienai pietiks...

Visi esam laimīgi!!!! Mums gāja jautri.

 

4.diena

Audzinātāja atkal lasa pasaku!

 

Te jau bērniem radās pārdomas....

Bērnu pārdomas

Rolands: Nedrīkst izmētāt plastmasas un piesārņot dabu. Kad piesārņo dabu, var sanākt tāpat, kā kokam. Koki vairāk neaugs un novītīs un vairs nav koki... Tas arī neder...

Kristers: Kad lija lietus no mākonīša, koks bija priecīgs un smaidīgs. Viņam tas patika.

Ernests: Koks palika bēdīgs par plastmasas krellītēm. Mākonītis saulesrietā gaidīja vēja putnu, lai dabūtu padomu. Jo mākonītis nesaprata, ka koks bēdājas par plastmasu. Jo tas piesārņo dabu.

Roberts: Nedrīkst izmantot plastmasu un mest pie zemes, jo tas ir ļoti slikti. Viņš neizkūst, kā papīrs eksperimentā.

Kristena: Nedrīkst gružot apkārtni, jo koks palika bēdīgs un, tad viņš vairs neaugs.

Santa: Mākonītis palika bēdīgs, ka kokam nepatika viņa dāvana. Viņš nesaprata kāpēc. Viņš prasīja putnam padomu.

Hanna: Kokam nepatika krelles, jo viņš neaugs liels. Kokam patika rasas piles un saule. Gružus pie zemes mest nevar, tad nekas neaugs. Viss būs netīrs.

 

5.diena

Esam sailgojušies pēc darbošanās, tādēļ ņemam rokās šķēres un plastmasas plāksnītes, kuras audzinātāja atrada no mapītēm, kurās glabājās ne visai svarīgi dokumenti :)

 

Šodien vēlamies parādīt mūsu "Laimīgajam Pāvilostas kokam", ka pasaule mēdz būt nežēlīga... Ka ne vienmēr viss skaistais, krāsainais un raibais mēdz būt labs. Šodien gatavojam plastmas lietus krelles.  

 

Mūsu darbiņš ir gatavs! Ceram, ka arī Jums tas patiks!

 

Vai zināt, kas ir pats dīvainākais? Mums šķiet, ka patiesi, pēc dienas, kad uzlija plastmasas lietus, mūsu koks nedaudz saskuma...

 

 

KONKURSA NOTEIKUMI
* Izlasi bērniem pasaku “Plastmasas lietus”. Pasaku meklē ŠEIT!
* Iesūti bērnudārzā zīmētu, līmētu vai citādi veidotu darbu par pasakā “Plastmasas lietus” pausto aktualitāti. 
* Darbiem ieteicams pievienot nelielas pārdomas, kas bērniem radušās pēc pasakas noklausīšanās.
* Ja ideja iesūtīta elektroniski, atsevišķi jāiesūta teksts .doc formātā un bildes .jpg formātā. 
* Konkursa darbus sūtiet līdz 8. novembrim (ieskaitot) uz e-pastu audra@mammam.lv vai pa pastu ar norādi “Konkursam”. Adrese: SIA Mammām un Tētiem, Brīvības iela 40-16, LV-1050. (pasta zīmogs 8. novembris).
Pieteikumā norādi pirmsskolas izglītības iestādi, grupiņu, bērnu skaitu, kontaktinformāciju.
* Uzvarētājus noteiksim 20. novembrī.
* Uzvarētāju noteiks nodibinājuma "Fonds Mammām un Tētiem” pārstāvju veidota žūrija.

BALVAS
Atbalstītāji

Pārsteiguma balvas no “Annahouse.lv”

Organizators un atbalstītājs