Kā Valsts svētkus svin daudzbērnu ģimenes

Svecīšu gaismas ceļš, svētku parāde, kartupeļu pankūkas, pīrāgi un kopīga mājas rotāšana - tās ir tikai dažas no valsts svētku tradīcijām, kuras godā tur daudzbērnu ģimenes. Šis ir ne tikai Latvijas simtgades gads, bet arī Latvijas Goda ģimenes gads, kurā īpaša vērtība tiek pievērsta un godā celtas daudzbērnu ģimenes. Kā valsts svētki tiks svinēti šajās ģimenēs un ar ko tie būs īpaši, stāsta trīs daudzbērnu ģimenes.

Svētkus svinam katru gadu, bet vienmēr tie izvēršas mazliet citādi. To ietekmē dažādi apstākļi - gan bērnu vecums attiecīgajā gadā - ar pavisam maziem bēbīšiem uz Rīgu nebraucam, saka Līga Liepa-Kivilande

FOTO: Mammamuntetiem.lv

"Svētkus svinam katru gadu, bet vienmēr tie izvēršas mazliet citādi. To ietekmē dažādi apstākļi - gan bērnu vecums attiecīgajā gadā - ar pavisam maziem bēbīšiem uz Rīgu nebraucam," saka Līga Liepa-Kivilande

Zaķu ģimene svētkos galdā cels vecmāmiņas pankūkas un dosies uz parādi
Ādažnieku Zaķu ģimenē aug 4 bērni - Letīcija, Endijs, Domeniks un Abigeila -, un viņi ir vieni no valsts iniciatīvas "Goda Ģimenes gads" konkursa "Mana Latvijas Goda ģimene" laureātiem. Mamma Monta Zaķe stāsta: "Mūsu lielajā Zaķu ģimenes pulkā katriem svētkiem ir savas tradīcijas un sava burvība. Arī šogad svinēsim Latvijas dzimšanas dienu - simtgades svētkus. Bērni vēlas daudz sarkanbaltsarkanu balonu, vīrs liks mastā karogu un es, kā katru gadu, cepšu brīnumgardās kartupeļu pankūkas - tās iegājušās kā latviešu maltīte no manas vecāsmammas."


Ģimene uzskata, ka liela nozīme ir pašiem apzināties savas valsts vērtību un izzināt vēstures notikumus, tas ir iemesls, kāpēc viņu ģimenei šie svētki ir nozīmīgi. "Manuprāt, ir ļoti svarīgi bērniem iemācīt, ko īsti simbolizē 18. novembris un kāpēc tas ir tik nozīmīgs. Vecākais dēls Endijs apmeklē jaunsardzes nodarbības, kur ļoti liela loma ir latviešu godināšanai un lepnumam par Latviju kā valsti. Arī meita Letīcija savos vēstures projektos ir radusi daudz atbilžu par to, kas ir šie svētki," stāsta Monta.


Zaķu ģimene uzskata, ka galvenais notikums 18.novembra svētkos ir militārā parāde. Arī šogad ģimene turp iecerējusi doties. "Lai arī mazais Domeniks un Abigeila izjūt to, kāpēc ir svarīgi būt latvietim un ar to lepotos!" saka Monta, piebilstot, ka līdzīgi kā iepriekšējos gados, pie apģērba visi nēsās sarkanbaltsarkanās lentītes, tādējādi esot vienoti ar pārējiem latviešiem.


Kivilandu ģimene dosies uz “Staro Rīga”
"Svētkus svinam katru gadu, bet vienmēr tie izvēršas mazliet citādi. To ietekmē dažādi apstākļi - gan bērnu vecums attiecīgajā gadā - ar pavisam maziem bēbīšiem uz Rīgu nebraucam -, veselības stāvoklis - diezgan bieži kāds ir saslimis tieši uz svētkiem, tad arī nekur nebraucam, kā arī laika apstākļi - arī pavisam sliktā laikā grūti no mājas izkustēties," stāsta 5 bērnu mamma, Latvijas Goda ģimenes gada vēstnese Līga Liepa-Kivilande no Ikšķiles:


"Parasti svētku sajūtu izbaudīt braucam uz Rīgu - uz parādi un "Staro Rīga". Savukārt mājās klājam galdu, cepam torti, kuru dekorējam karoga krāsās - ar dzērvenēm un putukrējumu, bet vakarā ejam uz salūtu tepat, Ikšķilē. Tomēr šogad svētku salūtu par godu Latvijas simtgadei plānojam skatīties Rīgā," stāsta Līga.

