Latvijā daudzi nepotējas, jo trūkstot naudas bezmaksas vakcīnai

Latvijā 30,2% iedzīvotāju nav saņēmuši nevienu poti pret difteriju pēdējo desmit gadu laikā, bet 5,8% sāka potēties pret difteriju, taču to pārtrauca. Turklāt 19,5% aizbildinās ar naudas trūkumu, kaut gan šī vakcīna ir bez maksas.

 

FOTO: Shutterstock.com

Tā liecina Slimību profilakses un kontroles centra veselību ietekmējošo paradumu pētījums par 2018. gadu. Noskaidrots, ka 14,2% nezina, vai ir saņēmuši šo vakcīnu, bet 49,8% ir potēti pret difteriju un dara to regulāri.

Visbiežāk jeb 29,4% nepotējas pret difteriju, jo nav informēti par šādu nepieciešamību. Vēl 16,3% uzskata, ka pēc potēšanās var rasties sarežģījumi, un 16,1% domā, ka iespējamība saslimt ar ir maza, kaut arī Latvijā saslimstība ar difteriju jau vairākus gadus ir pati augstākā Eiropas Savienībā.

Difterija ir ļoti lipīga un dzīvībai bīstama infekcijas slimība, kas var izraisīt arī invaliditāti. Infekcijas avots var būt gan slimnieks, gan arī vesels cilvēks, kurš pats neslimo, bet ir difterijas baktēriju nēsātājs.

Reklāma
Reklāma

No saslimšanas pasargā tikai savlaicīga un regulāra vakcinācija. To var saņemt jebkurš pie sava ģimenes ārsta vai ārsta norādītā vakcinācijas kabinetā, un tā Latvijā ir par velti.