Kā kopt koka traukus un virtuves koka priekšmetus?
Par spīti silikona un moderno materiālu uzvaras gājienam, joprojām teju katrā virtuvē joprojām atrodami klasiski koka virtuves piederumi - dēlīši, karotes, cepamās lāpstiņas. Daudzi lieto arī koka bļodas un citus traukus. Kā tos kopt, pieredzē dalās divu Rīgas restorānu šefpavāri.
Iesaka BIBLIOTĒKA Nr.1 Restorāns šefpavārs Māris
Jansons:
* Kaut restorānā pamatā izmantojam plastmasas dēlīšus dažādās
krāsās (katrai produktu grupai sava krāsa), mājās lietoju koka
dēlīšus. Man patīk līmētais bambuss – tas ir ciets un viegli
kopjams. Koka lietas mazgā ar ūdeni un trauku mazgāšanas līdzekli
vai noslauka ar drānu. Tos nedrīkst mazgāt trauku mašīnā. Starp
citu, trauku mašīnā neiesaku likt arī pannas ar keramisko
pārklājumu un keramiskos šķīvjus, bļodas un citas lietas: spēcīgā
ūdens strūkla un pārmēru ilgais mitrums tos var sabojāt. Pārāk
izmērcēts koks žūstot deformējas un var saplaisāt.
* Kad galda dēlītī iegriežas rievas, tās var izpulēt ar smilšpapīru
vai noēvelēt dēlīti pusmilimetru plānāku. Ja dēlītis sāk ost, to
norīvē ar citrona šķēli.
LASI ARĪ: Kādus traukus izmantot virtuvē un kā tos kopt
Mājas uzkopšana bez sadzīves ķīmijas? Praktiski padomi ekoloģiskai mājas tīrīšanai
Padomi trauku kopšanai bez ķīmijas
Iesaka Restorāns 3 līdzīpašnieks pavārs Ēriks
Dreibants:
* Ja lieto lakotas koka bļodas vai dēlīšus un nezini, kas par laku
ir izmantota, traukā iesaku likt tikai konfektes papīriņos vai
mandarīnus ar visu mizu. Taču, ja galda koka priekšmets nav lakots,
bet apstrādāts ar lineļļu, tajā var likt ēdienu, kas nav pārāk
slapjš, piemēram, salātus vai sieru. Šādos traukos noteikti neliek,
piemēram, asiņainu steiku un nelej zupu.
* Ja uz trauka ir traips, to izberž ar smilšpapīru un no jauna
ieziež ar lineļļu. Šādi atjauno arī nolietotus traukus, dēlīšus un
koka lāpstiņas: vakarā apstrādā ar smilšpapīru un lineļļu un no
rīta rīks ir kā jauns!
* No koka traukiem neēd, griežot ar asu nazi, – tos noteikti
sagraizīs.
* Koka traukus nemazgā trauku mašīnā, bet zem tekoša ūdens ar
birsti vai švammi un noslauka. Jo ilgāk trauks vai priekšmets būs
slapjš vai mitrs, jo lielāka varbūtība, ka tas žūstot deformēsies
vai saplaisās.
Avots: žurnāls "100 Labi Padomi"