No 1. jūlija sākas čeku loterija. Noteikumi, lai tajā piedalītos

Jau 1.jūlija, varam reģistrēt pirkuma čekus vismaz 5 eiro vērtībā valsts rīkotajai čeku loterijai. Tai par godu ir pieņemts pat likums. Iecere ir veicināt iedzīvotājos motivāciju par pirkumiem prasīt čekus un šādi panākt caurspīdīgāku un godīgāku nodokļu samaksu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kādi čeki der loterijai? 
Loterijai der čeki par Latvijā  iegādātām precēm un pakalpojumiem, sākot no 5 eiro, un jebkurš attaisnojuma dokuments, piemēram, pakalpojuma samaksas kvīts vai biļete. Jāzina, ka nepilngadīgie nevarēs iesniegt čekus par tabakas, enerģijas dzērienu un alkohola pirkumiem. 
 

Loterijai pieteiktais čeks ir noteikti jāsaglabā 
Likums paredz, ka laimesta gadījumā ir jāuzrāda čeka oriģināls vai neklātienē tas jāiesniedz EDS vidē vai skenētā veidā. Loterijā var piedalīties neierobežotu reižu skaitu. 


Kur un kā reģistrēt? 
Čeks jāreģistrē vietnē cekuloterija.lv Čeka reģistrācija, sākot no 1. jūlija, mēneša izlozei sākas katra mēneša pirmajā datumā pulksten 00.00 un beidzas nākamā mēneša piektajā datumā pulksten 23.59. Varēs laimēt vienu naudas balvu 10 000 eiro, trīs balvas 5000 eiro un 50 naudas balvas 100 eiro apmērā. Gada izlozei tiks izlozēti katrai mēneša izlozei reģistrētie 10 čeki, kuri attiecīgajā mēneša izlozē nav laimējuši. Varēs laimēt vienu balvu 20 000 eiro, četras balvas 10 000 un piecas balvas 2000 eiro apmērā. 

Gada izlozē par 2019. gada otro pusi gada balvu skaits būs tāds pats, tikai laimesta summa uz pusi mazāka: viena balva 10 000 eiro, četras balvas 5000 eiro un piecas balvas 1000 eiro. Paredzēts, ka čeku loterijas laimesti nav apliekami ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Laimētājus noteiks ar īpašu gadījuma skaitļu ģeneratoru. Līdzās naudas balvām iedzīvotājiem loterijā būs iespēja saņemt arī papildu balvas no uzņēmumiem, kuri pieteiksies šai iespējai. Loteriju organizēs Valsts Ieņēmumu dienests. Rezultātus publiskos Latvijas Loto. 

Reklāma
Reklāma


Kā nolasīt un saprast čeku?
Minētajā mājas lapā būs vairāki ievadlauki, kuros varēs norādīt datus par čekiem, kvītīm un biļetēm, tostarp būs jāieraksta čeka numurs, summa, par kādu nopirkta prece vai saņemts pakalpojums. Loterijas vietnē būs konkrēti paraugi, jo čeku veidu ir daudz.  

 

No žurnāla "100 labi padomi"