Kas jāzina strādājošajiem 2018. gadā – ko valsts atvilks un ko atdos atpakaļ?

Valsts ieņēmumu dienests atgādina, ka no 2018. gada 1. janvāra vairākas būtiskas izmaiņas skar arī strādājošos. Mainās ne tikai minimālās algas apmērs, bet arī tas, kā tiek aprēķināti algas nodokļi – iedzīvotāju ienākuma nodoklis un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī iespējas atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli par attaisnotajiem izdevumiem.

FOTO: Shutterstock.com

 

Algas, nodokļi un atvieglojumi
• Minimālā mēneša darba alga – 430 eiro.

• Paaugstināts neapliekamais minimums pensionāriem – 250 eiro.

• Daudziem ir jāmaksā mazāks iedzīvotāju ienākuma nodoklis, jo ir ieviesta pro­gresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme. Gada ienākumiem līdz 20 004 eiro tiek piemērota 20% iedzīvotāju ienākuma likme (līdzšinējo 23% vietā), bet ienākumu daļai no 20 004 līdz 55 000 eiro tiek piemērota 23% likme, un tikai tai ienākumu daļai, kas pārsniedz 55 000 eiro, tiek piemērota 31,4% likme.

• Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likme tiek palielināta par 1 procentpunktu (0,5% darba devējam un 0,5% darbiniekam). Šie ienākumi tiks novirzīti pamatbudžetā veselības aprūpes finansēšanai. Sociālo iemaksu likme šogad būs 35,09%, no kuriem 24,09% maksā darba devējs un 11% – darbinieks.

• Tiek celts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamais diferencētais neapliekamais minimums (līdz 200 eiro). Algām līdz 440 eiro mēnesī (pirms nodokļu nomaksas) neapliekamo minimumu piemēros pilnā apmērā, ienākumiem no 440 līdz 1000 eiro neapliekamais minimums pakāpeniski samazināsies, un, ja ienākumi būs virs 1000 eiro, tas netiks piemērots vispār.

• Tiek paaugstināts nodokļa atvieglojums par apgādībā esošu personu (līdz 200 eiro mēnesī). No 2018. gada 1. jūlija iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājiem papildus jau esošajiem nodokļu atvieglojumiem būs iespēja saņemt atvieglojumus arī par nestrādājošu laulāto, kura apgādībā ir viens vai vairāki bērni atkarībā no tā, kāds ir bērna vecums un vai viņš turpina izglītības iegūšanu.


Attaisnotie izdevumi
Arī šogad visiem iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājiem, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, būs iespēja atgūt daļu no samaksātā nodokļa par izglītību, ārstniecību, iemaksām pensiju fondos un citiem attaisnotajiem izdevumiem. Galvenās izmaiņas saistītas ar summas apjomu, no kura varēs atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli, taču tas faktiski sāks darboties tikai no 2019. gada, iesniedzot gada ienākumu dekla­rāciju par 2018. gadu.

Reklāma
Reklāma


Nākamgad, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju un čekus par šā gada attaisnotajiem izdevumiem, persona varēs saņemt atpakaļ samaksāto nodokli par to attaisnoto izdevumu summu, kas nepārsniedz 50% no viņa gada apliekamajiem ienākumiem, bet ne vairāk kā 600 eiro par sevi un katru ģimenes locekli. Iemaksas privātajos pensiju fondos un apdrošināšanas prēmiju maksājumus varēs iekļaut attaisnotajos izdevumos tik lielā apjomā, lai tie kopā nepārsniedz 10% no nodokļa maksātāja ar nodokli apliekamā ienākuma, bet ne vairāk kā 4000 eiro gadā.


Dzīvības apdrošināšanas līgumiem (ar līdzekļu uzkrāšanu) tiks mainīti arī piemērošanas nosacījumi, pagarinot to periodu līdz 10 gadiem un nodrošinot apdrošināšanas prēmiju maksājumu regularitāti, vienlaikus nosakot pārejas noteikumus uz jau noslēgtajiem dzīvības apdrošināšanas līgumiem. Taču vēl šogad, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju par 2017., 2016. vai 2015. gadu, būs spēkā pagājušā gada nosacījumi.


UZZIŅA
Plašāka informācija par to, kā nodokļu reforma ietekmēs dažādas iedzīvotāju grupas, pieejama VID tīmekļa vietnē: www.vid.gov.lv, sadaļās Privātpersonām un Uzņēmējiem (Kā mani ietekmēs nodokļu reforma?).

 

 

Avots: