Policistu brīvdienu pieredze parāda, cik skumja bērnība ir dažiem Latvijas bērniem

Nedēļas nogalē Rīgas pašvaldības policisti steiguši risināt vairākas problēmas, kuru centrā bijuši novārtā atstāti bērni.

Policistu telefons brīvdienās kūpēja no izsaukumiem par novārtā pamestiem bērniem. Foto no policijas arhīva.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Policistu telefons brīvdienās kūpēja no izsaukumiem par novārtā pamestiem bērniem. Foto no policijas arhīva.

 

Bērns izlec pa logu un pazūd
Sestdien, 26.novembrī, Vidzemes pārvaldes darbinieki devās izsaukumu Juglā, kur kāds autovadītājs uz ielas pamanījis niecīgi apģērbtu puisēnu bez pieaugušo uzraudzības. Ierodoties notikuma vietā, sastapts izsaucējs, kurš policistiem pastāstīja, ka braucis ar savu automašīnu un uz ielas pamanījis mazu zēnu bez virsdrēbēm. Vīrietis apstājies un apjautājies, vai kas noticis, taču bērns nespēja sakarīgi atbildēt. Vīrietis nolēmis bērnu ieaicināt mašīnā sasildīties un izsaucis policiju. 

Kārtības sargi, ierodoties notikuma vietā, uzsāka sarunu ar zēnu, taču arī policistiem zēns nespēja sakarīgi atbildēt. Uz notikuma vietu izsaukti Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieki, kuri konstatēja, ka hospitalizācija puisēnam nav nepieciešama. Kamēr mediķi veica zēna apskati, policisti saņēma informāciju, par kādu sievieti, kura netālu no notikuma vietas ziņojusi par pazudušu bērnu. Zēna vizuālais izskats atbilda sievietes pazudušā bērna izskatam. 

Policisti ar zēnu devās uz sievietes dzīvesvietu, kur viņa apstiprināja, ka uz ielas atrastais zēns ir viņas dēls. Bērna māte paskaidroja, ka dēlam ir komunikācijas traucējumi, tāpēc viņa uzraudzīšana prasa īpašu uzmanību. Sieviete skaidroja, ka devusies gulēt, taču dēls atvēris logu un izlecis pa to no pirmā stāva. Policisti veica bērna dzīvesvietas apsekošanu, nekas neliecināja, ka zēnam būtu nepiemēroti uzturēšanās apstākļi vai bērna māte būtu lietojusi alkoholu. Pēc pārrunām 12 gadus vecais zēns nodots mātei.

 

Māte paņem dēliņu uz iedzeršanas ballīti
Dažas stundas vēlāk likumsargi devās uz izsaukumu Latgales priekšpilsētā, kur māte alkohola reibumā nespēja parūpēties par savu septiņus gadus veco dēlu. Notikuma vietā durvis atvēra kāds iereibis vīrietis, kurš policistus ieaicināja dzīvoklī. Virtuvē pie galda pamanīts vēl viens iereibis vīrietis un sieviete. Bērna māte paskaidroja, ka ar dēlu atnākusi ciemos pie paziņām. Visas personas bija manāmā alkohola reibumā par ko liecināja nesakarīgais runas veids, nekoordinētās kustības un spēcīgā alkohola smaka. 

Blakus istabā pamanīts puisēns, kurš sēdēja pie datora un spēlēja datorspēles. Vizuāli apskatot bērnu, nekas neliecināja, ka viņš būtu neaprūpēts. Bērna mātei veikta alkohola koncentrācijas pārbaude izelpā, kuras laikā konstatēts, ka viņa ir 1,94 promiļu reibumā. Sieviete lūdza, lai viņu ar dēlu nogādā dzīvesvietā. Policisti sievietes lūgumu izpildīja, bērna dzīvesvietā sastapta sievietes māte un pilngadīgā meita. Sievietes vecākā meita pastāstīja, ka māte atnākusi no darba, paņēmusi brālīti un teikusi, ka dosies pastaigāties ar viņu. Meitene apsolīja par brālīti parūpēsies un nolikt viņu gulēt. Par notikušo uzsākta administratīvā lietvedība.

Apskatot dzīvokli, no dīvāna apakšas izdzirdēti klusi bērna vaidi. Vīriešiem likts piecelties kājās, un apskatot dīvānu, zem tā atrasts aptuveni trīs gadus vecs bērns, kurš bija slapjš. 

