Tikai puse no vecākiem runā ar bērniem par seksuālu pāridarījumu riskiem

23. novembrī, Eiropas dienā bērnu aizsardzībai no seksuālas vardarbības – nodibinājums “Centrs Dardedze” publiskoja jaunas aptaujas datus, kas liecina: par izvairīšanos no seksuālu pāridarījumu riskiem ar saviem bērniem runā tikai 51% vecāku. 

Seksuāls pāridarījums ir arī visgrūtāk atklājamais noziegumu veids, jo bērns pats parasti nevēršas pret savu pāridarītāju.

FOTO: Shutterstock.com

Seksuāls pāridarījums ir arī visgrūtāk atklājamais noziegumu veids, jo bērns pats parasti nevēršas pret savu pāridarītāju.

Noziegumu statistika liecina, ka 80-90% gadījumu pāridarītājs ir bērnam pazīstams cilvēks – ģimenes loceklis, draugs, paziņa, taču vecāki ar bērniem visvairāk runā par riskiem saskarsmē ar svešiniekiem – piemēram, brīdinot nesarunāties uz ielas, nelaist mājās vai neņemt saldumus. Lai gan strauji pieaug seksuālas vardarbības riski interneta vidē, par tiem ar saviem bērniem runā vien 46% vecāku.

 

Plašākais no Latvijā veiktajiem pētījumiem uzrādīja, ka mūsu valstī seksuālu vardarbību ir piedzīvojuši 10,3% bērnu, taču būtiski apzināties, ka nereti bērni par piedzīvoto izstāsta tikai pēc daudziem gadiem vai to neatklāj vispār. 



“Vecāki nevar vienmēr būt blakus savam bērnam, taču arī ikdienišķas sarunas par personisko drošību attiecībās ar citiem cilvēkiem var bērnu pasargāt. Turklāt sarunai nav jābūt biedējošai. Piemēram, pirmsskolniekam varam mācīt ieklausīties savās sajūtās un pastāstīt tuviniekiem, ja saskarsme ar kādu cilvēku – vienalga, svešu vai pazīstamu - bērnu satrauc. Mēs varam mācīt bērnam, kas ir viņa intīmās vietiņas, kā atšķirt labu un sliktu pieskārienu, labu un sliktu noslēpumu,” skaidro organizācijas “Centrs Dardedze” prevencijas daļas vadītāja Agnese Sladzevska. “Turklāt arī pašiem pieaugušajiem jāmācās izturēties pret bērna ķermeni ar cieņu: ja pieaugušais grib bērnu mīļot, bērns drīkst pateikt “Nē”. Tādējādi bērns mācās, ka citi cilvēki nedrīkst darīt ar viņa ķermeni visu, ko vēlas.”

Reklāma
Reklāma


Pēc Valsts policijas datiem, bērni visbiežāk cieš tieši no noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību – 2017. gada pirmajā pusgadā tie veidoja 28,5% no noziegumiem, kuros cietuši bērni. Tajā pašā laikā seksuāls pāridarījums ir arī visgrūtāk atklājamais noziegumu veids, jo bērns pats parasti nevēršas pret savu pāridarītāju.


Dzimumnoziegumiem ir raksturīga noslēpumainība, manipulēšana ar bērnu draudot vai uzpērkot, turpretī miesasbojājumi tiek izdarīti reti. Jāatgādina, ka seksuāls pāridarījums pret bērnu ir ne vien izvarošana, bērna intīmo ķermeņa daļu aizskaršana vai bērna piespiešana aizskart pieaugušā intīmās ķermeņa daļas, bet arī bērna piespiešana atkailināties, atkailināšanās bērna priekšā ar mērķi gūt uzbudinājumu, pornogrāfisku materiālu rādīšana bērnam un seksuāla rakstura video un foto attēlu izplatīšana, kur redzams bērns.

Plašākais no Latvijā veiktajiem pētījumiem (2011.g.) uzrādīja, ka mūsu valstī seksuālu vardarbību ir piedzīvojuši 10,3% bērnu, taču būtiski apzināties, ka nereti bērni par piedzīvoto izstāsta tikai pēc daudziem gadiem vai to neatklāj vispār. Lai efektīvāk veiktu dzimumnoziegumu atklāšanu, šogad “Centrs Dardedze” ar Tieslietu ministrijas un Labklājības ministrijas atbalstu īsteno pilotprojektu “Bērna māja”, kas paredz gan saudzīgāku pieeju dzimumnoziegumos cietušo bērnu nopratināšanā, gan arī operatīvu un bērna interesēs balstītu starpinstitucionālo sadarbību. Dzimumnoziegumu gadījumā savlaicīgai un kvalitatīvai liecības iegūšanai ir ļoti liela nozīme, lai liecību būtu iespējams izmantot tiesā un bērns saņemtu nepieciešamo palīdzību.
 

Materiāli sarunai ar pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem pieejami mājaslapā www.dzimba.lv.