PVD "zaļo iepirkumu" pārbaudēs šogad jau 80% gadījumu konstatējis pārkāpumus

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), pārbaudot "zaļā iepirkuma" prasību izpildi, gada pirmajos mēnešos konstatējis pārkāpumus 80% gadījumu. Piemēram, slēgts līgums ar Latvijas uzņēmumu par vietējās gaļas piegādi, lai gan realitātē piegādāta Polijas gaļa. 

Biedrība Latvijas lauksaimniecības, mežsaimniecības un zivsaimniecības kamera jau iepriekš paudusi, ka ikviens var pārdod nekvalitatīvu pārtiku zem “zaļās” izkārtnes, jo 2018. gadā PVD nav piešķirts finansējums minēto pasākumu pastiprinātai kontrolei.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Biedrība "Latvijas lauksaimniecības, mežsaimniecības un zivsaimniecības kamera" jau iepriekš paudusi, ka ikviens var pārdod nekvalitatīvu pārtiku zem “zaļās” izkārtnes, jo 2018. gadā PVD nav piešķirts finansējums minēto pasākumu pastiprinātai kontrolei.

Līdzīgi piemēri bijuši arī ar citām produktu grupām. Paši lauksaimnieki secina, ka nepieciešama lielāka atbildība par pārkāpumiem. Savukārt PVD aicina lielāku uzmanību šiem iepirkumiem pievērst arī pašām iestādēm, kā skolām un pašvaldībām.  
Šogad pagaidām pārbaudīti 9 piegādātāji un ēdinātāji, savukārt pērn kopumā zaļā iepirkuma pārbaudes bijušas vairāk nekā 20 uzņēmumiem, un neatbilstības konstatētas teju visos.  
“Neatbilstības saistītas ar vairākiem scenārijiem – ja “zaļā iepirkuma” līguma ietvaros uzņēmumam jāpiegādā noteikti produkti, tostarp bioloģiskie produkti vai zaļās karotītes produkti, reāli dzīvē piegādāti pavisam citi produkti,” pastāsta PVD speciālists Artis Melderis.

 

“Tostarp mēdz piegādāt citu valstu produktus, Polijas izcelsmes gaļu vietējās vietā, turklāt ar visu Latvijas produkta marķējumu. Sekas šiem pārkāpumiem dažos gadījumos bijis administratīvais sods pāris simtu eiro apmērā, kas ir lielākais iespējamais sods,” stāstīja Melderis.

Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas vadītājs Rūdolfs Kalvāns secina, ka skolu vadībai ir sarežģīti izsekot pārtikas izcelsmei, tas darāms pašvaldībā, kur pieejami visi līguma pavaddokumenti.

Ikviens var pārdod nekvalitatīvu pārtiku zem “zaļās” izkārtnes, jo 2018. gadā PVD nav piešķirts finansējums minēto pasākumu pastiprinātai kontrolei.

Tāpat skolu vadītāju pārstāvis neizslēdz, ka mazākos miestos arī nav lielas izvēles starp iespējamiem ēdinātājiem. Ņemot vērā lielo neatbilstību skaitu, arī Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes ģenerāldirektors Guntis Vilnītis secināja, ka pietrūkst stingrāku sodu komersantam vai zemniekam par zaļā iepirkuma noteikumu neievērošanu.
Vienlaikus viņš situāciju skaidro ar ražas problēmām dažādos lauksaimniecības sektoros, kas var liegt iespēju sagatavot solīto produkciju.

Reklāma
Reklāma

 

Biedrība "Latvijas lauksaimniecības, mežsaimniecības un zivsaimniecības kamera" jau iepriekš paudusi, ka ikviens var pārdod nekvalitatīvu pārtiku zem “zaļās” izkārtnes, jo 2018. gadā PVD nav piešķirts finansējums minēto pasākumu pastiprinātai kontrolei.

 

Avots: www.lsm.lv