Swedbank un Latvijas Disleksijas biedrība aicina vidusskolēnus pieteikties Izcilības balvai

Swedbank un Latvijas Disleksijas biedrība (LDB) jau vairākus gadus atbalsta skolēnus, kuri cenšas iekļauties iekļaujas izglītības procesā, neraugoties uz disleksijas radītajiem šķēršļiem. Jaunieši ar disleksiju nereti mācās daudz cītīgāk par saviem vienaudžiem un aktīvi piedalās sabiedriskajā dzīvē. Lai novērtētu šos centienus, arī šogad LDB sadarbībā ar Swedbank aicina vidusskolēnus, kuriem ir disleksija, pieteikties Izcilības balvai.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ar terminu “disleksija” tiek apzīmēti specifiski neirobioloģiskas izcelsmes mācīšanās traucējumi, ko raksturo grūtības precīzi un tekoši izlasīt vārdus un vājas pareizrakstības prasmes. Grūtības izlasīt tekstu vai uzrakstīt katru vārdu pareizi nevienu neatbrīvo no vispārējās izglītības prasībām, taču daļai Latvijas skolēnu tā ir objektīva problēma. Sabiedrībā nereti sastopams maldīgs priekšstats, ka specifiski mācīšanās traucējumi ir tikai skolēniem ar pazeminātām intelektuālām spējām un nepietiekamu valodas attīstību. Tomēr vairumam cilvēku ar disleksiju ir vidēji augsts vai augsts intelekts un labi attīstīta valoda. 

“Mēs vēlamies atbalstīt skolēnus, kuriem ir disleksija un kuri tomēr tiecas uz izcilību un sasniegumiem. Lai gan izglītības sistēma ignorē viņu vajadzības, viņi izvēlas nepadoties un dara visu iespējamo savas izglītības kvalitātes labā. Tāpēc mūsu uzdevums ir viņiem šajā ceļā palīdzēt, vienlaikus mazinot Latvijas izglītībā un sabiedrībā valdošos negatīvos stereotipus par jauniešiem ar specifiskiem mācīšanās traucējumiem,” pauž LDB vadītāja Eva Birzniece.

Skolēniem ar disleksiju pilnvērtīgai izglītībai nepieciešams atbalsts, ieskaitot individuālu informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) nodrošinājumu gan vispārējās un profesionālajās skolās, gan tehnikumos, kas jau ir izplatīta prakse daudzās valstīs.  Izcilības balva ir viens no centieniem atbalstīt un rosināt atbilstošu tehnoloģiju ieviešanu Latvijas skolās: konkursa galvenā balva ir dators ar visu latviešu valodā pieejamo programmatūru, kas palīdz mazināt lasīšanas un rakstīšanas grūtības. 

“Ja mācību procesā un eksāmenu norisē visos izglītības līmeņos tiktu integrētas atbilstošas informācijas un komunikāciju tehnoloģijas, tas nozīmīgi uzlabotu šo jauniešu izglītības un tātad arī dzīves kvalitāti,” uzsver Eva Birzniece, kuras pieredze liecina – Latvijā ir atsevišķi labās prakses piemēri gan vispārizglītojošās skolās, gan arodskolās un tehnikumos, taču sistēmiski šiem jauniešiem trūkst nepieciešamā atbalsta. To, cik sarežģīti var izrādīties apgūt mācību vielu, ja jebkurš teksts vairāk atgādina nekontrolējamu burtu jūkli, ar mūsdienu tehnoloģiju palīdzību var izmēģināt katrs interesents. 

Reklāma
Reklāma

Visām speciālo vajadzību grupām Latvijā, arī skolēniem ar disleksiju, ir svarīga sabiedrības izpratne un atbalsts, kas var veicināt pozitīvas pārmaiņas šo cilvēku ikdienā. LDB Izcilības balvas nodrošināšanā savu atbalstu jau tradicionāli sniedz Swedbank. 

“Kā banka plašam klientu lokam iestājamies par vienādām iespējām katram bērnam Latvijā attīstīt savus talantus un sasniegt lielus mērķus. Disleksijas balva ir notikums, kas atgādina, ka katrā skolā jāiedzīvina atbalsta risinājumi bērniem ar mācīšanās traucējumiem. Ar cieņu raugāmies uz jauniešiem, kuri, spītējot objektīvu iemeslu radītiem šķēršļiem, spēj iedvesmot ar savām rakstura īpašībām un tieksmi uz izcilību. Tāpēc esam gandarīti vismaz dažiem no viņiem palīdzēt šajā nebūt ne vieglajā ceļā,” norāda Swedbank Korporatīvo attiecību vadītāja Adriāna Kauliņa.


LDB Izcilības balvai aicināti pieteikties: 
    • vidusskolēni, kuriem lasīšanas traucējumi noteikti formāli (ar logopēda vai psihologa atzinumu) vai pedagoģiski (skolotājiem izvērtējot skolēna lasīšanas un rakstīšanas prasmes mācību procesā);
    • gan vispārējo vidusskolu, gan arodskolu un tehnikumu audzēkņi.
 

Izvērtējot pretendentus, tiks ņemtas vērā skolēna sekmes un iesaistīšanās interešu izglītībā, darbība nevalstiskajās organizācijās, skolēnu pašpārvaldē, skolas un klases pasākumu organizēšanā, brīvprātīgajā darbā u. c. Pieteikumi jāiesniedz līdz 18. oktobrim, nosūtot pieteikuma anketu (to iespējams lejupielādēt šeit), 2018./2019. mācību gada liecību un vienu rekomendācijas vēstuli uz e-pastu info@disleksija.lv. Par rezultātiem kandidāti tiks informēti līdz 25. oktobrim.

Atzīmējot disleksijas mēnesi, 30. oktobrī Rīgā notiks apbalvošanas ceremonija, uz kuru tiks aicināti visi jaunieši, kas pieteikuši dalību konkursā.