Kultūras pasākumi bērniem un jauniešiem janvārī

Gada sākumā laikapstākļi lutina ar iespējām baudīt ziemas priekus, taču plašais kultūras piedāvājums bērniem un jauniešiem neļauj piemirst kādu brīvdienu vai darbadienas pēcpusdienu veltīt arī labai teātra izrādei vai muzeja apmeklējumam. Esam izveidojuši neliels apkopojumu iedvesmai un ierosmei.

Līdz 24. februārim bērnudārzu un sākumskolu grupas var pieteikt ekskursijai ar nodarbību “Emociju pētnieki”, kas norisināsies Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā.

FOTO: Shutterstock.com

Līdz 24. februārim bērnudārzu un sākumskolu grupas var pieteikt ekskursijai ar nodarbību “Emociju pētnieki”, kas norisināsies Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā.

LATVIJAS NACIONĀLAIS MĀKSLAS MUZEJS

Norises vieta: Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenā ēka, Jaņa Rozentāla laukums 1, Rīga

Norises laiks: 17. janvārī plkst. 17.00

Ieteicamais dalībnieku vecums: Bērni no 4 līdz 6 gadu vecumam.

Nodarbība bērniem ciklā “Mazie mākslas pētnieki” –  “Kubisma portreti”. Nodarbību laikā mazākie muzeja apmeklētāji iepazīsies ar darbiem izstādē “PORTRETS LATVIJĀ. 20. GADSIMTS. Sejas izteiksme” un to autoriem, attēlotos personāžus vēlāk dziļāk pētot bibliotēkā pieejamajās mākslas grāmatās. Pasākumu papildinās neliela tematiska radošā aktivitāte. Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni 67 324461 vai e-pastu ekskursijas@lnmm.lv.

Norises vieta: Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenā ēka, Jaņa Rozentāla laukums 1, Rīga

Norises laiks: ceturtdienās plkst. 15.00–17.30 (no 10 gadiem līdz seniora vecumam)

sestdienās plkst. 12.00–15.00 (no 4 līdz 10 gadu vecumam un ģimenēm)

Zīmēšanas nodarbības bērniem, jauniešiem, pieaugušajiem un pensionāriem “Es un māksla” kopā ar māksliniecēm Baibu Spranci un Diānu Dimzu-Dimmi. Izglītības programma “Es un māksla” paredzēta, lai attīstītu un padziļinātu izpratni par mākslu. Nodarbībās ir divas daļas: teorētiskā un praktiskā. Zīmēšanas nodarbības mākslinieces Diānas Dimzas-Dimmes vadībā bērniem no 4 līdz 10 gadu vecumam iespējams apmeklēt ar vecākiem, vecvecākiem u.c. un darboties visiem kopā. Iepriekšējas zināšanas zīmēšanā nav nepieciešamas. Māksliniece Baiba Sprance vada nodarbības bērniem no 10 gadu vecuma, kā arī jauniešiem, pieaugušajiem un pensionāriem ar dažādām iemaņām: gan tiem, kam ir priekšzināšanas zīmēšanā, gan tiem, kam nav iepriekšēju zināšanu un kas vēlas iemācīties ko jaunu.

Līdz 24. februārim bērnudārzu un sākumskolu grupas var pieteikt ekskursijai ar nodarbību “Emociju pētnieki”, kas norisināsies Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā, tāpat skolēnu grupām tiks piedāvāta ekskursija ar nodarbību "Atrodi draugu", ekskursija ar nodarbību “Portrets. Sejas izteiksme”. Arī izstāžu zāle ARSENĀLS gaida skolēnu grupas ekskursijā ar nodarbību “Portrets. Pašportrets” u.c. Plašāk: lnmm.lv/lv/macies_un_piedalies

 

LATVIJAS NACIONĀLĀ OPERA, vairāk par citām izrādēm: www.opera.lv

 

Norises vieta: Operas telpas - Aspazijas bulvāris 3, Rīga

Norises laiks: 21. janvāris plkst. 18:00

Ieteicamais dalībnieku vecums: 7 līdz 12 gadi.

