Siguldā bērnu smagā saslimšana liecina par ļoti retas zarnu nūjiņas paveidu

Katru gadu Latvijā vismaz diviem līdz trīs cilvēkiem mediķi konstatē zarnu nūjiņas izraisītu infekciju. Tomēr gadījumi, kad baktērijas ietekmē tieši nieres un tik smagā veidā, kā bērniem Siguldas bērnudārzos, ir ārkārtīgi reti, un šis gadījums liecina par ļoti retas zarnu nūjiņas paveida uzliesmojumu, vēsta ziņu raidījums "Panorāma".

 

Speciālisti aicina vecākus novērot savus bērnus un aizdomu gadījumā vērsties pie ģimenes ārsta.

FOTO: Shutterstock.com

Speciālisti aicina vecākus novērot savus bērnus un aizdomu gadījumā vērsties pie ģimenes ārsta.

Inficēšanās iemesli visbiežāk  saistīti ar nepietiekamu higiēnu – gan pārtikas produktu, gan roku nenomazgāšanu, gan citu sanitāro prasību neievērošanu.   

Lai inficētos ar bīstamo baktēriju, pietiek vien ar termiski neapstrādātas gaļas vai nepietiekami nomazgāta augļa apēšanu. Infekciju var izplatīt arī virtuvē, ar vienu nazi griežot gan augļus, gan gaļu, vai arī ēdot netīrām rokām.

Latvijā pēdējo reizi saslimšana ar līdzīgu baktēriju konstatēta pirms diviem gadiem. Toreiz to konstatēja desā.  

“Vēsturiski šādi uzliesmojumi bija vairāk saistīti ar dzīvnieku izcelsmes produktiem, piemēram, gaļas produktiem vai nepasterizētu pienu, bet pēdējos gados konstatējam vairākus saslimšanas gadījumus, kas ir saistīti ar ne-dzīvnieku izcelsmes produktiem. Pārsvarā tie ir svaigi augļi, dārzeņi,” stāstīja Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) Pārtikas uzraudzības departamenta direktors Ernests Zavadskis.

Arī konkrētajā Siguldas gadījumā speciālistu aizdomas krītot uz arbūziem. Saslimušajiem bērniem ir apdraudēta nieru darbība, kas liecina par ļoti reta zarnu nūjiņas paveida uzliesmojumu.

“Mums ir faktiski hemolītiski urēmiskais sindroms reģistrēts pirmo reizi. Hemolītiskais nozīmē, ka ir asiņošana, tāpēc ka trombocītu skaits asinīs samazinās. Urēmisks nozīmē, ka ir iesaistītas nieres,” skaidroja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Saslimušajiem bērniem ir apdraudēta nieru darbība, kas liecina par ļoti reta zarnu nūjiņas paveida uzliesmojumu.

 

Šie ir šogad pirmie gadījumi, kad zarnu nūjiņas baktērija skārusi tieši nieres. Latvijā no zarnu nūjiņas izraisītām infekcijām sirgst vidēji divi līdz seši cilvēki gadā. 

Slimības inkubācijas periods ir liels, sākot ar vienu līdz desmit dienām, un tipiskākie simptomi ir sāpes vēderā, vemšana, asiņaina caureja, grūtības urinēt un paaugstināta temperatūra.

Reklāma
Reklāma

Speciālisti aicina vecākus novērot savus bērnus un aizdomu gadījumā vērsties pie ģimenes ārsta.  

“Nu pēdējo gadu, vismaz trīs gadu laikā, šāda situācija nav bijusi,” atzina Bērnu slimnīcas pārstāve Vita Šteina.

Tikmēr portāls Jauns.lv ziņo, ka ēdināšanu bērnudārzos nodrošinājis uzņēmumas SIA “Baltic Restaurants Latvia” . "Baltic Restaurants Latvia" strādā ar preču zīmi "Daily".

Pārtikas un veterinārā dienesta Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistare telefonsarunā apliecināja, ka pret uzņēmumu nekādi ierobežojoši soļi pagaidām netiek sperti, jo tas, bez trīs iestādēm, kurās fiksētas saindēšanās, apkalpo ap 100 citas iestādes, kurās nekādas ar pārtiku saistītas problēmas nav fiksētas.

“Ir pāragri spriest, kas ir vainojams šajos incidentos. Šodien agrā rītā tika uzsāktas pārbaudes gan pirmsskolas mācību iestādēs, gan arī konkrētajā ēdināšanas uzņēmumā. Veicot laboratoriskos un citus izmeklējumus, noskaidrojot vairāk arī tiks lemts par turpmāku rīcību,” telefonsarunā pauda PVD pārstāve.

Jauns.lv arī noskaidroja, ka divās no vietām šis uzņēmums gatavo uz vietas, savukārt vienā – piegādā ēdienu. 

maUzņēmuma valdes locekle Anita Gleizde, jau ir paguvusi komentēt notikušo, sakot, ka: “Mēs izsakām nožēlu par notikušo un no sirds jūtam līdzi saslimušo bērnu vecākiem. Mēs šobrīd aktīvi sadarbojamies ar PVD, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologiem, pirmsskolas iestāžu vadītājiem, ģimenes ārstiem un citiem dienestiem, lai pēc iespējas ātri noskaidrotu situācijas iemeslus.”