Reklāma
Reklāma


“Kad gaidīju savu otro meitiņu, devāmies uz parādi Rīgā (viņa piedzima 21.novembrī). Vīrs uz pleciem paņēma vecāko meitu Loti, kurai tolaik bija 3,5 gadi. Lotei rokā bija karodziņš. Liels bija mūsu pārsteigums, kad nākamajā nedēļā atvērām toreizējo iknedēļas žurnālu "Republika" un atvērumā ieraudzījām mana vīra un Lotes tuvplānu un vēl dažus mūsu radus fonā – skaisti!” atmiņās daļās piecu bērnu mamma.


Citu gadu daudzbērnu ģimene Valsts svētkus devušies svinēt uz Pāvilostu. "Gandrīz katru gadu vasarā uz nedēļu dodamies uz Pāvilostu. Vienu vasaru nolēmām, ka varētu Pāvilostā nosvinēt 18.novembri un jau laicīgi rezervējām naktsmājas. Braucām diezgan liela kompānija - mūsu ģimene, brāļa ģimene un mani vecāki. Laiks bija vējains, ļoti rudenīgs, un nākamajā rītā gājām uz jūru un lasījām dzintarus - tie bija diezgan sīki, bet ļoti daudz!"


Sirmo ģimene gatavos svētku torti
Sirmo ģimene dzīvo Madonas novadā un viņu ģimenē aug septiņi bērni – pieci pašu un divi ir audžubērni. Viņus kā atbildīgu un mīļu daudzbērnu ģimeni šogad konkursam "Mana Latvijas Goda ģimene" izvirzīja gan Madonas novada bāriņtiesas pārstāve Praulienas pagastā Sandra Lauva, uzsverot, ka šai ģimenei piemīt spēks, kuru caurvij bezgalīga mīlestība, gan arī viena no meitām - Emīlija, rakstot, ka mamma Edīte ar visu lielo saimi ir kas patiesi īpašs. Edīte arī pati nākusi no daudzbērnu ģimenes, tādēļ rūpes par lielu ģimeni viņai nav svešas. Gādību, mīļus vārdus un atbalstu no vecākiem bērni saņem ik dienas un arī svētkos, esot visiem kopā, ģimeniskums ir īpaši jūtams.


Sandra Lauva atklāj, ka Edītes pārliecība ir: "Tieši ģimenē sākas cilvēka dzīve un, ka ģimene ir mīlestības un savstarpējās cieņas avots, tā ir dzīves vērtība, kurā tiec iedvesmots, iegūsti priekšstatu par uzticēšanos, un jūties piederīgs kā puzles kauliņš, bez kura puzle nebūtu pilnīga."


Par svētku svinēšanu savā ģimenē mamma Edīte ar gandarījumu stāsta: “Kā katru gadu, arī šogad kopā ar bērniem gatavosim svētku torti. Vēlāk taps arī svētku vakariņas un ar televīzijas ekrānu starpniecību kopā vērosim svētku salūtu. Rīgā uz salūtu ir sanācis būt vien divas reizes, jo ar mazuļiem līdz galvaspilsētai tikt nav tik vienkārši." Tāpat Edīte teic, ka pagastā katru gadu valsts jubilejai par godu tiek rīkots koncerts, kuru ģimene iecerējusi apmeklēt arī šogad. "Un pēc tam jau sāksim gaidīt Ziemassvētkus," smaida mamma Edīte Sirmā.