E-darbnespējas lapas un e-receptes no 2018. gada

Pavisam drīz beigsies uz gadu atliktais obligātais termiņš jeb pārejas periods diviem e-veselības pakalpojumiem. No 2018. gada 1. janvāra darbnespējas lapas un receptes valsts kompensējamiem medikamentiem pacienti saņems elektroniskā veidā.

FOTO: Shutterstock.com

Darbnespējas lapu izrakstīšana no 1. janvāra būs tikai un vienīgi elektroniskā veidā un tas attieksies arī uz valsts kompensējamo medikamentu receptēm, kas izrakstāmas elektroniski. Ikviens iedzīvotājs var e-veselības sistēmā apskatīties datus, kas par viņu jau ir pieejami. 
 

Svarīgi pacientam un naudai
E-veselības sistēmā tiek uzglabāti dati par katru no mums. Tātad jebkurā gadījumā, kad ir nepieciešams, mediķi var sistēmai pieslēgties un iegūt tos datus, kas konkrētā situācijā ir akūti nepieciešami pacientam, – būtību formulēja apakškomisijas vadītājs Romualds Ražuks. Un viņa vaicājums bija: "Tātad, ja cilvēks no Rīgas aizbrauc uz Aizputi, tur viņam ir problēmas ar veselību, ārsti tur var atvērt šo portālu un pārliecināties, ar ko viņš ir slimojis, kādus medikamentus viņš lieto, kādi ir bijuši izmeklējumi, kādas diagnozes?"

Kā skaidroja VM valsts sekretāra vietniece  E. Pole, pašreiz tā visa vēl nav, bet pakāpeniski, ievadot datus, veicot izmeklējumus un ārstu pierakstus, informācija krāsies un papildināsies.

Kā skaidroja Nacionālā veselības dienesta (NVD) direktora vietniece informācijas un komunikāciju tehnoloģiju jautājumos Linda Freimane, ja būs kādi gadījumi, kad ārsts, piemēram, mājas vizītēs izrakstīs  receptes papīra formā, tad aptieka tās elektronizēs, ievadīs sistēmā.

Savukārt, ja darbnespējas lapu nevarēs uzrakstīt elektroniski, ārstam tā būs jāievada sistēmā pēc tam, kad sistēma atsāks strādāt.
 

Atbalsts gan pa tālruni, gan e-pastu
E-veselības portālā (https://www.eveseliba.gov.lv/) ir pieejamas instrukcijas un video pamācības e-veselības lietošanā. Darbojas tālruņa līnijas ārstniecības personām un farmaceitiem.

Nacionālais veselības dienests aicina iedzīvotājus un speciālistus jautājumu gadījumā sazināties ar E-veselības atbalsta dienestu.

Atbalsta dienesta mērķis ir sniegt visa veida informatīvo atbalstu E-veselības lietotājiem, nodrošinot atbildes uz interesējošiem un neskaidriem jautājumiem, tostarp tehnisku sarežģījumu gadījumā. Ārstniecības personas un farmaceiti ir aicināti zvanīt pa tālruni – 67803301, iedzīvotāji – 67803300. Jautājumus iespējams uzdot arī e-pasta vēstules formā, rakstot uz atbalsts@eveseliba.gov.lv. Atbalsta dienests darbojas katru dienu no plkst. 8.00 līdz plkst. 20.00.

Ja ar Atbalsta dienestu nepieciešams konsultēties ārpus norādītā darba laika, arī tad var rakstīt uz iepriekš norādīto e-pasta adresi. Dienesta speciālisti sazināsies un sniegs palīdzību, tiklīdz atsāksies darba laiks.


Iedzīvotāji visbiežāk interesējas, kā pieprasīt pabalstu par darbnespējas lapu B, kā varēs iegādāties e-receptes zāles aptiekā un vai pacienta vietā to varēs izdarīt radinieks. Iedzīvotājiem ir aktuāli noskaidrot, kā e-darbnespējas lapu saņems darba devējs (pēc e-darbnespējas lapas noslēgšanas darba devējs to otrā dienā redz savā VID EDS profilā). Ar atbildēm uz iedzīvotāju biežāk uzdotajiem jautājumiem iespējams iepazīties E-veselības portālā.

Reklāma
Reklāma


Piemēram, ir jautājums: Kāpēc E-veselības sistēmā nav redzami mani medicīniskie dati?
Un atbilde: E-veselības sistēmā ir redzami tikai tie medicīniskie dati, kurus tajā ievadījušas ārstniecības personas, līdz ar to šī informācija sistēmā uzkrājas pakāpeniski. Tā būs redzama, tiklīdz pacients saņems pirmo e-darbnespējas lapu, e-recepti vai, piemēram, ārsts ievadīs sistēmā pacienta vizuālās diagnostikas izmeklējuma rezultātu. Jo aktīvāk ārsti lietos E-veselību, jo vairāk informācijas tajā uzkrāsies. Pacientu vēsturisko medicīnas datu ievade ārstiem nav obligāta, tomēr to var darīt brīvprātīgi, izvērtējot nepieciešamību.

Atbalsta dienesta tālrunis nav paaugstinātas maksas. Zvanot no fiksētā tālruņa vai mobilā tālruņa, zvanītājs maksā atbilstoši sava operatora noteiktajam tarifam.

Skaidrojošu informāciju par e-darbnespējas lapu un VSAA pabalsta pieprasīšanu varat izlasīt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā. 

 

 



Pilnu rakstu lasiet šeit

  •