Parole: BBB ir aizraujošs baleta burziņš bērniem, ģimenēm un skolēnu grupām Latvijas Nacionālā baleta treniņu zālē. Ne meitenes, ne zēni šeit nesēž dīkā – mūsu jauno baleta mākslinieku vadībā viņi iepazīst un izmēģina baletam raksturīgās kāju un roku pamatpozīcijas, soļus un kustības, visi kopā iestudē nelielu klasiskās dejas epizodi, kā arī pielaiko kostīmus un iemēģina rekvizītus no baleta izrādēm.

 

Balets visai ģimenei "Riekstkodis"

13. janvāris plkst. 12 un 18

20. janvāris plkst. 12.00 un 18.00


Opera visai ģimenei "Putnu opera"

6. janvāris 12.00 un 18.00

2. februāris 12.00 un 18.00


Balets visai ģimenei "Sniegbaltīte un septiņi rūķīši"

8. janvāris 19.00

26. februāris 19.00


Balets visai ģimenei "Kopēlija"

18.janvāris 19.00

 

KINO SPLENDID PALACE

 

Norises vieta: Elizabetes iela 61, Rīga, Lielā zāle.

Norises laiks: 23.01. un 27.02., plkst. 12.00 un 14.00

Vecums: 1. – 4. klašu skolēniem un bērniem vecumā līdz 10 gadiem

Abonements "Nāc, ieklausies orķestrī Rīga!". Sarunas vadīs Daumants Kalniņš.

23. janvārī, plkst. 12:00 14:00 „Mūzika un citi zvēri”
Vai zinājāt, ka rūpīgi ieklausoties orķestra instrumentos, mūzikas ritmos un skaņās ir iespējams sadzirdēt arī dzīvnieku vai putnu balsis? Kādiem dzīvniekiem, kukaiņiem, zivīm vai putniem komponisti visbiežāk velta savus skaņdarbus? Panterai, kamenei, neizšķīlušies putnēniem un kaķu duetam - vai tas ir iespējams? Klausītājiem būs lieliska iespēja uzzināt, kas kopīgs mūzikas un dzīvnieku pasaulei.

27. februārī, plkst. 12:00 14:00 „Zaļā pasaka”

Izlasot šīs programmas nosaukumu, vieniem tas asociēsies ar zaļo krāsu, dabas vai pasaku tēliem, citiem ar atpazīstamo Imanta Ziedoņa radīto stāstu krājumu. Kas gan kopīgs Zaļajai pasakai ar mūziku, un vai šo aizraujošo Imanta Ziedoņa pasaku iespējams izstāstīt arī citā – mūzikas valodā? Programmas muzikālo daļu un scenāriju šim koncertam veidojis Valdis Butāns sadarbībā ar komponisti Selgu Menci un viņas bijušajiem audzēkņiem - komponistiem Platonu Buravicki, Anitru Tumševicu, Eviju Vecumnieci, Ievu Klingenbergu, Lauru Gustovsku, Jutu Bērziņu un Ēriku Ešenvaldu.

 

LATVIJAS LEĻĻU TEĀTRIS, vairāk par citām izrādēm: www.lelluteatris.lv

Norises vieta: Latvijas Leļļu teātris Lielā zāle - Kr. Barona 16/18, Rīga

Norises laiks: 16.janvāris 18.30

Ieteicamais vecums: 2+
Daina Strelēvica (pēc M. Timmas stāsta motīviem) Sidraba egle. Ziemassvētki ir īpašs laiks katrā mājā un, kā izrādās, arī mežā... "Ik gadus laumiņas apstaigāja mežu un Ziemassvētku vakarā izvēlējās vienu egli. To viņas noklāja ar vizuļiem un eņģeļa matiem tā, ka egle visa laistījās kā sidrabā", raksta Mirdza Timma savā sirsnīgajā stāstā "Sidraba egle". Svētku laika notikumus un savdabīgo eglīšu skaistumkonkursu Latvijas Leļļu teātra Mazās zāles skatuvei iestudē teātra aktrise Arnita Jaunzeme, kurai jaunā Ziemassvētku izrāde ir debija leļļu teātra režijā.

