Rīgas Centrālajā bibliotēka aicina bērnus uz kanisterapijas nodarbībām lasītprasmes veicināšanai

Septembrī Rīgas Centrālā bibliotēka (RCB) projektā "Es lasu!" aicina vecākus pievērst uzmanību kanisterapijas nodarbībām, kas notiks RCB un desmit tās filiālbibliotēkās. Bērni šajās nodarbībās lasīs priekšā speciāli apmācītam sunim.

FOTO: Shutterstock.com

Visā pasaulē, arī Latvijā pieaug bērnu skaits ar runas un valodas attīstības aizturi vai traucējumiem. Galvenās ar lasītprasmi saistītās problēmas ir motivācijas trūkums lasīt, logopēdiskas problēmas, kā arī izlasītā vāja izpratne, kad bērns lasa, bet lasīto nesaprot. Turklāt bērni, kas slikti runā vai lasa, bieži vien tiek izstumti no dažādās jomās attīstītāko vienaudžu vidus, kas traumējoši iedarbojas uz cilvēku visā viņa dzīves garumā.
 

Kanisterapija (tulkojumā no latīņu valodas canis nozīmē suns) ir dziedināšana saskarsmē ar speciāli piemeklētiem un apmācītiem suņiem. Suns nevērtē lasījumu un nekritizē par kļūdām. Tādējādi zūd psiholoģiskās barjeras, bērns atbrīvojas, aug viņa pašapziņa un pārliecība par savu varēšanu arī citās, ar lasīšanu nesaistītās dzīves jomās. Turklāt tiešs kontakts ar suņiem māca bērniem labestību, rūpes un līdzcietību.
 

Suņu pozitīvo ietekmi uz bērnu lasītprasmi pirmie ievēroja amerikāņi un 1999. gadā izveidoja asociāciju Reading Education Assistance Dogs (READ). Šīs asociācijas mērķis ir veicināt bērnos vēlmi lasīt ar suņiem, tādējādi uzlabojot savas lasīšanas un saskarsmes prasmes. Šodien šī prakse tiek plaši izmantota bibliotēkās un izglītības iestādēs daudzviet pasaulē, arī Latvijā.


Kanisterapijas nodarbības septembrī notiek RCB bērnu literatūras nodaļā, RCB Čiekurkalna, Daugavas, Imantas, Jaunciema, Sarkandaugavas, Ziemeļblāzmas filiālbibliotēkās un filiālbibliotēkās "Pārdaugava", "Strazds", "Vidzeme" un "Zemgale". Projektā piedalās servisa suņu biedrība "Teodors" un biedrība "HP canis Latvia".

Reklāma
Reklāma

Dalībnieku skaits nodarbībās ir ierobežots (5 līdz 10 bērni), tādēļ nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni.

Rīgas Centrālās bibliotēkas projekts "Es lasu!" tiek finansēts Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Sabiedrības integrācijas programmas ietvaros.

Nodarbību saraksts redzams RCB mājaslapā.