Drīz būs skatāma latviska multenīte mazajiem skatītājiem - Rozes Stiebras jaunā filma "Saule brauca debesīs"

Šī gada 17. novembrī pirmizrādi piedzīvos latviešu animācijas klasiķes Rozes Stiebras jaunākā pilnmetrāžas animācijas filma “Saule brauca debesīs”, kas tapusi programmas “Latvijas filmas Latvijas simtgadei” ietvaros. Kamēr animatori vēl steidz pabeigt pēdējos kadrus, režisore jau uzsākusi darbu skaņu studijā, kur multfilmas tēli atdzīvojas populāru aktieru balsīs. 

Publicitātes foto

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto

“Saule brauca debesīs” veidota pēc tautasdziesmu motīviem. Kad ķekatu jampadracī tiek nozagta Saules un Mēness meitiņa, izmisušie vecāki sauc palīgā cilvēku, lai bērniņu atgūtu. Nabašnieks apjož zobenu un kopā ar Meiteni un Brālīti dodas ceļā, lai stātos pretī gan mošķiem un ērmiem, gan pašu bailēm un slinkumam. Palīgiem dotas tikai trīs dienas: ja šajā laikā Saules meita netiks atrasta, viņa zaudēs savu spēku un kļūs par parastu meiteni. Seko briesmu un piedzīvojumu pilns ceļojums, kas ikvienam māca būt ne vien drosmīgam un attapīgam, bet arī izpalīdzīgam. 

Roze Stiebra, kas ir ne vien filmas režisore, bet arī scenārija autore, stāsta: “Es ļoti gribēju uzņemt filmu uz Latvijas simtgadi kā pateicību un dāvanu uz valsts dzimšanas dienu un ilgi meklēju spēcīgu stāstu – lasīju mūsu oriģinālliteratūru caur un caur, bet nevarēju atrast neko īsti piemērotu tieši animācijai. Un tad es padomāju, ka varētu uzņemt filmu pēc tautasdziesmām, jo tajās ir iekodēts viss tas labākais un stiprākais, kas mums ir. Gan vieglums un līksmība, gan dziļāks, filozofiskāks slānis, kas sevī ietver visu gadsimtiem krāto tautas gudrību, pasaules redzējumu un ētiku; visu, kas vajadzīgs cilvēka dzīvei, lai viņš dzīves beigās nekaunētos par to, kā ir dzīvojis. Bet nebaidieties – šī būs piedzīvojumiem bagāta un līksma filma!”

 

 

 

Kā atzīst filmas producents Roberts Vinovskis, toreiz, 2014. gadā, kad viņam piezvanīja režisore un piedāvāja veidot šo filmu, viņš noslodzes dēļ bija atteicies jau no vairākiem interesantiem projektiem. “Tomēr, kad zvana Roze Stiebra, ko bieži sauc arī par “latviešu animācijas māti”, – tad atteikt nevar. Tagad esmu ļoti priecīgs par šo projektu, domāju, ka mums izdosies lieliska filma, kas simtgades svētku dienās un vēl ilgi pēc tam sagādās daudz prieka gan lieliem, gan maziem skatītājiem,” pauž R. Vinovskis.

Reklāma
Reklāma

 

Padomāju, ka varētu uzņemt filmu pēc tautasdziesmām, jo tajās ir iekodēts viss tas labākais un stiprākais, kas mums ir. Gan vieglums un līksmība, gan dziļāks, filozofiskāks slānis, kas sevī ietver visu gadsimtiem krāto tautas gudrību, pasaules redzējumu un ētiku.


  
Filmas māksliniece ir Ilze Vītoliņa, bet muzikālo noformējumu veido Juris Kaukulis un „Jauno Jāņu orķestris”. Pašlaik norit arī filmas ieskaņošana. Lomas ierunās tādi pazīstami aktieri kā Kaspars Znotiņš, Vilis Daudziņš, Zane Daudziņa, Guna Zariņa, Ainārs Ančevskis, Dita Lūriņa un citi.

Ar režisores Rozes Stiebras veidotajām animācijas filmām uzaugušas jau vairākas paaudzes – tās ir gan  ikvienam pazīstamās “Zelta Sietiņš” un “Zaķīšu Pirtiņa”, gan Raiņa lugas motīvos balstītā “Spēlēju, dancoju!”, gan daudzas citas. Par izcilu radošo darbību teju pusgadsimta garumā Roze Stiebra saņēmusi neskaitāmus apbalvojumus, tai skaitā “Lielo Kristapu” par mūža ieguldījumu, Latvijas Kultūras fonda Spīdolas balvu par profesionālā animācijas kino izveidi Latvijā, kā arī Triju zvaigžņu ordeni.

Animācijas filma “Saule brauca debesīs” top “Studijā “Lokomotīve”, kas dibināta 1995. gadā un ir viena no aktīvākajām un produktīvākajām studijām Baltijā. Studija producē spēlfilmas, dokumentālās un animācijas filmas, kas izrādītas prestižos pasaules festivālos, un tikai pēdējos četros gados vien studijā tapušās filmas ir saņēmušas jau trīspadsmit nacionālā kino balvas „Lielais Kristaps”. Iepriekšējā studijas pilnmetrāžas animācijas filma – kopražojumā ar ASV 2014. gadā tapusī Signes Baumanes „Akmeņi manās kabatās” – saņēma trīs “Lielā Kristapa” balvas un tika izvirzīta ASV Kino akadēmijas balvai „Oskars” kā Latvijas kandidāte. Animācijas filma “Saule brauca debesīs” top ar Nacionālā Kino centra atbalstu.