 

Norises vieta: Latvijas Leļļu teātris Lielā zāle - Kr. Barona 16/18, Rīga

Norises laiks: 11.janvāris 19.00

Ieteicamais vecums: 16+

Reklāma
Reklāma

Pēc V. Šekspīra lugas motīviem "Romeo un Džuljeta". Izrāde tika nominēta "Spēlmaņu nakts 2017/2018" balvai kategorijā "Gada izrāde pusaudžiem"! Izrādes māksliniece Austra Hauks ieguvusi "Spēlmaņu nakts 2017/2018" balvu "Gada video māksliniece". “Romeo un Džuljeta” ir viesrežisora Dāvida Džovanzanas (Somija) mūsdienīgs skatījums uz sarežģīto un trauslo posmu cilvēka dzīvē, ko sauc par pieaugšanu. Laiku, kad bez brieduma un pieredzes jātiek galā ar emocijām un izaicinājumiem, kas pārsniedz jebko līdz šim piedzīvoto. Multimediāls, vizuāli iespaidīgs skatuves stāsts par mēģinājumu atrast savu vietu iepriekšējo paaudžu izveidotajā pasaulē, kamēr paša spēkos vēl nav neko tajā mainīt, iepazīstot vilšanos, dusmas un cerības, ko nes līdzi ieiešana pieauguša cilvēka realitātē.

 

VEF KULTŪRAS PILS

Norises vieta: Ropažu iela 2, Rīga

Norises laiks: 17.01.2019 19:00, Kamerzāle

Bērnu vokālā ansambļa POPPY koncerts "Pāri mīļai zemītei". Bērnu vokālā grupa POPPY šajā pusgadā piedalījusies daudzos konkursos: ,,Balss pavēlnieks”, ,,Dziesmu virpulis Valmierā”, ”Dainuok žiemužele” Lietuvā, festivālā ,,Bildes” un viesojās TV raidījumā bērniem ,,Kas te, es te”. Koncertā skanēs visos šajos konkursos apkopotas izpildītās dziesmas - latviešu un ārzemju komponistu, kā arī latviešu tautas dziesmas. Koncertu kuplinās pedagoģes Antras Jankavas audzēkņi no Rīgas Doma kora skolas.

 

Norises vieta: Ropažu iela 2, Rīga

Norises laiks: 31.01.2019 19:00 – 19:50, Lielā zāle

Animēta baleta izrāde bērniem "Riekstkodis un es". Viena no pēdējā laika inovatīvākajām muzikālajām izrādēm Nutcracker and I (Riekstkodis un es), kas ir oriģināla dzīvā mūzikas izpildījuma, horeogrāfijas, animācijas un sarežģītu jauno tehnoloģiju sintēze. Izrādes veidotāja, Rumānijā dzimusī britu pianiste Aleksandra Dariesku (Alexandra Dariescu) izrādē atveido mazu meiteni Klāru, kura vēlas sasniegt savu sapni - kļūt par pianisti. Stāstu muzikāli ilustrē brīnišķīgā Pētera Čaikovska mūzika no baleta Riekstkodis. Izrādes Nutcracker and I stāstā ir daudz kopīga ar Čaikovska Riekstkoža sižetisko līniju, jo abi šie darbi mūs aicina izmantot iztēli, cerēt, strādāt un nekad nepadoties, apliecinot to, ka brīnumi notiek tad, ja esi neatlaidīgs un patiess savās sirds domās un cerībās. Pēc pirmizrādes, kura ar milzīgiem panākumiem norisinājās Londonas prestižajā Barbikana centrā 2017. gada decembrī, māksliniece ar šo izrādi devusies pasaules tūrē, uzstājoties Eiropā, Austrālijā, Arābu Emirātos un citur.

 

DIRTY DEAL TEATRO, vairāk par citām izrādēm: dirtydealteatro.lv

Norises vieta: Talsu iela 1, Āgenskalns, Rīga

Norises laiks: 20.janvāris, plkst. 12.00

Izrāde zinātkāriem bērniem - "Lidojošais šķīvītis". Vai bez mums plašajā visumā ir vēl kādas dzīvas un saprātīgas būtnes, un vai šīs būtnes ir draudzīgas? Izrādē “Lidojošais šķīvītis” divi aizrautīgi pētnieki aicinās bērnus doties kosmiskā ceļojumā, meklējot nezināmas planētas un nezināmu planētu vēl mazāk zināmos iemītniekus. Caur šiem meklējumiem mēģinot apzināt arī to, kas un kādi esam mēs paši. Ceļojuma dalībnieki iepazīsies ar interesantiem zinātnes atklājumiem un teorijām, kā arī atsvaidzinās pamatzināšanas astronomijā. Apskatot citplanētiešu meklēšanu gan kā zinātnisku, gan sociālu fenomenu, izrādes tēli rosinās aizdomāties par to, ka būtiska ir ne vien atvērtība jaunām zināšanām, bet arī vēlme un spēja izšķirt, kas ir īsts un kas izdomāts.
 

