Laikraksts: "Brexit" gadījumā Lielbritānijā strādājošie tautieši teorētiski var nesaņemt tur nopelnītās pensijas

Tā notiktu tikai krīzes situācijā, Neatkarīgajai saka Labklājības ministrijas Sociālās apdrošināšanas departamenta vecākā eksperte Daiga Kudiņa. Uz to, ka tā notiks tikai ārkārtas situācijā, jācer ikvienam Lielbritānijā strādājošajiem Latvijas tautietim. 

 

FOTO: Shutterstock.com

Bet teorētiski ir iespējams, ka Lielbritānija, izstājoties no ES bez izstāšanās līguma, var pārtraukt maksāt britu valsts pensiju tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri strādājuši Lielbritānijā un šo pensiju nopelnījuši. Tādā gadījumā Latvijas puse nodrošinās tikai minimālās sociālās garantijas. Piemēram, tādu pabalstu, lai cilvēka ienākumi mēnesī būtu valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta līmenī. 

Labklājības ministrija ir izstrādājusi likumu (valdība otrdien to bez diskusijām pieņēma) par sociālo pakalpojumu nodrošināšanu, kā arī par sociālo iemaksu turpmāko veikšanu tām personām, kuras dzīvojušas vai bijušas sociāli apdrošinātas Lielbritānijā vai Latvijā līdz 2019. gada 29. martam un arī pēc šī datuma dzīvo Latvijā vai Lielbritānijā. Likums ietver detalizētu regulējumu par pensiju, atlīdzību un pabalstu nodrošināšanu.

Viens no punktiem paredz, ka, nosakot tiesības uz pensiju, ja apdrošināšanas stāžs Latvijā ir nepietiekams pensijas piešķiršanai (pašlaik darba stāžam jābūt vismaz 15 gadiem), ņems vērā līdz 2019. gada 29. martam uzkrātos apdrošināšanas periodus Lielbritānijā. Tāda kārtība ir arī tagad. Pensiju aprēķinās tikai par apdrošināšanas stāžu Latvijā, ja tiesības uz pensiju rodas, summējot apdrošināšanas periodus abās valstīs. Labklājības ministrijas eksperte Daiga Kudiņa apliecina, ka pašlaik katra valsts aprēķina pensiju par to darba stāža laiku, ko cilvēks strādājis vienā vai otrā valstī, un tagad, ja cilvēks atgriežas Latvijā un vēlas saņemt pensiju, viņš Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai lūdz to piešķirt par Latvijā nostrādātiem gadiem, bet par Lielbritānijā nostrādātajiem - atbilstošajā britu iestādē. Tomēr ir iespējams prasīt pensiju tikai Latvijā, un tad aģentūra pati pieprasīs datus no Lielbritānijas. Faktiski pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES bez līguma varētu saglabāties šāda pati kārtība, taču pagaidām nav zināms, vai Lielbritānijai būs šī atbildīgā iestāde. Pašlaik arī Lielbritānija izmaksā pensijas daļu par tur legāli nostrādātiem gadiem, bet Latvija - par šeit strādāto. Arī šī kārtība - tā tiek prognozēts - saglabāsies.

Taču pastāv iespēja, ka Lielbritānija pēc izstāšanās var pārtraukt izmaksāt savu vecuma pensiju cilvēkiem, kuri pārceļas vecumdienās atpakaļ uz Latviju. 
 

Reklāma
Reklāma

Raksta turpinājumu var lasīt portālā NRA.lv