Pieci ieteikumi, kā efektīvāk atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli

Par gada ienākumu deklarācijas aizpildīšanas procesu un tā lietderību sabiedrībā valda neskaitāmi mīti - deklarācijas aizpildīšana ir sarežģīta, lai to paveiktu ir jāpavada neskaitāmas stundas garās rindās Valsts ieņēmumu dienestā, un to ir vērts darīt tikai tad, ja tev ir sakrāts iepirkumu maiss ar čekiem. Turklāt pēc visām šīm pārcilvēcīgajām pūlēm atgūt var vien grašus. 

Jo mazāki ienākumi, jo jaukāks pārsteigums maciņā

FOTO: Shutterstock.com

Jo mazāki ienākumi, jo jaukāks pārsteigums maciņā

Kas no visa iepriekš pieminētā ir taisnība un kas jāņem vērā, aizpildot deklarāciju, skaidro Swedbank Finanšu institūta eksperte Evija Kropa.

 


Neatmet ar roku deklarācijas aizpildīšanai un pārbaudi, cik lielu summu vari atgūt!

Gluži kā vēsta tautas paruna – labāk vienreiz redzēt, nekā simtreiz dzirdēt. Tādēļ neatmet ar roku gada ienākumu deklarācijas aizpildīšanai, uzskatot, ka neko jau atgūt nevarēs, pārbaudi, vai tā tiešām ir. To ērti var izdarīt Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskajā deklarēšanās sistēmā (EDS) https://eds.vid.gov.lv/, pierakstoties tajā ar savu e-parakstu vai izmantojot Latvija.lv pieeju ar internetbankas parolēm. Brīdinām, iespējams, ieskatoties EDS, būsi patīkami pārsteigts, jo patiesībā mazāka alga nozīmē lielāku atgūstamo summu!


Ņemot vērā diferencēto neapliekamo minimumu, jo īpaši zemāku algu saņēmējiem deklarācijas iesniegšana ir ļoti svarīga. Ja darba alga ir bijusi līdz 1100 eiro “uz papīra”, pagājušogad veidojusies iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksa, jo algas izmaksas brīdī piemērots zemāks neapliekamais minimums nekā faktiski pienācās. Piemēram, algai līdz 400 eiro “uz papīra” bez reģistrētiem apgādājamiem, iesniedzot deklarāciju, par diferencēto neapliekamo minimumu vien iespējams atgūt 151 eiro.

Ja vēl ir bijuši izdevumi, piemēram, par izglītību un medicīnas pakalpojumiem un ir saglabāti čeki, atgūt iespējams vēl vairāk. Savukārt, ja alga “uz papīra” bijusi 600 eiro, diferencētā neapliekamā minimuma izveidotā nodokļa pārmaksa ir 108 eiro. Algas līmenim 800 eiro – atgūstami 65 eiro. Tikai tiem, kam alga “uz papīra” pagājušogad bijuši 1100 eiro un vairāk, nodokļa pārmaksa par diferencēto neapliekamo minimumu neveidojas. Svarīgi gan ņemt vērā, ka atgūstamo summu par nepiemēroto neapliekamo minimumu ietekmē papildu ienākumu un citu atvieglojumu apmērs. Lai aprēķinātu, kādu summu iespējams atgūt, aicinām izmantot Swedbank Finanšu institūta izstrādāto kalkulatoru.

 


Pēc čeka saņemšanas to uzreiz nofotografē un piereģistrē! 

Ja līdz šim no ienākumu deklarācijas aizpildīšanas Tevi atturēja čeku krāšana un to laikietilpīgais reģistrēšanas process, ir iemesls priecāties. Šobrīd, negaidot 1.marta iestāšanos, Tu katru čeku jau tā saņemšanas dienā vari reģistrēt Valsts ieņēmumu dienesta viedtālruņa lietotnē “Attaisnotie izdevumi”. Tādējādi aiztaupot biedējošo čeku kaudzītes reģistrēšanu deklarācijas iesniegšanas brīdī.



