Nepabeigto ēku īpašniekiem būs bargi sodi

Daudzi jaunbūvju īpašnieki palaiduši garām, ka būvniecība nevar ilgt bezgalīgi un vilcināšanās var izmaksāt ļoti dārgi. Agrāk nebija noteikts termiņš, cik ilgā laikā jāuzceļ māja, varēja būvēt kaut vai visu mūžu, taču jaunajā Būvniecības likumā, kas stājās spēkā 2014. gada 1. oktobrī, ir noteikts maksimālais būvdarbu termiņš – astoņi gadi.

FOTO: Shutterstock.com

Visām būvēm, kuru celtniecība sākta pirms šā datuma, būvdarbu pabeigšanas termiņu skaita no 2014. gada 1. oktobra, tātad ekspluatācijā jānodod līdz 2022. gada 30. septembrim.

 

15 reižu vairāk
To neizdarot, jārēķinās ar lielām izmaksām. Piemēram, Carnikavas novada dome noteikusi, ka ieilgušai jaunbūvei nekustamā īpašuma nodokļa likme būs 3% no lielākās vērtības – būves vai tai piekritīgas zemes kadastrālās vērtības.

Šādas sankcijas piemērot pašvaldībai atļauj likums Par nekustamā īpašuma nodokli. Pašvaldība var arī palielinātu likmi nepiemērot, taču Carnikavas dome un arī citas pašvaldības ir nolēmušas rīkoties šādi. Parastā īpašuma nodokļa likme ēkām ir 0,2% no kadastrālās vērtības, bet paaugstinātā būs 15 reižu lielāka.

 

Nodokļu slogs būs nesamaksājams
Šādu ekspluatācijā nenodotu ēku Latvijā ir neskaitāmi tūkstoši. Īpaši daudz to ir bijušajās dārzkopības sabiedrībās ap Rīgu, piemēram, Carnikavā, Saulkrastos, Plakanciemā.

Viens no piemēriem ir Inta. Vienkāršas koka vasarnīcas celtniecību viņas tēvs sāka astoņdesmito gadu beigās. Iekšējā apdare nav pabeigta, taču nelielajā mājiņā bez ērtībām siltajā gadalaikā var uzturēties. Inta dzīvo viena, alga ir neliela. Zemes platība ir 733 kvadrātmetri, kadastrālā vērtība noteikta 8342 eiro, īpašuma nodoklis 1,5% apmērā ir 125,13 eiro gadā.

Jaunbūves kadastrālā vērtība noteikta 14 889 eiro, par to pašlaik jāmaksā nodoklis pēc 0,2% likmes, gadā – 29,78 eiro. Ja tiks piemērota 3% likme, par ēku būs jāmaksā 446,67 eiro, kopā ar zemes nodokli – 571,80 eiro. “Tas pārsniedz manu mēneša algu!” secina Inta.

Vajadzīgs projekta autora atzinums par to, ka ēka atbilst projektam. Ja autors vairs nepraktizē, šādu atzinumu var sniegt jebkurš cits sertificēts arhitekts, kurš uzņemas pilnu atbildību par būvprojektu.

Nodoklis sasniegs teju 2400 eiro
Andrejs ir strādājošs pensionārs. Savu māju viņš nav nodevis ekspluatācijā, jo celtniecības laikā radušās atkāpes no projekta. Zemes gabals ir 422 kvadrātmetri, kadastrālā vērtība noteikta 4754 eiro, un 1,5% nodoklis par zemi veido 71,31 eiro.

Divstāvu ķieģeļu mājas platība ir 373 kvadrātmetri, kadastrālā vērtība – 77 457 eiro. Atbilstoši likumam no summas līdz 56 915 eiro nodokli rēķina pēc 0,2% likmes, tie ir 113,83 eiro. No atlikušās kadastrālās vērtības daļas rēķina pēc 0,4% likmes, tie ir vēl 82,17 eiro. Pavisam par ēku jāmaksā 196 eiro, kopā ar zemes nodokli – 267,31 eiro gadā.

