"Gribam reformu tagad un tūlīt!" piketā pieprasa vecāki, skolotāji un bērni. FOTO

Skandējot "Ko mēs gribam? Reformas gribam!", šorīt, 7. jūnijā, pie Saeimas notika pikets, kurā vecāki ar bērniem, izglītības jomas aktīvisti, skolotāji un citi interesenti, kam rūp Latvijas izglītības nākotne, skaļi pieprasīja Saeimas deputātiem atbalstīt plānotās izglītības reformas un ļaut jau tuvākajā nākotnē bērniem saņemt labāku un mūsdienīgāku izglītību.

Foto Artūrs Ķipsts. Vecāki pieprasa pārmaiņas izglītībā tagad, nevis pēc vēl dažiem gadiem!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto Artūrs Ķipsts. Vecāki pieprasa pārmaiņas izglītībā tagad, nevis pēc vēl dažiem gadiem!

"Kārlis un Māris nav reformu pāris", "Izglītībai par! Stagnācijai – nē!", "Izglītības reforma šodien, gudra sabiedrība rīt!", "Satura reformai JĀ!", "Pieprasu izglītību, drosmi, tālredzību", "Bez pārmaiņām NAV izglītības", "ZZS, LPS dzīvot grib PSRS" un citus saukļus varēja dzirdēt no klātesošajiem. Plakātos, ko turēja piketa dalībnieki, tika kaunināta Zaļo Zemnieku savienība un Latvijas Pašvaldības savienība, kas bremzējot mūsdienīgu un tālejošu izglītības reformu ieviešanu.

"Pasaule ir mainījusies, un jāmainās arī mūsu skolām. Mēs kā vecāki vēlamies, lai 12. Saeima nevilcinās un apstiprina Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavoto izglītības reformu, kas nodrošinās labāku izglītību mūsu bērniem un skolu viņu interesēs. Šodien Saeima lems par mūsu bērnu nākotni, un mums kā vecākiem ir pienākums nodrošināt, lai deputāti nesagrauj to," norādīja iniciatīvas grupas "Vecāki par labāku izglītību" izveidotājs Gundars Āboliņš.

Āboliņš uzsvēra, ka skolu reforma "Skola 2030" nav nejaušs, sasteigts pasākums, tā ir gatavota un plānota jau vismaz trīs gadus. Šo lielo darbu ir veikuši izcili Latvijas pedagogi, skolotāji un eksperti.

Reklāma
Reklāma

Ar piketētājiem aprunājās Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis, uzliekot savu parakstu uz kāda no plakātiem, kurā bija aicinājums atbalstīt reformas. Savukārt pārējie Saeimas deputāti devās cauri pūlim klusējot un savu viedokli paturot pie sevis.

Pašlaik Saeimā notiek debates un balsojums par to, lai pieņemtu Izglītības un Zinātnes ministrijas iesniegtos grozījumus Vispārējās izglītības likumā un Izglītības likumā, kas nodrošinātu, ka tiek ielikti jauni pamati kvalitatīvai izglītībai valsts līmenī.

Pirmdien koalīcijas partijas vienojās rast kompromisu par reformām izglītības jomā, kas paredz kompetencēs balstīta satura ieviešanu. Reizē lemts vairs neskatīt jautājumu par skolas gaitu sākšanu no sešu gadu vecuma, ņemot vērā politiskā atbalsta trūkumu.

Saeimas Izglītības komisija pagājušajā nedēļā izskatīja visus priekšlikumus Vispārējās izglītības likumam. Komisijas vairākums konceptuāli noraidīja ieceri par skolas gaitu sākšanu no sešu gadu vecuma. Tāpat deputāti atbalstīja izglītības jaunā kompetenču satura ieviešanu par gadu vēlāk, nekā sākotnēji bija piedāvājusi IZM.