Lasi arī: VID īpašā aplikācija "Attaisnotie izdevumi". Vai tā ir ērta un kā tā strādā?

Katrs lietotnē reģistrētais čeks jau automātiski tiek parādīts Tavā gada ienākumu deklarācijā, kas krietni atvieglo tās aizpildīšanu un arī samazina kļūdu iespējas, norādot izdevumus neatbilstošās ailītēs. Jāpiebilst, ka turpmāk būs palielināts limits attaisnoto izdevumu deklarēšanai  par izglītību un medicīnu. Iesniedzot deklarāciju nākamgad, par vienu gadu būs iespējams atgūt nodokļa tiesu no 600 eiro līdzšinējo 215 eiro vietā. Tātad 3 reizes lielāka motivācija čekus tomēr saglabāt un reizi gadā veltīt nedaudz laika deklarācijas aizpildīšanai!


 

Izmanto visas iespējas, kas ļauj atgūt nodokļa pārmaksu!

Lielākoties visi zina, ka pārmaksāto nodokļa tiesu iespējams atgūt par medicīnas un izglītības izdevumiem, kā arī veiktajiem uzkrājumiem 3.pensiju līmenī vai dzīvības apdrošināšanā ar līdzekļu uzkrāšanu. Tomēr ne vienam vien paslīd garām sekojošas iespējas:


• Attaisnotajos izdevumos 215 eiro ierobežojošā norma neattiecas uz zobārstniecības un plānoto operāciju izmaksām. Nodokļa tiesu var atgūt par pilnu izdevumu summu jau deklarācijas iesniegšanas gadā;


• Ja nestrādāji visus 12 mēnešus, pilnā apmērā netika piemērots gada neapliekamais minimums. Neizmantoto daļu par nestrādātajiem mēnešiem var atprasīt;

Reklāma
Reklāma


• Ja savlaicīgi nepiereģistrēji apgādājamo/-os, var atprasīt nodokļa tiesu par neizmantotajiem atvieglojumiem;


• Pie ārstniecības izdevumiem pieskaitāmi arī maksājumi par obligātās veselības apdrošināšanas polises iegādi;

• vecākiem noteikti jāatceras arī par iespēju atgūt daļu no izdevumiem par bērnu interešu izglītību.

 


Savā deklarācijā uzrādi arī ģimenes locekļu attaisnotos izdevumus,  ja viņi to nevar vai nevēlas darīt savās deklarācijās!

Ierasts, ka vecāki savā deklarācijā norāda arī attaisnotos izdevumus par saviem bērniem, taču šīs iespējas ir vēl plašākas. Ja vien gada laikā samaksātais Iedzīvotāju ienākuma nodoklis nav mazāks par atgūstamo summu, deklarācijā vari norādīt arī citu ģimenes locekļu attaisnotos izdevumus, piemēram, par vecākiem, vecvecākiem, laulāto, mazbērniem, nepilngadīgu brāli vai māsu, neatkarīgi no tā, vai viņi ir vai nav nodarbināti. Katrai norādītajai personai, par kuru tiek iesniegti attaisnotie izdevumi, pienākas atsevišķs 215 eiro limits. 

 


Pārliecinies, kādos gadījumos uz pārmaksātā nodokļa atmaksu nevar pretendēt!

Lai gan gada ienākumu deklarācijas aizpildīšana ir vienkārša un sniedz iespēju atgūt pat prāvas naudas summas, retu reizi pārmaksāto nodokļu atgūšanas prieks var iet arī secen.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa atgūšanu nevar pieprasīt, ja:


• Nav strādāts oficiāls algots darbs;


• Atvieglojumu summa bijusi tik liela, ka ienākuma nodoklis netika maksāts. Piemēram, pie 500 eiro lielas algas “uz papīra” un reģistrētiem diviem apgādājamiem nekāda nodokļa pārmaksa nemaz neveidojas, jo tas gluži vienkārši netiek maksāts; 


• Nav maksāta pilna iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme 23% apmērā (mikrouzņēmumu darbinieki, patentmaksas maksātāji u.c.).