Trīs gadu laikā Latvijā sola aizvērt visus bērnu namus

Pieņemot jaunos Ministru kabineta noteikumus, Labklājības ministrija cer panākt, ka līdz 2021. gadam bērnu namu Latvijā vairs nebūs. 

Plānots, ka līdz gada beigām varētu tikt apmācītas 90 specializētās audžuģimenes.

FOTO: Shutterstock.com

Plānots, ka līdz gada beigām varētu tikt apmācītas 90 specializētās audžuģimenes.

Tā vēsta TV3 ziņas. 

“Vairāk nekā 200 000 ģimenes ir domājušas par to, kā palīdzēt bērnu nama bērniem. Un pirmā saskare ar pašvaldību vai ar valsts institūciju, kas ir bijusi pirms šo noteikumu pieņemšanas, 99% gadījumu šo vēlmi nogandē pilnībā,” stāsta labklājības ministrs Jānis Reirs. 

Jaunā kārtība, kas stāsies spēkā no jūlija, to novērsīšot. Papildu līdzšinējām audžuģimenēm paredzēts ieviest divu veidu specializētās audžuģimenes, kuras pildīs līdzšinējās bērnunamu funkcijas – krīzes un specializētās audžuģimenes. 

Pirmajā gadījumā – krīzes audžuģimenē - bērns, kas izņemts no bioloģiskās ģimenes, varētu uzturēties mēnesi, līdz tiek atrisināts jautājums par viņa tālāko nākotni, bet otrais variants – specializētās audžuģimenes nozīmētu, ka tajās nonāk bērni ar smagu invaliditāti, kuriem nepieciešama īpaša kopšana. 

Tāpat paredzēts izveidot Ārpusģimenes aprūpes atbalsta centrus, kas apmācīs gan specializētos, gan parastos audžuvecākus, izvērtēs viņu gatavību uzņemt bērnus un sniegs psiholoģisko atbalstu un citas konsultācijas. 

Reklāma
Reklāma

Plānots, ka līdz gada beigām varētu tikt izveidoti seši atbalsta centri un 90 specializētās audžuģimenes. 

 

Avots: Jauns.lv