"Zaļā koridora" pacientu skaits dubultojas, rindas kļūst garākas

Kopš "zaļais koridors" jeb valsts garantētā konsultācija desmit dienu laikā pienākas ikvienam pirmreizējam vēža pacientam neatkarīgi no slimības lokācijas, pacientu skaits Latvijas Onkoloģijas centrā ir dubultojies, ziņo portāls LSM.lv

FOTO: Shutterstock.com

Ārsti atzīst, ka dažkārt piekļuvi visiem nodrošināt laikus nav iespējams un iemesls ir ne tikai speciālistu trūkums. Aptuveni ceturtā daļa pacientu, kurus atsūta ģimenes ārsti ar īpašo kodu, nemaz nav vēža slimnieki. Tā ir ļoti laba ziņa viņiem, bet pagarina rindu tiem, kam tiešām saslimšana ir. 

Laurai rit otrā diena pēc vēža operācijas. Viņa lēnām atgūstas. Laura ir viens no tiem 745 cilvēkiem, kas maijā Onkoloģijas centrā ienāca pa tā saukto “zaļo koridoru”. Kopš brīža, kad Lauru sazvanīja ģimenes ārsts, jau pēc nedēļas bija pirmā konsultācija pie ķirurga, vēl pēc nedēļas datortomogrāfija, un vēl pēc nedēļas viņa tikās ar anesteziologu. Laurai teikts, ka datortomogrāfijas izmeklējums vien būtu jāgaida vismaz mēnesi, ja nebūtu "zaļā koridora".  Viņa to dabūja ātri. Un ātri tika operēta. 

 

Aptuveni ceturtā daļa pacientu, kurus atsūta ģimenes ārsti ar īpašo kodu, nemaz nav vēža slimnieki.

 

Paciente atzīst, ka par tādu "zaļo koridoru" bija dzirdējusi, bet neviens jau nenojauš, ka tas var skart arī pašu, kamēr nenonāk tādā situācijā. Kopš gada sākuma pilnīgi visi pacienti, kuriem ir aizdomas par onkoloģisku saslimšanu, tiek sūtīti uz konsultāciju pa "zaļo koridoru". Līdz tam bija jāatbilst vienai no 11 vēža diagnozēm, nu tā vairs nedala.

Hematoonkoloģija jeb asins vēža ārstēšana ir viena no jaunpienācējām. Hematoloģijas klīnikas Ambulatorās daļas vadītāja Ilze Trociukas atzīst, ka pacientam pat mēnesis var izšķirt visu.

"Ja tā ir akūta leikoze vai nopietna limfmezglu saslimšana, tas ir būtiski," uzver ārste. "Pa šo mēnesi slimība var strauji progresēt, un ir gadījumi, kad pacients vienkārši neatnāk līdz nodaļai. Jo nomirst."
 

Ātrāk izmeklēti un ātrāk ārstēti, pacienti arī laicīgāk tiek pie dārgajiem medikamentiem.

Ir situācijas, kad vajag specifiskas zāles, kas ir dārgas, un ārsti tad jau laicīgi raksta pieprasījumu Nacionālajam Veselības dienestam. Arī tas ir labāk pacientam, jo viņu ārstē ar pasaulē vispāratzītu terapiju. 

Reklāma
Reklāma

Pērn vidēji mēnesī pa "zaļo koridoru" tika nosūtīti 315 pacienti. Šogad viņu skaits aug. Februārī tie bija jau 438, aprīlī 506, maijā jau 745. Ne visi pieteiktie tiešām ir vēža slimnieki. Katru mēnesi daļa atkrīt uzreiz, vēl daļai aizdomas par onkoloģisku saslimšanu noņem pēc izmeklējumu veikšanas.

Līdzīgu  ceļu uz pirmo konsultāciju Veselības ministrija plāno veidot arī sirds slimniekiem.

 

 

Informācija no portāla LSM.lv