Bez norautiem pirkstiem un smagiem apdegumiem... Mediķi aicina Jaungadu sagaidīt droši

Gadumijā katru gadu nopietnas traumas gūst vairāki cilvēki. Lielākoties cilvēki cieš svētku salūta laikā, jo ir pārgalvīgi un neievēro piesardzību, lietojot pirotehniku. Bieži traumas ir smagas un dažkārt tās atstāj paliekošas sekas uz turpmāko dzīvi, tāpēc Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi aicina cilvēkus parūpēties, lai Jaungada sagaidīšana kopā ar ģimeni un draugiem būtu droša. 

FOTO: Shutterstock.com

Pērn cietušo skaits, kas pirotehnikas neuzmanīgas lietošanas rezultātā gadumijā guva smagas traumas, bija rekordliels – 12 cilvēki. Lielākoties negadījumos bija vainojama neuzmanība un pārgalvība – pirotehnikas palaišana alkohola reibumā, atrašanās pārāk tuvu aizdegtai petardei vai tās palaišana, turot to rokās. Bieži arī instrukcijas neievērošana - mēģinājums vēlreiz palaist neizsprāgušu pirotehniku vai tās labošana pirms palaišanas; nepareiza pirotehnikas novietošana, kā arī pavēršana pret tuvumā stāvošiem cilvēkiem vai ēkām. 

Tāpat pagājušajā gadā nopietnu plaukstas traumu guva arī kāds 10 gadus vecs zēns, kad istabā mēģināja palaist petardi. Nelaime varēja nenotikt, ja vien pirotehnika tiktu glabāta bērnam nepieejamā vietā. 

NMPD statistika liecina, ka visbiežāk pirotehnika cietušajiem sprāgst rokās vai trāpa sejā, kājās. Ļoti bieži traumas ir smagas un var atstāt paliekošas sekas uz turpmāko dzīvi. Cilvēki gūst plēstas brūces un apdegumus, sejas savainojumus ar kaulu lūzumiem, acu bojājumiem, redzes traucējumiem. Tāpat arī plaukstu bojājumus ar sadragātiem pirkstiem un traumatiskām pirkstu amputācijām, kājas traumas ar lūzumiem u.c. 
 

Lai pasargātu sevi un tuviniekus no nelaimes, ievēro:
• Ja iegādājies pirotehniku, tad tikai veikalos, kur to atļauts pārdot. Nekad neiegādājies pirotehniku “no rokas”– tā var būt nekvalitatīva un nedroša. Nemēģini pirotehniku izgatavot pats!
• Vienmēr rūpīgi izlasi un ievēro pirotehnikas lietošanas instrukciju!
• Ja kādu raķeti neizdodas “iedarbināt”, necenties palaist to vēlreiz.
• Pirotehniku nekādā gadījumā nedrīkst vērst pret sevi vai apkārtējiem. Atceries: raķete var ievainot ne tikai tuvumā esošos, bet arī ielidot māju logos vai balkonos un tādējādi traumēt cilvēkus.
• Raugies, lai pirotehnika nenonāk nepilngadīgo rokās. Stāsti bērniem par to, cik nopietnas sekas var būt, ja netiek ievērota pirotehnikas lietošanas instrukcija un drošības noteikumi, kā arī, ja bērnu rokās nokļūst pirotehnika.

Reklāma
Reklāma

 

Lai izvairītos no veselības likstām, Jaungada naktī, dodoties ārā, jāģērbjas atbilstoši laikapstākļiem. Tāpat sevi pasargāsim, ja diennakts tumšajā laikā pie apģērba piestiprināsim atstarojošus elementus un pa slidenu ceļu vai trotuāru pārvietosimies piesardzīgi. Naksnīgajās ielās, steidzoties uz svinību vietu, rūpīgi novērtēsim, kur likt soli.