Krievijas interneta troļļi apzināti cenšas graut Rietumu sabiedrības ticību masalu vakcīnām

1963. gadā pasaulē vakcinācija pret masalām kļuva plaši pieejama, taču Eiropā šogad inficējušies apmēram 41 000 cilvēku, un 37 ir miruši. Iemesls ir pēdējos gados aktīvā pretvakcinācijas kustība.

 

FOTO: Shutterstock.com

Pirms izgudroja vakcīnu, šī vīrusa izraisītā slimība bija viens no galvenajiem bērnu mirstības cēloņiem agrīnā vecumā. Tagad tieši Rietumu pasaule draud atgriezties šajā situācijā.
 

Drūms rekords
Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, saslimstība ar masalām Eiropā sasniegusi rekordu pēdējos desmit gados. Vēl 2016. gadā ar masalām saslima nedaudz vairāk par pieciem tūkstošiem, bet šogad sešos mēnešos – divreiz vairāk nekā visā 2017. gadā.

Visvairāk šīs infekcijas upuru ir Ukrainā – vairāk nekā 23 000, bet Serbija ir līdere nāves ziņā – 14 mirušo. Rēķinot uz miljonu iedzīvotāju, vadībā pagaidām ir Serbija. 

Krievijā saslimstība tikai gada laikā pieaugusi 13 reižu, šā gada pirmajos sešos mēnešos – 1717 gadījumu. Lielbritānijā šajā laikā saslimuši 807 cilvēki, lielākoties inficējoties kontinentālajā Eiropā.
 

Agresīva kampaņa ar atbalstu valdībā
Masalu vīruss izplatās ļoti viegli un ātri. Lai novērstu epidēmiju, vajadzīga vismaz 95% sabiedrības imunizācija, norāda Pasaules Veselības organizācija.

Imunizācijai izmanto kombinēto vakcīnu pret masalām, masaliņām un epidēmisko parotītu (MPR vakcīnu), to izmanto arī Latvijā. Maksimālai aizsardzībai nepieciešamas divas potes, pirmo poti bērns saņem 12–15 mēnešu vecumā; revakcināciju veic septiņu gadu vecumā. 
 

Pēdējos gados par modes lietu kļuvusi atteikšanās no vakcinācijas. Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, 2016. gadā nepotēts pasaulē bija katrs desmitais bērns.

 

Turklāt šīs kustības piekritēji var būt itin agresīvi. Šovasar Itālijas volejbola izlases krievu izcelsmes spēlētājs Ivans Zaicevs ievietoja sociālajā tīklā foto ar sevi un septiņus mēnešus veco meitiņu, lepodamies ar viņas drosmi, saņemot vakcīnu. Pār Zaicevu internetā gāzās pretvakcinācijas aktīvistu lāsti, gānot viņu gan par sadarbību ar ļaunajām farmācijas kompānijām, gan vēlot veselības problēmas bērnam.

Šī kustība radusi atbalstītājus populistu valdībā – Itālijas parlamenta augšpalāta atcēlusi likumprojektu, kas noteica par obligātu bērnu vakcināciju pret masalām un vēl deviņām slimībām pirms skolas.
 

Reklāma
Reklāma

Maskavas roka: bez jokiem
Ar pārdomu vērtu atklājumu klajā nākuši pētnieki no Džordža Vašingtona universitātes ASV, Vašingtonā. Izpētot tūkstošiem ierakstu sociālajos tīklos, viņi secina, ka Krievijas interneta troļļi apzināti cenšas graut Rietumu sabiedrībā ticību ne tikai tās vērtībām, bet arī vakcinācijai (tiesa, trāpot arī paši sev). 

Līdzīga situācija vērojama sociālajos tīklos arī Latvijā. Piemēram, Facebook uzdarbojas kāda aktīva persona, kas vēršas gan pret vakcināciju, gan Getliņu tomātiem un NATO. Panākumi ir – laikā no 2000. līdz 2014. gadam Latvijā miruši 20 nevakcinēti bērni (neskaitot gripu) – no difterijas, garā klepus un citām infekcijām. No vakcīnām miris vai smagi cietis nav neviens.

 

Savukārt Austrālijā kopš 2016. gada nemaksā pabalstus nepotēto bērnu vecākiem. 

 

“Viņi pakļauj mūs visus infekcijas slimību riskam,” brīdina Marks Drezde no Džonsa Hopkinsa universitātes Baltimorā. Jūnijā ASV publicēts ziņojums liecina, ka arī šajā valstī pieaug nevakcinētu bērnu skaits. Daudzos štatos vecāki drīkst pakļaut bērnus riskam nomirt, piemēram, no difterijas kā 19. gadsimtā, atsaucoties uz reliģiju vai pasaules uzskatu.


 

Teksts: "Tautas Veselības Avīze"

Informācija no portāla Jauns.lv