Ja ēkai piemēros 3% nodokli, tie būs 2323,71 eiro gadā, kopā ar zemes nodokli – 2395,02 eiro. “Šausmas!” iesaucas Andrejs, uzzinot par šādām nākotnes izredzēm. “Vēl ir laiks, ar steigu būs jāsāk dokumentu kārtošana,” viņš secina.

 

Reklāma
Reklāma

Pensionāre ir izmisumā
Astoņdesmit gadus vecā Anna ir pavisam bēdīgā situācijā. Vīrs uzcēla vasarnīcu, taču nomira, nepaspējis to nodot ekspluatācijā. Ziemā Anna mīt Rīgas dzīvoklī, kur ir deklarējusies. Tā kā sieviete nav deklarējusies Carnikavas novadā, pašvaldība viņai jau tagad par ēku liek maksāt palielinātu nodokļa likmi – nevis 0,2%, bet gan 1,5%.

Ēkas platība ir 120 kvadrātmetru, tās kadastrālā vērtība noteikta 25 953 eiro, un 1,5% nodoklis par ēku ir 389,30 eiro gadā. Zeme ir 685 kvadrātmetri, kadastrālā vērtība – 7795 eiro, un 1,5% nodoklis par zemi ir 116,92 eiro. Kopā par ēku un zemi jāmaksā 506,22 eiro liels nodoklis gadā.

“Savos astoņdesmit gados man nākas strādāt, lai nomaksātu lielos nodokļus un par pilsētas dzīvokļa apsaimniekošanu,” stāsta Anna. Uzzinot par gaidāmajām izmaiņām, viņu pārņem izmisums. Ja par ēku būs jāmaksā 3% nodokļa likme, tātad 778,60 eiro plus zemes nodoklis, kopā iznāk 895,52 eiro.

“Man tā ir nesamaksājama summa! Man nav tādas naudas, lai vasarnīcu nodotu ekspluatācijā,” saka kundze.

Īpaši grūtā situācijā nonākuši tie, kuriem ir tikai ielikti mājas pamati. Četru gadu laikā būs jāsameklē nauda un jāuzceļ māja, citādi nāksies maksāt lielo 3% nodokli.

 

Kā nodot ēku ekspluatācijā
Jāsāk ar kadastrālo uzmērīšanu (agrāk to sauca par inventarizācijas lietu) un izpilduzmērījumu (topogrāfisko) plānu, kurā redzamas visas būves, ieskaitot žogu, un citi uz zemes gabala esoši objekti, piemēram, celiņi un lieli koki, skaidro Salaspils Būvvaldes vadītājs Valērijs Sičovs.

Topogrāfiskajā plānā norāda arī visas pazemes komunikācijas. Izpilduzmērījumu plānā tiek veikta arī vertikālā topogrāfiskā uzmērīšana, kas parāda ēku augstumu.

Kad māja uzbūvēta, nepieciešams sertificēta elektriķa izsniegts elektroinstalācijas pārbaudes akts. Elektriķis pārbaudīs vadu pretestību, lai nākotnē izvairītos no ugunsgrēka draudiem. Būs vajadzīgs sertificēta skursteņslaucītāja atzinums par dūmkanālu un ventilācijas kanālu stāvokli.

Ja māja ir apkurināma, paredzēta dzīvošanai visu gadu un ir siltināta, būvvalde var prasīt energoefektivitātes pagaidu sertifikātu. Dārza mājām un saimniecības ēkām (šķūnim, garāžai) tas nav vajadzīgs.

Vajadzīgs projekta autora atzinums par to, ka ēka atbilst projektam. Ja autors vairs nepraktizē, šādu atzinumu var sniegt jebkurš cits sertificēts arhitekts, kurš uzņemas pilnu atbildību par būvprojektu.

Kopā ar šiem dokumentiem būvvaldē jāiesniedz apliecinājums par ēkas gatavību ekspluatācijai, aizpildot attiecīgu veidlapu. Darba gaitā var rasties arī citi jautājumi, atbildes uz tiem var uzzināt savas pašvaldības būvvaldē.

 

Avots: www.jauns.lv