Saņemt bērna kopšanas pabalstu un strādāt ceturtdaļslodzi varētu no nākamā gada

Strādāt ceturtdaļslodzi bērna kopšanas atvaļinājumā, saņemot arī pilnu pabalstu, varētu no nākamā gada 1.janvāra, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica labklājības ministrs Jānis Reirs.

FOTO: Shutterstock.com

Ministrs norādīja, ka iepriekš minēto jautājumu neskatīs 12. Saeima, jo, lai gan izmaiņas neparedzētu papildu naudu no valsts, par to vajadzētu lemt kopā ar budžeta pieņemšanu.

Pēc Reira teiktā, tas gan netraucētu normai stāties spēkā jau no nākamā gada sākuma. Ministrs uzsvēra, ka šādi varētu tikt risināts darbaspēka trūkums.

Patlaban bērna kopšanas atvaļinājumā esošas personas, kas vēlas strādāt pilnu slodzi, var saņemt valsts atbalstu vien 30% apmērā. Pie konkrēta risinājuma strādās ekspertu darba grupa, kuras sastāvā būs labklājības ministrijas pārstāvji, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK), mammamuntetiem.lv un "Māmiņu klubs". Ekspertu atzinumus plānots izvērtēt septembrī.

Reirs jau iepriekš noraidīja, ka Saeimā skatīs iespēju ļaut bērna kopšanas atvaļinājumā esošajām personām strādāt pilnu slodzi, vienlaikus saņemot pabalstu pilnā apmērā. "Nebūtu lietderīgi nākt klajā ar šādu normu parlamentā, kurš to pirms vairākiem gadiem atcēla," teica Reirs.

Reklāma
Reklāma

LTRK iepriekš uzsvēra, ka arvien vairāk ikdienā izjūt darbaspēka trūkumu. Jūlijā veiktajā LTRK aptaujā noskaidrots, ka 57% uzņēmēju nācies saskarties ar piemērotu darbinieku piesaistīšanas problēmām, savukārt 31% pauda, ka bijuši sarežģījumi, bet kaut kāds risinājums ir atrasts. Visbiežāk trūkst cilvēku būvniecībā, pakalpojumu sniegšanas segmentā un mazumtirdzniecībā. Uzņēmēji ir gatavi paši apmācīt darbiniekus, lai pielāgotu tos savām vajadzībām, kā arī nodrošināt pielāgotu jeb mainīgu darba laiku.

 

Informācija no portāla LSM.lv