Puika aizbēg no mājām ģimenes skandāla dēļ
Neilgi pirms pusnakts policisti devās uz izsaukumu Čiekurkalnā, kur pie izsaucēja atnācis kāds mazgadīgs puisēns, kurš aizbēdzis no mājām, jo vecāki reibumā konfliktējuši. Ierodoties izsaucēja dzīvesvietā, sastapts vīrietis, kurš policistiem pastāstīja, ka ar zēnu iepazinies uz ielas, kad vedis pastaigā savu suni. Bērns atnācis pie viņa naktī un, raudot pastāstīja, ka savās mājās lietojis mobilo telefonu, taču ierīcei beigusies baterija, tāpēc vecākiem lūdzis SIM karti ievietot otrā telefonā. 

Patēvs kategoriski aizliedzis mainīt SIM karti un licis zēnam doties gulēt. Sarunā iejaukusies māte, un drīz vien starp patēvu un māti izcēlies konflikts. Dzīvesvietā atradusies arī kaimiņiene, kura ar vecākiem lietojusi grādīgos dzērienus. Zēns nav izturējis strīdus un aizbēdzis no mājām. Kārtības sargi ar puisēnu devās uz viņa dzīvesvietu, kur sastapta bērna māte. 

Reklāma
Reklāma

Policisti jautāja sievietei, vai viņa zina, kur šobrīd atrodas viņas dēls, sieviete atbildēja, ka dēlu esot meklējusi, bet nav atradusi. Sieviete apstiprināja, ka ar dzīvesbiedru izcēlies konflikts par dēla audzināšanu. Bērns apvainojies un aizbēdzis. Sarunas laikā nekas neliecināja, ka vecāki nebūtu spējīgi parūpēties par bērnu. Sieviete solīja, ka pieaugušie dosies pie miera un rīt pārrunās notikušo ar dēlu. Par notikušo uzsākta administratīvā lietvedība.

Sieviete apstiprināja, ka ar dzīvesbiedru izcēlies konflikts par dēla audzināšanu. Bērns apvainojies un aizbēdzis. 

 

Plenči zem gultas noslēpj trīs gadus vecu bērnu
Tanī pašā dienā galvaspilsētas likumsargi devās uz izsaukumu Sarkandaugavā, kur vairākas personas traucēja nakts mieru citiem nama iedzīvotājiem. Notikuma vietā arī noskaidrots, ka dzīvoklī jau vairākas dienas notiek grādīgo dzērienu lietošana un trokšņošana. Turklāt starp iereibušiem pieaugušajiem uzturas arī mazs bērns. No dežūrdaļas noskaidrots, ka uz adresi pēdējo dienu laikā bijuši vairāki izsaukumi. Ņemot vērā apstākļus, uz notikuma vietu izsaukti arī Valsts policijas darbinieki. Policisti vairākkārtīgi klauvēja pie dzīvokļa durvīm, taču tās neviens neatvēra. Arī policistu ierašanās brīdī no dzīvokļa bija dzirdamas pieaugušo klaigas. 

Dzīvokļa iemītnieki informēti, ka neatvēršanas gadījumā ir pamats Valsts policijas darbiniekiem durvis uzlauzt, lai pārliecinātos par bērna veselības stāvokli. Pēc ilgstošām sarunām dzīvokļa durvis atvēra sieviete. Ieejot dzīvoklī, pamanīti vairāki iereibuši vīrieši, kuri sēdēja uz kāda dīvāna. Jautājot, kur atrodas bērns, personas atbildēja izvairīgi, apgalvojot, ka zēns, aizvests uz Purvciemu. Apskatot dzīvokli, no dīvāna apakšas izdzirdēti klusi bērna vaidi. Vīriešiem likts piecelties kājās, un apskatot dīvānu, zem tā atrasts aptuveni trīs gadus vecs bērns, kurš bija slapjš. 

Uz notikuma vietu izsaukti mediķi, kuri veica bērna apskati un konstatēja, ka hospitalizācija nav nepieciešama. Apskatot dzīvokli, pamanīts, ka uz grīdas mētājas tukšas alkohola pudeles un cigarešu izsmēķi. Visas telpas bija piesmēķētas un netīras. Pieņemts lēmums par bērna nogādāšanu drošā vidē, krīzes centrā. Par notikušo uzsākta administratīvā lietvedība.

 

Avots: www.kasjauns.lv