Latvijā arvien vairāk vecāku vēlas izglītoties, gaidot ienākam ģimenē bērnus

Pēdējo pāris gadu laikā novērots, ka arvien vairāk topošo vecāku Latvijā, īpaši valsts novados, vēlas izglītoties, gaidot ģimenē ienākam pēcnācējus, ar novērojumiem dalās Roche Latvija vadītājs Rauls Vēliņš.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

“Šo vēlmi izglītoties mēs redzam pēc grāmatu “Gribu būt tētis” un “Gribu būt māmiņa”, kas tika izdotas Roche Akadēmijas sociālās atbildības projekta „Izglābsim 100 bērnus” ietvaros, popularitātes Latvijas novados, kur tās burtiski “ izķēra”,” ar prieku saka R. Vēliņš.


Neskatoties uz grāmatu popularitāti un vēlmi izglītoties, dzimstības koeficients uz vienu sievieti Latvijā joprojām ir nepietiekošs – tikai 1,74%. Pērnā gada statistikas dati liecina, ka 2017. gadā miruši 28474 iedzīvotāji, bet piedzimuši 20614 mazuļi. Mirušo skaits ir aptuveni iepriekšējā gada līmenī, savukārt dzimušo skaits ir samazinājies gandrīz par diviem tūkstošiem, salīdzinot ar 2016. gadu.

“Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa stāsta: “Jauno vecāku – gan mammu, gan tētu – interese par izglītojošiem un informatīviem izdevumiem, kas saistās ar bērnu audzināšanu un aprūpi, patiesi ir liela. To novērojām pēc pieprasījuma gan grāmatai “Gribu būt tētis”, gan arī mūsu organizācijas izdotajam žurnālam topošajiem un jaunajiem vecākiem “Mammām un Tētiem”. Šī vecāku atbildīgā rīcība ir apsveicama, jo ir pierādīts – jo izglītotāks vecāks, jo veselāks bērns.”

Roche Latvija turpinās sociālo atbildības projektu „Izglābsim 100 bērnus”, lai izglītotu Latvijas novadu iedzīvotājus par mātes un tēva veselību ceļā uz bērna piedzimšanu. Projekta galvenais mērķis ir saglabājies nemainīgs – uzlabot Latvijas demogrāfisko situāciju, panākot zīdaiņu mirstības samazināšanos, kas Latvijā ir viena no augstākajām Eiropas Savienībā.

Grāmatā “Gribu būt tētis” ir apkopota noderīga informācija, kas palīdzēs topošajiem tētiem aktīvāk iesaistīties grūtniecības, dzemdību un mazuļa aprūpes procesā, kā arī aicinājums uzņemties atbildību par savu veselību, no kā ir atkarīga grūtniecības iestāšanās un veselīga mazuļa attīstība. Savukārt grāmatā “Gribu būt māmiņa” tiek sniegti padomi sievietēm veselīgas grūtniecības nodrošināšanai.
Grāmata “Gribu būt tētis” ir tapusi sadarbībā ar Latvijas vecāku organizāciju “Mammamuntetiem.lv”. Abas grāmatas ir iespējams lejupielādēt elektroniski "Gribu būt mamma"  un "Gribu būt tētis"

Reklāma
Reklāma