Ņujorkā uzstāda pārtinamos galdus vīriešu tualetēs

Ņujorkas vīriešu tualetēs būs izmaiņas - un tas visā valstī būs liels ieguvums tēviem. Jaunais likums nosaka, ka visās jaunajās vai atjaunotajās ēkās Ņujorkā ir jābūt publiskām tualetēm, kurās gan vīriešiem, gan sievietēm ir pieejami pārtinamie galdiņi.

Tagad Nujorkā ar likumu noteikts, ka pārtinamajiem galdiem jābūt arī vīriešu tualetēs.

FOTO: Shutterstock.com

Tagad Nujorkā ar likumu noteikts, ka pārtinamajiem galdiem jābūt arī vīriešu tualetēs.

Noteikums, kas tika pieņemts 2018. gada aprīlī, bet spēkā stājās ar 2019. gadu, attiecas uz restorāniem, veikaliem un kinoteātriem, kā arī valsts iestādēm. 
Saskaņā ar likumu, vismaz vienam pārtinamajam galdam, kurš ir publiski pieejams abiem dzimumiem, ir jābūt katrā ēkas stāvā. Tiesību aktos arī noteikts, ka ēku apsaimniekotājiem ir jāizvieto skaidras zīmes par tuvāko pieejamo pārtinamā galda vietu.


Saskaņā ar Ņujorkas štata gubernatora Endrjū Koumo (Andrew Coumo) paziņojumu pēc likuma pieņemšanas, līdz šim valstī nebija noteikts, ka publiskajās tualetēs ir jāatrodas arī pārtinamajam galdam. 

 


"Vecāki un mazu bērnu aprūpētāji bieži mokās, lai atrastu drošu, sanitārām normām atbilstošu vietu, kur bērnam nomainīt autiņbiksītes," teikts paziņojumā. "Turklāt, kad pārtinamie galdiņi ir pieejami, tie nesamērīgi biežāk atrodami sieviešu tualetēs."

2016. gada aptaujas parāda, ka tēvi bērna aprūpē ir iesaistīti aptuveni 8 stundas nedēļā, kas ir trīsreiz vairāk nekā 1965. gadā


Valsts Senāta pārstāvis Breds Hoilmens (Brad Hoylman), kurš ir tiesību aktu autors, paziņojumā saka: "Tās nav tikai mammas, kuras maina autiņbiksītes. Arī tēvu loma ir jāstiprina un arī viņiem ir jādara daļu no "melnā darba"."  Hoilmens ir viens no tēviem, kurš izmantoja sociālo mediju, lai dokumentētu grūtības, ar kādām jāsaskaras tēvam, mainot bērnam autiņbiksītes.
Saskaņā ar pētījuma centra (Pew Research Center) datiem, tēvi ir daudz vairāk iesaistīti bērnu aprūpē nekā pirms 50 gadiem. 2016. gada aptaujas parāda, ka tēvi bērna aprūpē ir iesaistīti aptuveni 8 stundas nedēļā, kas ir trīsreiz vairāk nekā 1965. gadā.


Pagājušā gadā kāds tētis no Floridas Donate Palmers radīja kustību pēc dalīšanās ar fotogrāfijām par to, kā viņš Steiku restorānā tupus sev uz ceļiem mainīja dēla autiņbiksītes.  

Reklāma
Reklāma

"Kas par lietu, ka vīriešu vannasistabās nav pārtinamo galdu, it kā mēs neeksistētu! Tā savā Instagamā raksta Palmers. Viņš izmantoja mirkļbirku #SquatForChange, kas ir kļuvusi par sociālo mediju kampaņu, palielinot informētību par pārtinamo galdu trūkumu vīriešu tualetēs.

 

2016. gadā prezidents Baraks Obama parakstīja dokumentu par pārtinamo galdu pieejamību ikvienā situācijā jeb Mazuļu likumu (Babies Act), kas paredz pārtinamo galdu pieejamību visās publiskajās federālajās ēkās, tādās kā tiesas un pasta nodaļas.
Saskaņā ar Mazuļu likumu, ja tualetē nav pārtinamā galda, gaiteņos jābūt zīmēm ar norādēm vecākiem uz tuvākajām telpām. 

 

Avots: https://edition.cnn.com