Divgadīgais mazulis, kurš paņēma vecāku narkotikas, ģimenei atņemts

Pagājušā nedēļā metadonu iedzērušā divgadīgā zēna vecākiem Rīgas bāriņtiesa pārtraukusi aizgādības tiesības, informēja bāriņtiesas pārstāve Linda Veržbicka.

Foto no Kasjauns.lv arhīva

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no Kasjauns.lv arhīva

Zēns, kurš pagājušā nedēļā tika nogādāts slimnīcā pēc saindēšanās ar vecākiem domāto metadonu, šodien izrakstīts no slimnīcas. Viņa veselības stāvoklis ir uzlabojies un tiek novērtēts kā stabils. Rīgas bāriņtiesas darbinieki bērnu nogādājuši drošos apstākļos, krīzes centrā. Pašreiz bāriņtiesai nav izdevies atrast radinieku, kurš būtu spējīgs par bērnu parūpēties, taču bāriņtiesa turpina veikt radinieku apzināšanu.

Rīgas bāriņtiesas loceklis, pamatojoties uz saņemto informāciju no Valsts policijas un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas, vienpersoniski pieņēma lēmumu pārtraukt aizgādības tiesības bērna vecākiem.

Bāriņtiesu likumā ir noteikts, ka bāriņtiesai ne vēlāk kā 15 dienu laikā pēc vienpersoniska lēmuma pieņemšanas jāsasauc sēdi, lai koleģiāli lemtu par pārtraukto aizgādības tiesību iespējamo atjaunošanu vecākiem. Attiecībā uz šo ģimeni bāriņtiesas sēde ir nozīmēta nākamās nedēļas beigās.


Jau ziņots, ka piektdien, 18.augustā, policija saņēma informāciju no Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta par to, ka kādā dzīvoklī Rīgā konstatēts, iespējams, ar metadonu saindējies mazgadīgs bērns. Viņam tika konstatēta klīniskā nāve, taču pēc veiksmīgas reanimācijas bērns smagā stāvoklī tika nogādāts slimnīcā. Mediķu palīdzību bija izsaukuši bērna vecāki.

Jau tajā pašā dienā policija aizturēja bērna vecākus - 1978.gada dzimušo bērna tēvu un 1979.gadā dzimušo bērna māti, kuri jau iepriekš bija nonākuši policijas redzeslokā par narkotiku lietošanu un zādzībām. Pēc tam tiesa piemēroja abiem vecākiem apcietinājumu.

Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka aizturētās personas ārstējušās no narkotiku atkarības, tāpēc viņiem bijusi nozīmēta metadona programma. Pēc sākotnējās informācijas, vecāki viegli pieejamā vietā bija atstājuši pudeli ar stipro medikamentu. Naktī, kad abi vecāki gulēja, bērns bija atradis pudeli ar metadonu un izdzēris tās saturu. Bērna māte, izdzirdot, ka bērns sāka dīvaini elpot, pamodināja bērna tēvu, kurš ieraugot, ka bērns kļuvis pavisam bāls, sācis bērnam mākslīgo elpināšanu un izsaucis mediķus.

Reklāma
Reklāma

Policijā sākts kriminālprocess par tādas personas apzinātu atstāšanu bez palīdzības, kura atrodas dzīvībai vai veselībai bīstamā stāvoklī un kurai nav iespējas saglabāt sevi mazgadības dēļ. Par šādu noziegumu soda ar brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu.

 

Avots: www.kasjauns.lv