Pirmoreiz sanāca, otreiz nesanāk. "Auglības dienās" bez maksas konsultēs par otrreizējo neauglību un atlikto grūtniecību

Vieni no biežāk sastopamajiem neauglības iemesliem sievietēm un vīriešiem dzīves pilnbriedā jeb cilvēkiem pēc 30 gadu vecuma ir atliktā grūtniecība un otrreizējā neauglība. Tas saistīts ar bioloģiskās novecošanas procesiem, kā arī dažādām hroniskām – nereti ar ginekoloģiju un uroloģiju pat nesaistītām - slimībām, kas ietekmē auglības veselību un noved pie neauglības iestāšanās. 

Neauglība nozīmē, ka pārim vecumā līdz 35 gadiem 12 mēnešu laikā neizdodas ieņemt bērnu, bet pārim, kurā sieviete ir vecumā virs 35 gadiem, tas neizdodas 6 mēnešu laikā.

FOTO: Shutterstock.com

Neauglība nozīmē, ka pārim vecumā līdz 35 gadiem 12 mēnešu laikā neizdodas ieņemt bērnu, bet pārim, kurā sieviete ir vecumā virs 35 gadiem, tas neizdodas 6 mēnešu laikā.

“Ļoti bieži pie ārsta pēc palīdzības vēršas sievietes un pāri pēc 30 gadu vecuma, kuri nespēj ieņemt bērniņu. Vairums pacientu nezina, ka auglības veselība līdz ar gadiem mēdz mainīties, un dzīvesveids, uzturs, dažādi ikdienas paradumi, kā arī dažādas hroniskas slimības var novest pie neauglības. Turklāt sievietēm, papildus minētajam, liels riska faktors ir laiks - ja veselai sievietei 20 gados ir aptuveni 10% iespējas palikt stāvoklī mēneša laikā, tad tuvojoties 40, šīs iespējas vairs ir tikai ap 2% un pat vēl mazāk. Tajā pašā laikā mūsdienās medicīna ir strauji attīstījusies, un pastāv dažādas starptautiski atzītas diagnostikas un ārstēšanas metodes sava “bioloģiskā pulksteņa” kontrolei, lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem, kā arī metodes auglības veselības saglabāšanai un neauglības ārstēšanai,” stāsta Auglības klīnikas MAMA RĪGA reproduktoloģe Viktorija Zaļetova. 
 

Neauglība var attīstīties dzīves laikā un var būt saistīta gan ar sievietes bioloģisko novecošanu, gan ar pāra hroniskām slimībām, kas ietekmē kā sievietes, tā vīrieša dzimumšūnu veselību

Atliktā grūtniecība nozīmē bērna dzemdēšanas atlikšanu no jaunības gadiem uz vēlāku laiku. Daudzas sievietes dzīvo ar pārliecību, ka 30 gadi vēl neko nenozīmē, ka šajā vecumā dzīve tikai tā pa īstam sākas un iespējas ieņemt un dzemdēt bērnu ir tādas pašas kā 20 gados, ka bērnu varēs laist pasaulē arī vēlāk – 35 vai 40 gados.


Diemžēl situācija nav tik vienkārša kā izskatās: sievietei pēc 30 gadu vecuma sasniegšanas organisms sāk bioloģiski novecot, tostarp noveco sievietes dzimumšūnas – strauji mazinās dzimumšūnu skaits, arvien biežāk parādās tā saucamie “tukšie cikli”, kuros nenotiek olšūnas nobriešana un līdz ar to nav iespējams palikt stāvoklī, pieaug nekvalitatīvu olšūnu skaits (ja dzimumšūnai ir attīstības anomālijas, tad, saskaņā ar dabas likumiem, pat ja grūtniecība iestājas, notiek grūtniecības pārtraukšanās agrīnā laikā). Jāuzsver, ka faktam, cik labi sieviete jūtas un izskatās, šajā gadījumā nav nozīmes – bioloģiskie novecošanas procesi organismā notiek neatkarīgi no tā. Turklāt ļoti bieži šajā vecumā sievietei ir arī kādas hroniskas – dzīves laikā iegūtas – slimības, kas rada vēl papildu sarežģījumus veiksmīgi palikt stāvoklī un dzemdēt bērnu. 

