Mammamuntetiem.lv turpina skaidrot, vai vecvecāki drīkst ņemt slimības lapu mazbērna saslimšanas gadījumā

Aizvadītajā nedēļā portāls Mammamuntetiem.lv informēja par kādu likuma normu, kas spēkā teju 20 gadus, proti, vecvecāki drīkst ņemt slimības lapu, lai būtu mājās ar saslimušo mazbērnu, kamēr vecāki dodas uz darbu. Ziņa lasītājos izraisīja lielu pārsteigumu un daudz jautājumu. Tādēļ turpinām skaidrot, kā šī norma darbojas praksē un ko darīt, ja ģimenes ārsts slimības lapu atsaka. 

Ja vecvecākam slimības lapa ir izrakstīta, tas nemaina faktu, ka, dodoties kopā ar bērnu pie speciālista, ir nepieciešama notariāli apstiprināta atļauja.

FOTO: Shutterstock.com

Ja vecvecākam slimības lapa ir izrakstīta, tas nemaina faktu, ka, dodoties kopā ar bērnu pie speciālista, ir nepieciešama notariāli apstiprināta atļauja.

Lasi ziņu "Ja bērns saslimis, slimības lapu var ņemt arī strādājoša vecmāmiņa"

Lasītāju bažas:

"Es absolūti neredzu tur, ka var ņemt "parasta vecmamma", nevis ar aizbildņa tiesībām! Kā to var pierādīt, piemēram? Vai tas ir vispār jāpierāda? (Dd, VSAA, vid...)"

 

"Sviests. Kā var iet tādas pretrunās. Vecvecāki uz savu mazbērnu var ņemt slimības lapu, bet pie ārsta aizvest nedrīkst tad vajag notāra apstiprinātu papīru. Man tas viss nelīmējas kopā. Vienā gadījumā ir iespējas pierādīt, ka tas ir mazbērns, otrā nevar."


"Ir bijuši gadījumi, kad bērnu, ja atnācis kopā ar vecvecākiem, nepieņēma ārsts!!!" 


"Visabsurdākais ir tas, ka situācijā, kad BKA esoša mamma nonāk slimnīcā un nevar rūpēties par savu bērnu, jo viņš ir vesels un ir mājās, bērna tēvam nav likumīgas iespējas palikt mājās pie bērna, jāņem atvaļinājums vai jāmāna visi, izliekoties par slimu."


"Nedod slimības lapu vecmammai, mēs tam izgājām cauri līdz Veselības un Labklājības ministrijai, tas ir tikai aizbildņiem vai ar bāriņtiesas lēmumu, dzīvē šī norma nedarbojas, uz parastu ģimeni neattiecas, tie ir īpaši gadījumi, kas dokumentāli jāpierāda. Tāda bija likuma pieņēmēju atbilde -slimības lapu nedrīkst rakstīt vecmammai, kas kopj slimu bērnu."


"Par tām zilajām lapām vispār ir absurds. Man ir meitiņa 2,6 gadi. Saslima uz mēnesi. Bet, kā izrādās, vecākiem tikai atmaksā pirmās 2 nedēļas. Ja būtu zinājis pēc pirmajām divām nedēļām būtu tēlojis, ka pats esmu slims. Dabūju paņemt ātro kredītu, lai izdzīvotu nākamo mēnesi. Lieliska mums tā valsts."


"Meli. Nedod vairs vecmāmiņai lapu, par ko biju nepatīkami pārsteigta jau labu laiku atpakaļ."

 

"Vecvecākiem izsniedz tikai tad, ja tie audzina bērnu. Ja to dara vecāki, tad vecākiem nav tiesiska pamata sagaidīt slimības lapu."

Reklāma
Reklāma

 

Lūdzām Labklājības ministriju skaidrot vairāk gan likuma normu, gan dažādās situācijas

Vai vecvecāki drīkst ņemt slimības lapu, lai koptu saslimušo mazbērnu?

Spēkā esošais normatīvais regulējums (Ministru kabineta 2001.gada 3.aprīļa noteikumu Nr.152 „Darbnespējas lapu izsniegšanas un anulēšanas kārtība” 7.punkts) paredz iespēju, ka darbnespējas lapu līdz 14 gadu veca slima bērna kopšanai izsniedz arī personai, kura audzina bērnu (vienam no vecākiem, vecvecākiem, audžuvecākiem, aizbildnim vai citai personai, kura saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu kopj un audzina bērnu), ja minētā persona sakarā ar slima bērna kopšanu nevar ierasties darbā un tādējādi zaudē darbā gūstamos ienākumus. Nosacījums par bāriņtiesas lēmumu šajā kontekstā attiecas uz „citu personu”, ne vecvecāku. Tātad darbnespējas lapa var tiks izsniegta arī bērna vecvecākam, neatkarīgi no tā, ka ģimenē bērnu audzina gan mamma, gan tētis. 

 

Par cik dienām pienākas slimības pabalsts?

Likuma „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 13. panta otrajā daļā noteikts, ka līdz 14 gadus veca slima bērna kopšanai slimības pabalstu piešķir un izmaksā par laiku no darba nespējas pirmās dienas līdz darba nespējas 21.dienai. Par laiku līdz darba nespējas 14.dienai pabalstu izmaksā, ja bērns kopts mājās, par laiku līdz darba nespējas 21.dienai pabalstu izmaksā, ja bērns kopts arī stacionārā.

 

Ko darīt, ja ģimenes ārsts atsaka slimības lapu?
Situācijā, ja ģimenes ārsts atsaka darbnespējas lapas izsniegšanu bērna vecvecākam, būtu atkārtoti šī situācija jāpārrunā ar ārstu (norādot uz likumdošanā paredzētajām tiesībām vai aicinot ārstu konsultēties Veselības inspekcijā). Ja darbnespējas lapa tomēr tiek atteikta, persona var vērsties Veselības inspekcijā ar oficiālu iesniegumu.
Minētajā jautājumā Labklājības ministrija sazinājās arī ar Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas pārstāvi, kura apstiprināja, ka slima bērna (vecumā līdz 14 gadiem) kopšanas gadījumā, ja pie ģimenes ārsta vēršas bērna vecvecāks, ārsts darbnespējas lapu izsniedz, paļaujoties un pieņemot, ka bērna vecāki slimā bērna kopšanu un aprūpi ir uzticējuši vecvecākam. Vienlaikus jāņem vērā, ka ģimenes ārsts ir atbildīgs par to, lai darbnespējas lapas tiktu izsniegtas pamatoti, un šaubu gadījumā var sazināties arī ar bērna vecākiem.

Ģimenes portālam Mammamuntetiem.lv kāda pediatre pastāstīja, ka jaunajā E-veselības sistēmā tehniski ir iespējams izrakstīt slimības lapu vecvecākam, taču tas neatrisina faktu, ka sistēmā nav redzama radniecība. Ja vecvecākam slimības lapa ir izrakstīta, tas nemaina faktu, ka, dodoties kopā ar bērnu pie speciālista, ir nepieciešama notariāli apstiprināta atļauja. 

 

LASI ARĪ: Vērtēs iespēju vairākās darbavietās strādājošiem paņemt slimības lapu tikai vienā no darbavietām