LATVIJAS NACIONĀLĀ BIBLIOTĒKA

Norises vieta: Latvijas Nacionālā bibliotēka Ziedoņa zāle - Mūkusalas iela 3, Rīga

Norises laiks: 26. janvāris, plkst. 16:00

Muzikāla piedzīvojumu spēle bērniem KARLSONS. Brālītis un Karlsons, kas dzīvo uz jumta... ir aizraujošs stāsts par pieaugušo un bērnības pasauli. Par daudzveidīgo, krāsaino fantāzijas pasauli, kurā mēs visi dzīvojam. Izrāde domāta tiem, kuri nav aizmirsuši savu bērnību, savus sapņus. Tātad - mums visiem. Spēle būs šī muzikālā iestudējuma būtība, kurš kuru pārspēs, pārspēlēs? Vai iespējama šo divu pasauļu satikšanās?... Kaut vai spēlē, fantāzijās... Dzīves spēlē? Noteikti! Ja abas šīs pasaules vieno sapnis. Sapnis, kura aizsākums ir bērnībā.

 

GALERIJA ISTABA
Norises vieta: Galerija ISTABA, Rīga, K.Barona iela 31b

Norises laiks: 13.01.2019. plkst. 13,

20.01.2019. plkst. 13,

21.01.2019. plkst. 19.
Izrāde bērniem - "Kaka un pavasaris" pēc A. Kivirehka grāmatas motīviem. Režisors Jānis Znotiņš kopā ar aktrisi Anci Muižnieci ir radījuši izrādi bērniem un vecākiem pēc igauņu rakstnieka grāmatas “Kaka un pavasaris” motīviem. Guntara Godiņa tulkotā grāmata, kas 2012. gadā iznāca bērnu grāmatu izdevniecībā “Liels un mazs”, ir piedzīvojusi jau divas lasītāju izpirktas tirāžas un iemīļota līdz ar citiem šī autora latviski tulkotajiem darbiem – “Lote no izgudrotāju ciema” un “Sirlī, Sīms un noslēpumi”. Izrāde ir ne vien skatītāju iecienīta, bet ievērota arī no teātra profesionāļu puses – izrāde ir laureāte “Spēlmaņu nakts” balvai 2015./2016. gada sezonā kā gada izrāde bērniem vai pusaudžiem.


RĒZEKNĒ

Norises vieta: Latgales Kultūrvēstures muzejs - Atbrīvošanas aleja 102, Rēzekne

Laiks: 4. janvāris - 8. februāris

Bērnu grāmatu izdevniecības “Liels un mazs” dzejas bilžu grāmatu sērijas “Bikibuks” ilustrāciju izstāde “Strupā PuPa”. “Bikibuks” ir 100 latviešu bērnu dzejoļu izlase no Blaumaņa līdz Vērdiņam kabatas formāta bilžu grāmatās, ko ilustrējuši mūsdienu latviešu mākslinieki. Izstādes simbols ir pats Bikibuks – jautrs, ziņkārīgs un spītīgs ragainis, līdzīgs atvērtai grāmatiņai, gatavs jaunam lēcienam un jaunam piedzīvojumam.


Norises vieta: Rēzeknes kultūras nams - Brāļu Skrindu iela 3, Rēzekne

Laiks: 22. janvāris plkst. 18:00

Rēzeknes Tautas teātra izrāde “Ačgārnās pasakas čemodānā” bērniem un pieaugušajiem, kuras pamatā ir Džanni Rodari pasakas, ir stāsts par dīvainībām, kas notiek ceļojuma laikā lidostā. Džanni Rodari (1920–1980) ir pazīstams ne tikai Itālijā, bet daudzās zemēs. Populārākie darbi – “Čipolīno piedzīvojumi”, “Dželsomīno melu zemē”, “Pasakas pa telefonu”, “Fantāzijas gramatika” un daudzi citi.

