Aicina izlocīt papīra taureņus priekšlaikus dzimušu bērniņu un viņu ģimeņu atbalstam

Ziemassvētku gaidīšanas laikā un tuvojoties mūsu valsts simtgadei, labdarības kampaņas “Dod spēku vismazākajam” rīkotāji aicina visus Latvijas iedzīvotājus un organizācijas atbalstīt priekšlaikus dzimušus bērniņus un viņu ģimenes, izveidojot simboliskus origami taureņus.

Inga Akmentiņa - Smildziņa, vecāku organizācijas Mammāmuntētiem.lv vadītāja, dūla un trīs bērnu māmiņa ar ģimeni

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Inga Akmentiņa - Smildziņa, vecāku organizācijas Mammāmuntētiem.lv vadītāja, dūla un trīs bērnu māmiņa ar ģimeni

Taurenis ir kampaņas “Dod spēku vismazākajam” simbols un atgādinājums par rūpēm un labajām domām, ko sūtām vistrauslākajiem mūsu vidū – priekšlaikus dzimušajiem bērniņiem un viņu vecākiem. Lai arī ziedojumu kampaņas virsmērķis ir pirmās mātes piena bankas izveide Latvijā, tas iet roku rokā ar emocionālo atbalstu un līdzās būšanu. Izlocītos taureņus aicina izvietot apkārtējā vidē: mājās pie loga, darba vietā, skolā, kafejnīcā vai kādā citā sabiedriskā vietā un to fotogrāfijas publicēt arī sociālajos tīklus, izmantojot tēmturi #DodSpēkuVismazākajam.  


Savu atbalstu ar pašu rokām izgatavotu taurenīti paudušas sabiedrībā iemīļotas personas un bērnu vecāki. Inga Akmentiņa - Smildziņa, vecāku organizācijas Mammāmuntētiem.lv vadītāja, dūla un trīs bērnu māmiņa stāsta par savu pieredzi: “Kā dūla esmu saskārusies ar ģimenēm, kuru mazulītis pasaulē nācis pasaulē priekšlaicīgi. Šādam bērniņam nepieciešama īpaša aprūpe un mātes piens, lai izdzīvotu un augtu veselam. Tomēr dienas un naktis, kas pavadītas cīņā par bērna veselību un pat dzīvību, ir ļoti grūtas ne vien bērnam, bet arī vecākiem. Tāpēc ne mazāk svarīgs ir arī priekšlaikus dzimušā bērniņa vecākiem sniegtais emocionālais atbalsts un sajūta, ka viņi nav vieni cīņā par savu bērniņu. Labdarības akcija "Dod spēku vismazākajiem" ir brīnišķīgs veids, kā ikvienam iesaistīties un parādīt rūpes par šiem bērniem - trauslajiem taurenīšiem - un viņu vecākiem. Nākamgad mēs visi atzīmēsim Latvijas simtgadi, kas ir liels un simbolisks notikums. Es ticu, ka to svinēsim arī ar mātes piena bankas izveidi, kas ir pirmās nepieciešamība un pat dzīvības pamats tik daudzām ģimenēm mūsu vidū.”


Līdzcilvēku atbalsta nozīmi uzsver arī jaunā māmiņa un LNT ētera personība Rūta Dvinska: “Tagad, kad man pašai ir bērniņš, saprotu, cik svarīgi apzināties, ka neesi viens ar savām domām. Saka jau, ka tikai vecāki paši jūt, kā ir labāk bērniņam. Lai arī es pati personīgi neesmu saskārusies ar problēmām, kas skar priekšlaikus dzimušu bērniņu ģimenes, es zinu, ka arī veseli bērni sagādā rūpes. Tādēļ atbalsts, ko sajūti no citiem, ļoti palīdz. Ne fiziski, bet emocionāli. Palīdz tas, ka apzinies –  ir kāds, kas par tevi domā, mēģina iejusties tavā situācijā. Atliek ļoti, ļoti cerēt, ka tā būs. Ir skaidrs, ka ne visi cilvēki izprot, cik ārkārtīgi svarīgs ir mātes piens. Un šādas akcijas izglīto sabiedrību, tā kļūst veselīgāka.
Pirms bērna piedzimšanas man šī tēma arī bija sveša. Bet tagad es zinu, ka mātes piens ir 100 reizes vērtīgāks par naftu, jo pati esmu par mātes pienu, par barošanu ar krūti, par to, cik bērniem tas ir svarīgi. Arī es savulaik pati sev veidoju savu mātes piena banku, un bija cilvēki, to vidū arī māmiņas, kas nezināja, ko šāda piena banka nozīmē. Domāju, ka tādu terminu pati esmu izgudrojusi. Taču tagad, piemēram, apmeklējot pārtikas veikalus, es redzu akcijas informāciju, un tur ir šis nosaukums – mātes piena banka! Un cilvēki redzēs, ka tas ir oficiāls termins, tas pamazām paliks atmiņā, un viņi sāks to atpazīt un labāk izprast. Tādēļ gribas cerēt un ticēt, ka, kopīgi par to runājot, viss izdosies.”

Reklāma
Reklāma


Akcijai pievienojušies un savus tauriņus izlocījuši arī futbola skolas “Metta” sportisti kopā ar ģimenēm: ”Ģimene ir viena no mūsu pamatvērtībām, tāpēc pievienojamies labdarības kampaņai "Dod spēku vismazākajam!", lai palīdzētu priekšlaikus dzimušajiem bērniņiem augt stipriem un veseliem. Lai arī šobrīd trausli un īpaši sargājami, tomēr ar līdzcilvēku atbalstu viņi nākotnē paveiks lielas lietas. Tie ir mūsu topošie sportisti, arī mazie futbolisti un futbolistes, kuri, iespējams, nesīs Latvijas vārdu pasaulē nākamajās desmitgadēs. Mēs ticam, ka kopīgiem spēkiem mums izdosies un Latvija savu simtgadi sagaidīs ar svarīgo spēka avotu vismazākajiem – pirmo mātes piena banku. Aicinām ikvienu iesaistīties un atbalstīt, jo līdz uzvarai atlicis pavisam nedaudz!”.


Video padoms, kā izlocīt savu taurenīti. 



Vairāk informācijas par iespējam atbalstīt Latvijas vismazākos bērniņus un Latvijā pirmās mātes piena bankas izveidi: https://www.aptaclub.lv/lv/dod-speku-vismazakajam. Kampaņu “Dod spēku vismazākajam!” īsteno Latvijas Neonatologu biedrība sadarbībā ar uzņēmumiem Nutricia un Rimi, kā arī Bērnu slimnīcas fondu un priekšlaikus dzimušo bērnu vecāku organizāciju Esmu klāt!.