Ceturtā daļa noziegumu pret bērniem saistīti ar seksuālu vardarbību

Latvijā seksuālā vardarbība ir izplatītākais nozieguma veids pret bērniem, atzīst centra "Dardedze" psiholoģe Inese Sadauska.

Taps īpašas mājas, kurās cietušie bērni varēs justies droši un izstāstīt par notikušo.

FOTO: Shutterstock.com

Taps īpašas mājas, kurās cietušie bērni varēs justies droši un izstāstīt par notikušo.

26% no reģistrētajiem kriminālnoziegumiem pret bērniem ir saistīti tieši ar seksuālu vardarbību. Pirms trīs gadiem šis rādītājs gan esot pārsniedzis 40%. Tas norāda, ka situācija ir uzlabojusies, atzina Sadauska.


Psiholoģe skaidroja, ka lielākajā daļā gadījumu varmāka ir bērnam tuvs, nevis svešs cilvēks. Līdz ar to bērni bieži nestāsta par seksuālās vardarbības gadījumiem. Neraugoties uz to, krimināllietās par varmācību pret bērniem joprojām trūkst pierādījumu, lai panāktu, ka varmāku sauc pie atbildības, tādēļ ir ļoti svarīgi iegūt pēc iespējas pilnīgāku bērna liecību.


Lai būtu iespējams iegūt kvalitatīvas bērnu liecības un veicināt krimināllietu izmeklēšanu efektivitāti, 12 valsts institūcijas ir sākušas pilotprojektu "Bērna māja". "Māja apvieno dažādus speciālistus "zem viena jumta". Mājas psihologs vienā intervijā var iegūt un ierakstīt pirmo un vienīgo nepieciešamo bērna nopratināšanu. Tas mazina nepieciešamību bērnam katrā valsts iestādē atkārtot savu stāstu,'' sacīja Sadauska, uzsverot, ka, vairākkārtīgi atkārtojoties, bērna liecībā var parādīties pretrunas vai atšķirības. Tāpat stāsta atkārtošana bērnam rada papildu pārdzīvojumu.


Pašreizējais pilotprojekta finansējums ir 48 000 eiro no Tiesu administrācijas iepirkuma un Labklājības ministrijas (LM) budžeta.

Tā laikā līdz šī gada beigām paredzēts nopratināt ne mazāk kā 20 bērnus no Rīgas un reģiona. Tāpat plānots, ka projekts var palīdzēt arī bērniem, kas cietuši ne tikai no seksuālās, bet arī citu veidu vardarbības. Laika gaitā LM plāno izveidot no piecām līdz desmit reģionālajām "Bērnu mājām".

Reklāma
Reklāma