 

JŪRMALĀ

Norises vieta: Jūrmalas pilsētas muzejs - Tirgoņu iela 29, Jūrmala

Norises laiks: 27. janvāris, plkst. 12:00

Jūrmalas pilsētas muzejā radoša rosīšanās izstādē "Eduards Vītols. Zināmais un nezināmais." Tiks gaidītas ģimenes ar bērniem sākot no 5 - 12 gadu vecuma. Iepriekš jāpiesakās, zvanot 26524361 vai rakstot muzejpedagogs@jurmala.lv. Rosīšanās ir bez maksas un ilgs līdz plkst. 14.00.

 

VALMIERĀ

Norises vieta: Valmieras teātris LMT Mansards - Lāčplēša iela 4, Valmiera

Norises laiks: 15. janvāris plkst. 11:00

Valdis, izrāde "Staburaga bērni". Jāņa Znotiņa režisētā izrāde bērniem un viņu vecākiem ir stāsts par diviem draugiem Janci un Marču, kas iepazinās kādā pavasara dienā Staburaga pakājē. Par viņu piedzīvojumiem un noslēpumiem, izzinot pasauli un Staburaga apkārtni, kas mums šobrīd vairs nav redzama un ir palikusi tikai nostāstos.


Norises vieta: Valmieras teātris LMT Mansards - Lāčplēša iela 4, Valmiera

Norises laiks: 16. janvāris plkst. 11:00

Anna Brigadere, izrāde bērniem un viņu vecākiem "Dievs. Daba. Darbs". Ar šo iestudējumu režisors Jānis Znotiņš turpina ar izrādi „Staburaga bērni” aizsākto – balstoties uz latviešu literatūras kanonā iekļautajiem darbiem, radīt aizraujošu, dzīvu un brīnumu pilnu pasauli burtiski no nekā.

„Kas tavs tēvs, māte?”
„Gājēji.”
„Kurp viņi iet?”
„Uz otru pasaules galu.”
„Kur ir otrai pasaulei gals?”
„Aiz saules, aiz mēneša, aiz trejdeviņām jūrām,” saka galvenā šī stāsta varone Annele, ar kuru kopā noskaidrosim: kas ir Dievs Annelei un mums šodien? Kas ir daba Annelei un mums šodien? Kas ir darbs Annelei un mums šodien? Kas ir vecāki Annelei un mums šodien? To visu kopā piedzīvojot un iztēlojoties. Kopā spēlējoties. Kopā lasot. Kopā pasauli izzinot.


LĪVĀNI

Norises vieta: Līvānu novada Kultūras centrs - Līvāni,Rīgas iela 105, Līvāni

Norises laiks: 20. janvāris plkst. 14:00
Bērnu vokālo ansambļu muzikāls uzvedums "Vilkam tāda dvēselīt". 12 bērnu vokālie ansambļi (apmēram 160 dziedātāju) no visas Latvijas muzikālā uzvedumā izdziedās stāstu par divām atšķirīgām pasaulēm – cilvēkiem un vilkiem. Stāsts par attiecībām, cilvēcību un vēlmi sadzirdēt sevi un citus, izjusts caur mazā vilcēna dzīvi. Koncerta muzikālo noformējumu radījuši divi jauni un veiksmīgi Latvijas mūziķi – komponisti Andris Sējāns un Reinis Sējāns, abi parūpējušies par to, lai dziesmas, būdamas mūsdienīgas savā skanējumā (melodijas, ritmi, instrumentārijs pavadījumos), būtu arī kvalitatīvs, pietiekami izaicinošs papildinājums Latvijas bērnu vokālo ansambļu repertuārā.

 

LIEPĀJA

Norises vieta: Liepājas teātris - Teātra iela 4, Liepāja

Norises laiks: 29. janvāris, plkst. 14:00

Izrāde bērniem "Polianna", režisors – Dž. Dž. Džilindžers. Režisors Dž. Dž. Džilindžers veido jau otro bērnu izrādi Liepājā – izrādes pamatā ir Amerikas rakstnieces Eleonoras Porteres darbs "Polianna" – grāmatas, kas pieder pie bērnu literatūras klasikas, skatuves versiju radīs un līdz ar to Liepājas teātrī debitēs dramaturģe Justīne Kļava. Pirmizrāde  – 2019. gada 27. janvārī.