Kompliments, transportā iecelti bērnu ratiņi – mazas, bet nozīmīgas lietas, kuras ikdienā novērtē daudzbērnu vecāki

Vairāk nekā puse daudzbērnu ģimeņu vecāku ikdienā arī no svešiniekiem priecājas saņemt komplimentus un uzslavas par kuplo bērnu pulciņu.

Kompliments, transportā iecelti bērnu ratiņi – mazas, bet nozīmīgas lietas, kuras ikdienā novērtē daudzbērnu vecāki

FOTO: Shutterstock.com

Vairāk nekā puse daudzbērnu ģimeņu vecāku ikdienā arī no svešiniekiem priecājas saņemt komplimentus un uzslavas par kuplo bērnu pulciņu. Tieši sievietes biežāk atzīst, ka sabiedriskās vietās dzirdēts labs vārds ir tikpat svarīgs kā praktiska palīdzība sadzīviskās situācijās, noskaidrots unikālā pētījumā, ko veikusi Amigo iniciatīva laimīgām ģimenēm kopā ar Sabiedrības integrācijas fondu.


Emocionāls atbalsts ikdienas situācijās vecākiem svarīgāks par publisku godināšanu
Teju visiem aptaujātajiem daudzbērnu ģimeņu vecākiem pozitīvu un atbalstošu attieksmi primāri ir būtiski saņemt no saviem tuviniekiem. Ne mazāk svarīgi – turpat 88% vecāku – emocionālais atbalsts ir nozīmīgs arī darba vietā, tostarp pretimnākoša attieksme situācijās, kad bērni slimo, vai gadījumos, kad rodas ārkārtas situācija ģimenē. Šo kā vienlīdz svarīgu norāda gan mammas, gan tēti.


“Kad strādāju, būtu vēlējusies just nedaudz lielāku pretimnākšanu no darba devēja laikā, kad bērni slimo. Iespēju 1. septembri un citas bērniem svarīgas svētku dienas paņemt brīvas biežāk ierosināju pati, taču vienmēr esam raduši kompromisu un darba devējs vismaz pusi dienas ir piešķīris brīvu, lai bērniem svarīgajos notikumos būtu iespēja būt kopā,” pieredzē dalās trīs bērnu māmiņa Inga Klestrova.


Lai gan vairāk nekā trešā daļa, tomēr visretāk īpaši gados jauni vecāki kā būtisku vērtē atzinību un daudzbērnu ģimenes statusa novērtēšanu, to godinot sabiedriskos pasākumos vai tam īpaši paredzētās godināšanas reizēs pašvaldības vai izglītības iestāžu ietvaros. Attieksme pret šādu publisku godināšanu ievērojami mainās to vecāku lokā, kas sasnieguši 55 gadu vecumu. Vecuma grupā no 64 līdz 74 gadiem pat 75% vecāku norāda, ka, gadiem ejot, arī šāds novērtējums sniedz gandarījumu par gadiem ilgi loloto ģimeni.


Vecākiem nozīmīgas atlaides, būtiska arī praktiska palīdzība sadzīves situācijās
Ikdienā kuplajām ģimenēm svarīgi arī dažādi praktiski atbalsta veidi. Vairāk nekā 90% aptaujāto vecāku ir būtiskas Latvijas Goda ģimeņu apliecības “3+ Ģimenes karte” sniegtās priekšrocības – atlaides izklaides vietu un muzeju apmeklējumiem, tāpat dažādu uzņēmumu sniegtās atlaides un citi praktiski labumi. Tikpat lielai daļai vecāku svarīgs arī valsts noteiktais papildatvaļinājums un teju tikpat daudziem nozīmīgas tiesības uz vecuma pensiju piecus gadus pirms noteiktā pensijas vecuma sasniegšanas.


“Ir patīkami, ja daudzbērnu ģimenēm ir kādas priekšrocības, piemēram, izmantojam “3+ Ģimenes karti” degvielas uzpildei un braukšanai starppilsētu autobusos. Vienmēr ar interesi skatos jaunus piedāvājumus, ko sniedz Ģimenes karte. Protams, ikdienas dzīvē svarīga ir arī palīdzīga roka no apkārtējiem, un mans lielākais atbalsts ikdienā ir arī vecākās meitas,” uzsver māmiņa Inga. 

Reklāma
Reklāma


Īpaši novērtē pašiniciētu atbalstu
Vecākiem vienlīdz svarīga kā sapratne no apkārtējiem, tā palīdzīga roka ikdienā. 87% kuplo ģimeņu vecāki kā būtisku min arī darba vietas pašiniciētu atbalstu. Bērniņam nākot pasaulē, vecāki novērtē kolēģu apsveikumus, vēlākos gados vecākiem svarīgas arī darba vietas piešķirtās papildu atvaļinājuma dienas un brīva diena kādā bērnam svarīgā notikumā. Ikdienā vecākiem nozīmīgi, ka tuvinieki palīdz ar bērnu pieskatīšanu, savukārt 80% augstu vērtē arī draugu, tuvinieku un ģimenes iesaistīšanos dažādās sadzīves situācijas. Vairāk kā puse novērtē sabiedrības atbalstu publiskās vietās, uz ielas un pasākumos.


Turpinot īstenot dažādus atbalsta risinājumus Latvijas ģimeņu laimes veicināšanai, Amigo iniciatīva laimīgām ģimenēm uzsākusi sadarbību ar Sabiedrības integrācijas fonda īstenoto valsts atbalsta programmu "Latvijas Goda ģimenes apliecība "3+ Ģimenes karte"", lai daudzbērnu ģimenēm nodrošinātu iespēju saņemt 50% atlaidi visiem Amigo pēcapmaksas tarifu plāniem. 


Pētījumu ar mērķi iepazīt daudzbērnu ģimeņu ikdienu – gan tās emocionālo, gan praktisko pusi  un apkārtējo attieksmi, marta beigās īstenoja Amigo iniciatīva laimīgām ģimenēm un Sabiedrības integrācijas fonds sadarbībā ar sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS. Kopumā  aptaujā piedalījās 3837 vecāki ar trim vai vairāk bērniem no visiem Latvijas reģioniem jeb teju 10% Latvijas daudzbērnu ģimeņu.