 

Ilgāk sieviete mēģina palikt stāvoklī bez veiksmīga rezultāta, jo mazākas ir viņas izredzes iegūt grūtniecību bez medicīniskas iejaukšanās 

Reklāma
Reklāma




Otrreizējā neauglība ir situācija, kurā pārim jau viens bērns ir, taču neizdodas ieņemt otru bērnu. Visbiežāk pāri ar to sastopas otrajā laulībā - situācijā, kad vīram vai sievai, vai abiem jau ir bērni no pirmās laulības, taču otrajā laulībā grūtniecība neiestājas. Ir arī gadījumi, kad pārim dzīves pilnbriedā pirmie – jaunības – bērni jau ir izauguši lieli un devušies savās dzīves gaitās, un pāris vēlas vēl vienu bērniņu. Šajās situācijās pārim neauglības diagnoze šķiet neticama, jo viens bērniņš taču jau ir! Diemžēl arī šajos gadījumos, līdzīgi kā pie atliktās grūtniecības, neauglība ir attīstījusies dzīves laikā un var būt saistīta gan ar sievietes bioloģisko novecošanu, gan ar pāra hroniskām slimībām, kas ietekmē kā sievietes, tā vīrieša dzimumšūnu veselību (dzimumšūnu (ne) esamības fakts un kvalitāte). 


Izplatītas hroniskās slimības, kas var ietekmēt sievietes un vīrieša auglības veselību, ir vairogdziedzera, virsnieru darbības traucējumi, hipertonija (paaugstināts asinsspiediens), cukura diabēts. Sekas uz auglības veselību atstāj vēža ārstēšanā izmantotās staru terapija un ķīmijterapija – šajos gadījumos var palīdzēt tikai dzimumšūnu vai olnīcu audu sasaldēšana pirms vēža ārstēšanas terapijas uzsākšanas. Auglības veselību var ietekmēt arī dzīvesveids, uzturs, nepietiekams vai liekais svars utt. Arī smēķēšana ir riska faktors, īpaši sievietēm pēc 30 gadu vecuma, jo nikotīna un tabakas dūmos esošās toksiskās gāzes oglekļa monoksīda izsauktā asinsvadu sašaurināšanos, noved pie apasiņošanas traucējumiem, kas savukārt negatīvi ietekmē gan vīrieša, gan sievietes dzimumšūnu veidošanās procesu un kvalitāti. 


Ņemot vērā, ka latviešiem izsenis pirmsjāņu periods un Līgo vakars tiek uzskatīts par maģisku laiku, kad notiek brīnumi un izredzētajiem uzzied papardes zieds, “Auglības klīnika MAMA RĪGA” jūnijā jau tradicionāli rīko “Auglības dienas” – tās notiek no 1.jūnija līdz 22.jūnijam “Auglības klīnikā MAMA RĪGA”, un to ietvaros sievietēm, vīriešiem, pāriem pieejamas reproduktologu bezmaksas konsultācijas par auglības veselības profilaksi, auglības veselības saglabāšanu un neauglības ārstēšanu. Konsultācijām var pieteikties, zvanot pa tālruni 66900400 vai 29494455 vai rakstot uz e-pastu info@ivf.lv  
 

Neauglīgi ir 10% -15% pāru. Tā ir viena no visbiežāk sastopamajām saslimšanām cilvēkiem vecumā no 20 līdz 45 gadiem. Turklāt, jo ilgāk sieviete mēģina palikt stāvoklī bez veiksmīga rezultāta, jo mazākas ir viņas izredzes iegūt grūtniecību bez medicīniskas iejaukšanās, liecina ASV Nacionālās auglības asociācijas apkopotie dati par situāciju pasaulē.