Nākamā gada svarīgākie jaunumi ģimenēm INFOGRAFIKĀS: pabalsti, atbalsts mājokļu iegādei un citas aktualitātes

Saeima ceturtdien, 23.novembrī, galīgajā lasījumā pieņēma 2018.gada valsts budžeta likumu, kā arī ar budžetu saistītus grozījumus 26 likumos un divus jaunus likumus. 

Nākamgad sola mazliet vairāk naudas visām ģimenēm.

FOTO: Shutterstock.com

Nākamgad sola mazliet vairāk naudas visām ģimenēm.

Lielāki pabalsti ģimenēm
Būtisks finansējuma palielinājums paredzēts demogrāfijas pasākumiem. Vecāki pie ģimenes valsts pabalsta katru mēnesi saņems piemaksu, un par diviem bērniem tie būs 10 eiro, par trim bērniem – 66 eiro, par četriem bērniem - 116 eiro, par piekto un katru nākamo bērnu par 50 eiro vairāk. 

Ģimenes valsts pabalsts nākamgad paliks līdzšinējā apmērā, un to vecāki saņems arī par bērniem līdz 20 gadu vecumam (ieskaitot), ja viņi turpina mācīties, kā arī par bērniem, kuri mācās profesionālajā skolā, kaut arī viņi saņem stipendiju. Lielāka atlīdzība būs arī par adoptējamā bērna aprūpi un audžuģimenes pienākumu pildīšanu, savukārt pabalsts audžuģimeņu bērnu uzturam būs vismaz divu minimālo uzturlīdzekļu apmērā par katru bērnu. 

 

Lielāks atbalsts audžuģimenēm
Finansējumu plānots piešķirt specializēto audžuģimeņu atbalstam un reģionālo atbalsta centru izveidošanai, kā arī Audžuģimeņu reģistra ieviešanai, kas ļautu paātrināt ārpusģimenes aprūpē esoša bērna nonākšanu audžuģimenē, nevis bērnu aprūpes iestādē. 

 

Reklāma
Reklāma

Atbalsts mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem
Papildu finansējums paredzēts, lai paplašinātu valsts atbalsta programmas mājokļa iegādei garantiju saņēmēju loku. Pieteikties galvojumam turpmāk varēs ģimenes, kuru apgādībā ir bērns līdz 24 gadu vecumam, kā arī personas ar vidējo profesionālo vai augstāko izglītību vecumā līdz 35 gadiem. Līdz šim uz valsts garantiju hipotekārajam kredītam mājokļa iegādei varēja pretendēt personas, kuru apgādībā ir vismaz viens nepilngadīgs bērns. Nākamgad hipotekārajam aizdevumam plānots izsniegt ap pieciem tūkstošiem valsts garantiju.

 

Palielinās uzturlīdzekļu apjoms
No nākamā gada palielināts arī minimālo uzturlīdzekļu apmērs bērniem. Noteikts, ka līdz septiņu gadu vecumam katru mēnesi bērnam jānodrošina uzturlīdzekļi 98,90 eiro, bet bērniem no septiņiem līdz 18 gadiem – 118,25 eiro apmērā. Iepriekš šī summa bija attiecīgi 95 eiro un 114 eiro. Noteikts, ka uzturlīdzekļi bērnam jāmaksā līdz 21 gada vecumam, ja jaunietis turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību Latvijā.