Uzturlīdzekļus varēs saņemt līdz bērna 21 gada vecumam, pieprasīšanas process būs ātrāks

Saeima otrajā lasījumā atbalstījusi jaunu likumprojektu, kas būtiski vienkāršos un paātrinās uzturlīdzekļu saņemšanu. Tieslietu ministrijas izstrādātais Uzturlīdzekļu garantiju fonda likums paredz, ka no uzturlīdzekļu pieprasīšanas līdz naudas saņemšanai būs jāgaida ne vairāk kā trīs mēneši, un tos varēs saņemt arī par pilngadīgiem skolēniem, kuri vēl nav sasnieguši 21 gada vecumu. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Izmaiņas ievērojami vienkāršos uzturlīdzekļu saņemšanas procesu, tādējādi iestājoties par bērna interesēm. Jaunais regulējums palīdzēs mazināt arī tiesu noslodzi.


Likuma mērķis ir nodrošināt, lai tiktu īstenotas bērna tiesības uz sociālo nodrošinājumu un veicināta izglītības ieguve, izveidojot fondu minimālo uzturlīdzekļu izmaksai, ja bērns iegūst izglītību Latvijā un viens vai abi vecāki nenodrošina uzturlīdzekļus bērna uzturam. 

Piedāvātā jaunā kārtība paredz, ka uzturlīdzekļus Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā izmaksās administratīvā procesa ietvaros. Minimālā apmēra lietās, kurās nepastāv strīds, vairs nebūs jāvēršas tiesā. Līdz ar to līdzšinējo vismaz deviņu mēnešu vietā uzturlīdzekļus varēs sākt saņemt jau pēc diviem trim mēnešiem. 

Lai pieprasītu minimālos uzturlīdzekļus, būs jāvēršas tikai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā, nevis arī tiesā un pie zvērināta tiesu izpildītāja, kā tas ir patlaban. Līdz ar jauno kārtību plānots atslogot arī tiesas, kuras vairāk resursu varēs veltīt strīdu izskatīšanai. Vienlaikus tiks saglabātas tiesības vērsties tiesā, ja pastāv strīds par aprūpi vai uzturlīdzekļu apmēru. Tāpat tiesā varēs vērsties ar prasību piedzīt uzturlīdzekļus lielākā apmērā. 

Tāpat likumprojektā noteikta kārtība par valsts un pašvaldību pakalpojumu portālā www.latvija.lv pieejamo informāciju par uzturlīdzekļu nemaksātājiem. Informācija par parādniekiem nepieciešama, lai veicinātu vecāku pienākumu pildīšanu – uzturlīdzekļu maksāšanu – un tādējādi nodrošinātu bērnu tiesību aizsardzību, norādīts likumprojektā. 

Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumprojekts galīgajā lasījumā vēl jāizskata Saeimā. Paredzēts, ka jaunā uzturlīdzekļu izmaksāšanas kārtība administratīvā procesa ietvaros stāsies spēkā nākamā gada 1.februārī. Savukārt likuma normas, kas uzturlīdzekļu izmaksu paredz personai pēc pilngadības sasniegšanas, stāsies spēkā 2017.gada 1.septembrī.
 

Reklāma
Reklāma